Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μπάμπης Κουλούρας: Ένας πραγματικά ωραίος άνθρωπος στο TEDx Patras- Πώς μια μικρή ομάδα από την Σύρο μάγεψε όλο τον κόσμο, απαγγέλλοντας Καβάφη

Μπάμπης Κουλούρας: Ένας πραγματικά ωραίο...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η "Ομάδα Καβάφης" της Σύρου, αποτελεί ένα εγχείρημα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας

Έχει γυρίσει όλο τον κόσμο με... πλοηγό τον Καβάφη. Σχεδόν σε κάθε τόπο που επισκέπτεται αφήνει πίσω του φίλους, όχι από αυτούς των δημοσίων σχέσεων, ή τους γνωστούς του fb... από τους άλλους, τους κανονικούς, αυτούς που θα σηκώσουν το τηλέφωνο γιατί τους λείπει, γιατί τον νιώθουν δικό τους άνθρωπο, κοντινό και πολύτιμο.

Aυτή είναι η αίσθηση που αποπνέει ο Μπάμπης Κουλούρας, ο Συριανός,  ο οποίος έρχεται στην Πάτρα προσκεκλημένος του TEDx Patras για να μοιραστεί μαζί μας στη σκηνή του Royal Theatre, τις εικόνες, τις μελωδίες και τους στίχους που συνθέτουν το μωσαϊκό του αφιερώματος στον οικουμενικό ποιητή, Κ.Π. Καβάφη και να μας ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της γης όπου βρέθηκε με εισιτήριο τον σεβασμό στο λόγο ενός κορυφαίου.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό. Ο Μπάμπης Κουλούρας, είναι φτιαγμένος από την πάστα του  ωραίου ανθρώπου, από το υλικό που γεννάει τους πραγματικούς καλλιτέχνες, αυτούς που αρωματίζουν όχι μόνο τη σκηνή, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων που τους συναντούν.

Όταν τον είδα πρώτη φορά  στην σκηνή να απαγγέλλει Καβάφη, μου έκανε τεράστια εντύπωση το πώς η απλότητα μπορεί να ψηλώσει ακόμη πιο πολύ έναν κορυφαίο μάστορα των λέξεων, πώς η συγκίνηση μπορεί να αιμοδοτήσει την στιγμή.

Οι Συριανοί που μας μάγεψαν, "απ΄έξω και τραγουδιστά"

Το πιο τρυφερό του δημιούργημα, η  "Ομάδα Καβάφης" της Σύρου, αποτελεί ένα εγχείρημα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας. Γεννήθηκε σε ένα νησί των Κυκλάδων, πήρε τον αέρα του, την καρδιά του, την σκέψη του και έπειτα έφυγε σαν πλοίο στα ανοικτά και κατέκτησε τον κόσμο. Όπου και αν πήγαν οι Συριανοί, άφησαν πίσω τους κάτι από όλα αυτά και πήραν μαζί τους κάτι από τη καρδιά του κόσμου, έτσι όπως μόνο ο μεγάλος Αλεξανδινός ξέρει να ακουμπάει.

Πάμε όμως να δούμε ποιός είναι ο άνθρωπος που έκανε τον Καβάφη άνθρωπο του... διπλανού τραπεζιού, και ο οποίος αυτό τον καιρό ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα δώσει παραστάσεις με τον Καβάφη και τον Γκάτσο, την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την Μεγάλη Σχολή του Γένους και τη Χαλκιδώνα, για να έρθει μετά στην Πάτρα και ακολούθως να ανοίξει πανιά για Μπολώνια και Τεργέστη.

Ο φίλος μου ο Μπάμπης ο Κουλούρας: Ο καλλιτέχνης, ο έφηβος που δεν τον λήστεψε ο καιρός

 

Ο Μπάμπης Κουλούρας γεννήθηκε στις 14.7.1947 και έλκει την καταγωγή του από τη Σμύρνη. Μένει σε μια ονειρική γειτονιά, στα ψηλά τα μέρη της Άνω Σύρου με την γυναίκα του τη Νικολέττα Ρούσου, και ανεβαίνουν πολλά σκαλοπάτια κάθε μέρα για φτάσουν στο σπιτι τους κοντά στην εκλησία των Καθολικών.

Έχουν δύο γιούς, το Γιώργο και τον Εύδοξο. Από τον πρώτο του γάμο έχει αποκτήσει το γιό του Φραγκίσκο.

Από τα παιδικά του χρόνια είχε ροπή προς τις τέχνες και τον αθλητισμό.

Στα μαθητικά του χρόνια αγωνίσθηκε ως αθλητής του στίβου και κατέκτησε πολλές πρώτες νίκες στη σφαιροβολία και δισκοβολία στους Παγκυκλαδικούς και Περιφερειακούς μαθητικούς αγώνες, εκπροσωπώντας το Οικονομικό Γυμνάσιο Σύρου, ενώ είχε και τα ρεκόρ του Σταδίου της Σύρου και της Λέσβου στα δυο αυτά αθλήματα. Υπήρξε ποδοσφαιριστής του Άρη Σύρου και κωπηλάτης στο κανόε και στην τετράκωπο του Ν.Ο. Σύρου με την οποία σημείωσε ρεκόρ απόστασης στους Πανελληνίους Αγώνες Κωπηλασίας στον Πόρο το καλοκαίρι του 1966.

Το πλήρωμα αποτελούσαν οι κωπηλάτες Χρήστος Κελάρης, Μπάμπης Κουλούρας, Λουκάς Μαυράκης, Νικήτας Γαβαλάς και ο αλησμόνητος Γιάννης Μηλιός.

Κατά τη στρατιωτική του θητεία συμμετείχε σε αγώνες Στίβου με την Ομάδα του Στρατού αλλά και κατόπιν με την ομάδα του ΟΤΕ, όπου εργαζόταν και είχε πολλές νικηφόρες συμμετοχές.

Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αθλείται και να συμμετέχει με την Εθνική Ομάδα Στίβου Βετεράνων κατακτώντας πρώτη και δεύτερη νίκη σε δισκοβολία και σφαιροβολία στους Βαλκανικούς Αγώνες στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και πολλές πρώτες νίκες σε Πανελλήνια πρωταθλήματα. Γι αυτή την πορεία του τιμήθηκε από το Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης Σύρου.

Στον τομέα του πολιτισμού έχει ασχοληθεί με το τραγούδι ως ερμηνευτής, συνθέτης και στιχουργός και έχει πάρει πρώτο βραβείο στην εκπομπή «ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ» το 1977, στο Διαγωνισμό Νέων Συνθετών του 1978 και έχει συμμετάσχει με δικό του τραγούδι στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1980.

Στόχος του είναι να κυκλοφορήσει ένα προσωπικό του CD με 15 τραγούδια πάνω σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Στο ερασιτεχνικό θέατρο έχει σκηνοθετήσει και έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 20 παραστάσεις με τους Συριανούς Ερασιτεχνικούς θιάσους του Απόλλωνα, του Γαλησσά και της Άνω Σύρου καθώς και σε μία με το Θεατρικό Όμιλο ‘’Ο Σουρής’’.

Τα 9 τελευταία χρόνια, ως Πρόεδρος του Π.Σ Άνω Σύρου, έχει δημιουργήσει μαζί με εξαιρετικούς μουσικούς και ερμηνευτές τις μουσικοποιητικές Ομάδες ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ - ΓΚΑΤΣΟΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΦΗΣ των οποίων έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία. Απαγγέλει από στήθους και ερμηνεύει τραγούδια.

Με τις Ομάδες ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΓΚΑΤΣΟΣ έχει δώσει πάνω από 70 παραστάσεις σε δεκάδες πόλεις και Ιστορικούς τόπους της Ελλάδας και του εξωτερικού μεταξύ των οποίων η Αλεξάνδρεια, η Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κων/πολης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, το Θέατρο Απόλλων Σύρου, το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου, οι Δελφοί, η Δήλος, το Ινστιτούτο ΚΥΒΕΛΗ, η Νέα Υόρκη, η Βοστόνη, τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Ελσίνκι, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Στοκχόλμη η Πάτρα το Ηράκλειο Κρήτης, η Αυστραλία, η Κωνσταντινούπολη, το  Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Γρανάδας κ.α.

Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο Κίνι της Σύρου με την πανσέληνο του Αυγούστου το 2006.

Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ο Μπάμπης Κουλούρας έχει εργασθεί εθελοντικά στον ραδιοσταθμό ΚΥΚΛΟ και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ΚΟΣΜΟΣ 90, ενώ από το 1995 απασχολείται εθελοντικά στη Δημοτική ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ως Διευθυντής Προγράμματος, παρουσιαστής και οπερατέρ και έχει αποθανατίσει στη Σύρο, στα νησιά μας, στην Ελλάδα και στον κόσμο πάνω από 3.300 εκδηλώσεις και οδοιπορικά, διεξάγοντας ως παραγωγός και παρουσιαστής 2.000 τηλεοπτικές εκπομπές και ως τηλεοπτικός συντονιστής όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1995 μέχρι σήμερα.

Έχει διοργανώσει και συντονίσει 16 Τηλεμαραθωνίους Αλληλεγγύης μεταξύ των οποίων για τη Στέγη Ανηλίκων και εφήβων Σύρου,  για την κατ΄οίκον νοσηλεία και φροντίδα, για τη δημιουργία της Μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Σύρου, για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, για τους αποκλεισθέντες Παλαιστινίους στη Γάζα,   για τους πληγέντες από το μεγάλο τσουνάμι, για τους σεισμόπληκτους της Αϊτής και άλλους, τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς κ.α.

Έχει μεταδώσει ως τηλεοπτικός παρουσιαστής 20 καρναβάλια της Άνω Σύρου και το Συριανό Καρναβάλι των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Κατά τα 19 χρόνια παρουσίας του στη Δημοτική Τηλεόραση, αυτή υπήρξε προπύργιο δημοκρατίας και πλουραλισμού, πολιτισμού, αισθητικής και κοινωνικής παρέμβασης με τα όποια λάθη και αδυναμίες της.

Έχει πρωτοστατήσει στην εδραίωση κάποιων σημαντικών θεσμών στη Σύρο όπως είναι το Συριανό καρναβάλι, η Ημέρα του πατέρα, η ημέρα της γυνάικας, οι τσιπουροβραδιές  στον Άγιο Αθανάσιο κ.α.

Έχει τιμηθεί από την UNESCO, από την Ομογένεια, από τους Γιατρούς του Κόσμου, από την κατ΄οίκον νοσηλεία Σύρου, από την Καθολική Νεολαία Σύρου, από το Συριανό Καρναβάλι, από το Ροταριανό Όμιλο Ερμουπόλεως, από το Σύλλογο Πελοποννησίων Σύρου, ενώ στις 24 Αυγούστου 2014 του απονεμήθηκε στο Ιστορικό Θέατρο Απόλλων από το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης κ. Γιάννη Δεκαβάλλα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου παρουσία του Γιώγου Νταλάρα και του Μανώλη Μητσιά

Tην ίδια μέρα, στην Πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, το FORUM 20-21 τον ανακήρυξε Πρεσβευτή της προσπάθειας η Σύρος να διεκδικήσει να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

 

Τον Δεκέμβριο του 2015 σε  μια μαζική και ενθουσιώδη εκδήλωση οι Παλαιστίνιοι της Αθήνας τίμησαν τον Μπάμπη Κουλούρα μαζί με τον Μικη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο  για τη σταθερή τους υποστήριξη στους δίκαιους αγώνες του Παλαιστινιακού Λαού.

Στον Μπάμπη Κουλούρα, απονεμήθηκε από τον πρέσβη το μετάλλιο τιμής των Παλαιστινίων, που φέρει από τη μια πλευρά την ιστορική στιγμή της ύψωσης της Παλαιστινιακής σημαίας στον ΟΗΕ  στις 30 Σεπτεμβρίου 2015  και από την άλλη την υπογραφή του Μαχμούτ Αμπάς.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight