Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στην γειτονική Ιταλία ξεκίνησε να προβάλλεται με καλές κριτικές το δημοσιογραφικό φιλμ "Truth - Η Αλήθεια"

Στην γειτονική Ιταλία ξεκίνησε να προβάλ...

Παρουσιάζει μία πραγματική υπόθεση που αφορούσε στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο

Τη φετινή κινηματογραφική περίοδο, είναι γεγονός πως ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε μία ταινία που δείχνει την αξία και προσφορά της σοβαρής, αξιόπιστης, ερευνητικής δημοσιογραφίας, το καθ’ όλα αξιόλογο φιλμ «Spotlight» του Τομ Μακάρθι που στην 88η απονομή των βραβείων Όσκαρ στις 28 Φεβρουαρίου 2016, τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο της βραδιάς, το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το 2015 καθώς και με το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Ήταν αναμφίβολα ένας θρίαμβος για την συγκεκριμένη ταινία που είδαμε και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε (συνεχίζεται με επιτυχία η προβολή του για 4η εβδομάδα) και που στα διεθνή ταμεία – box office έχει ήδη φτάσει τα 82 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις. Η καλή πορεία για το «Spotlight» πρωτοφάνηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου οι κριτικές των ειδικών και του κοινού ήταν ιδιαίτερα θετικές. Το «Spotlight» περιγράφει μία δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας Boston Globe που οδήγησε επιτυχώς σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη, αυτή της κακοποίησης ανήλικων παιδιών ηλικίας 12 -13 ετών από ιερείς της καθολικής εκκλησίας της Βοστώνης.

Ωστόσο στο Φεστιβάλ του Τορόντο είχε κάνει την πρεμιέρα της και μία άλλη φετινή δημοσιογραφικού περιεχομένου ταινία που μάλλον άδικα έχει «επισκιαστεί» και δεν έχει τύχει ιδιαίτερης εμπορικής επιτυχίας ειδικά στις ΗΠΑ ενώ δεν έχουν λείψει και οι επιθέσεις από φανατικούς Ρεπουμπλικάνους, υποστηρικτές του πρώην Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Ο λόγος για το φιλμ «Truth – Η Αλήθεια» σε σενάριο και σκηνοθεσία του 40χρονου Τζέιμς Βάντερμπιλτ (πρόκειται για σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου της επίσης δημοσιογραφικής ταινίας «Zodiac»).

Το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο – memoir της 60χρονης σήμερα δημοσιογράφου και παραγωγού Mary Mapes (η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Peabody) «Truth and Duty: The Press, the President, and the Privilege of Power» που είχε κυκλοφορήσει το 2005. Ο Βάντερμπιλτ είναι γνωστός και για τα σενάρια που έχει υπογράψει στις ταινίες «White House Down», «The Amazing Spider-Man και «The Amazing Spider-Man 2».

Το «Truth» ασχολείται με μία δημοσιογραφική υπόθεση και έρευνα που έγινε από την δημοσιογραφική ομάδα του σπουδαίου και με μεγάλη καριέρα στα μίντια από τις αρχές του ’60 Νταν Ράδερ, στο Αμερικανικό κανάλι κολοσσός CBS και της στενής συνεργάτιδας του, δημοσιογράφου και παραγωγού Mary Mapes, τον Σεπτέμβριο του 2004, παραμονή των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και της επανεκλογής του 69χρονου σήμερα George W. Bush, στον προεδρικό θώκο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Όπως εύστοχα έγραψε το Βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό Empire (το «Truth» βγήκε 4 Μαρτίου 2016 στις Αγγλικές αίθουσες ενώ από τις 17 Μαρτίου ξεκίνησε να προβάλλεται στην γειτονική Ιταλία με καλές κριτικές από μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες όπως η Corriere della sera και η La Repubblica, η Il Giornale και περιοδικά όπως το Ciak), «ενώ το “Spotlight” μας δείχνει τι μπορεί να πετύχει η σπουδαία μάχιμη δημοσιογραφία, το “Truth” στον αντίποδα παρουσιάζει τις συνέπειες, παγίδες και τα οδυνηρά αποτελέσματα που μπορεί να έχει το δημοσιογραφικό επάγγελμα και λειτούργημα στο σήμερα».

Είναι γεγονός πως αυτή η υπόθεση «πονάει» ακόμα στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και μία μερίδα συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων πολιτικών και κοινού αλλά και το ίδιο το τηλεοπτικό δίκτυο CBS αντιμετώπισαν με πρωτοφανή εχθρότητα την αξιόλογη αυτή ταινία παρά την προσπάθεια αντικειμενικής σκιαγράφησης των γεγονότων και των εξαιρετικών ερμηνειών της, όχι μόνο της φετινής υποψήφιας για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για το «Carol», Κέιτ Μπλάνσετ αλλά και του βετεράνου σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ που ενσαρκώνει τον Νταν Ράδερ, του Στέισι Κιτς, του Τόφερ Γκρέις, του Ντένις Κουέιντ, του Ντέρμοτ Μαλρόνει, του Μπρους Γκρίνγουντ, της Ελίζαμπεθ Μος, κ.α.

Ο 84χρονος σήμερα Νταν Ράδερ που έχει καλύψει σπουδαία ρεπορτάζ (έχει δουλέψει και ως πολεμικός ανταποκριτής από το Βιετνάμ!) και για χρόνια εθεωρείτο η «φωνή» των ειδήσεων στις ΗΠΑ, σε δηλώσεις του είπε πως είναι ευγνώμων στον 79χρονο βετεράνο σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ για την ερμηνεία του στην ταινία.

Σε κριτικές στις ΗΠΑ όπου η ταινία έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, γράφτηκε πως ο Ρέντφορντ που "γκριζάρισε" τα μαλλιά του για τον ρόλο, αν και φυσιογνωμικά δεν φέρνει του Ράδερ, κατάφερε να "πιάσει" τις χαρακτηριστικές χειρονομίες και το χρώμα και τόνο της φωνής του παρουσιαστή αλλά και την ουσία αυτής της πολυσυζητημένης προσωπικότητας.

Μετά το επίμαχο ρεπορτάζ λοιπόν στην μεγάλης τηλεθέασης εκπομπή «60 Μinutes» που παρουσίαζε ο Νταν Ράδερ, η αποκαλυπτική αυτή υπόθεση θεωρήθηκε από τους υπερασπιστές του Μπους, πως είχε βασιστεί σε παραποιημένα στοιχεία (η ουσία ωστόσο του ρεπορτάζ ότι ο νεότατος Μπους στις αρχές του ’70 είχε όντως αποφύγει να σταλεί στην πρώτη γραμμή του πολεμικού μετώπου στο Βιετνάμ, παραμένοντας στην Air National Guard του Τέξας όπου κι εκεί δεν πολυεμφανιζόταν, εκτιμάται ότι ήταν αληθινή και όλα αυτά τα χρόνια δεν διαψεύστηκε από το περιβάλλον του τέως Προέδρου), η Μέρι Μέιπς, παντρεμένη μητέρα ενός 7χρονου αγοριού τότε, απολύθηκε από το κανάλι, το οποίο όπως δείχνει η ταινία δεν υποστήριξε την δημοσιογραφική ομάδα του «60 Minutes» και κάλεσε την Μέιπς να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί.

Όσο για τον Νταν Ράδερ λίγους μήνες αργότερα παραιτήθηκε καθώς το συμβόλαιο του δεν θα ανανεωνόταν. Είναι αξιοσημείωτο πως η Μέιπς δεν έχει ξαναδουλέψει στην τηλεόραση έκτοτε.

Η ταινία «Truth – Η Αλήθεια» είχε προγραμματιστεί να βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Μαρτίου σε διανομή της Seven Films και της Σπέντζος Φιλμ (το σχετικό διαφημιστικό πόστερ μάλιστα ήδη βρίσκεται στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων, στην Πάτρα), ωστόσο τελικά η πρεμιέρα της αναβλήθηκε και το πιο πιθανό είναι να μετατεθεί χρονικά για τον ερχόμενο Μάιο.

Η ταινία ουσιαστικά δείχνει όπως δήλωσε και η Μπλάνσετ (το φιλμ γυρίστηκε στην πατρίδα της στην Αυστραλία) και το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην μοντέρνα δημοσιογραφία και δη την τηλεοπτική. Την μάχη για την τηλεθέαση, την αποκλειστικότητα, την δύναμη του ιντερνετ (οι αντιδράσεις ξεκίνησαν και γιγαντώθηκαν μέσα από blog στο διαδίκτυο) αλλά και την εξάρτηση και διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών και μεγαλοεταιρειών – corporations που διευθύνουν κάποια Μίντια, στο εξωτερικό.

Η διάρκεια της ταινίας είναι περίπου 2 ώρες.

Τέλος αξίζει να προσθέσουμε πως ο έμπειρος Νταν Ράδερ σε συνέντευξη του στην Βρετανική εφημερίδα The Guardian ομολόγησε πως η δημοσιογραφία ως επάγγελμα δεν είναι επιστήμη αλλά “is a crude art – είναι μία ακατέργαστη τέχνη” (σε ελεύθερη μετάφραση).

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στη φωτ. από τo σάιτ της startribune.com, εικονίζεται ο Ρέντφορντ με τον Ράδερ και την Μέρι Μέιπς.

Στη φωτ. από τo σάιτ της startribune.com...

Στη φωτ. από τo σάιτ της startribune.com, εικονίζεται ο Ρέντφορντ με τον Ράδερ και την Μέρι Μέιπς.

Σκηνή από τα γυρίσματα του φιλμ. Διακρίνονται ο Ρέντφορντ, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Βάντερμπιλτ και ο Στέισι Κιτς.

Σκηνή από τα γυρίσματα του φιλμ. Διακρίν...

Σκηνή από τα γυρίσματα του φιλμ. Διακρίνονται ο Ρέντφορντ, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Βάντερμπιλτ και ο Στέισι Κιτς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture