Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Στο παραθεριστικό κέντρο LM VILLAGE Μυρσίνης 318 άτομα από την Συρία- Tι λέει ο Σύριος Δήμαρχος- ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ

Ηλεία: Στο παραθεριστικό κέντρο LM VILLA...

Για τον ίδιο προορισμό αναμένεται να αναχωρήσουν εντός της ημέρας άλλα τέσσερα πούλμαν

Στις 38 διώροφες κατοικίες του παραθεριστικού κέντρου στη Μυρσίνη της Ηλείας, φιλοξενούνται από αργά το απόγευμα της Πέμπτης 350 περίπου Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από το λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για το πρώτο κέντρο φιλοξενίας στην Πελοπόννησο, ενώ η επιχείρηση για την εκκένωση του Πειραιά συνεχίζεται.

Οι 350 από τους πρόσφυγες που αποχώρησαν από τον Πειραιά έφτασαν στο παραθεριστικό κέντρο στη Μυρσίνη της Ηλείας (LM VILLAGE). Το κέντρο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και παραχωρήθηκε ως κέντρο φιλοξενίας για πρόσφυγες από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Το καλοκαιρινό θέρετρο είχε μετατραπεί σε χωριό φάντασμα, με λεηλασίες και καταστροφές. Η ετοιμασία του χώρου για τους πρόσφυγες ξεκίνησε εδώ και αρκετές ημέρες με δυνάμεις της Αεροπορίας και τοπικούς εργολάβους να προσπαθούν να επισκευάσουν τα εγκαταλελειμμένα σπιτάκια.

Το L.M.Village εκτός από τα 38 επιπλωμένα δωμάτια μπανγκαλόους διαθέτει παράλληλα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, δύο γήπεδα μπάσκετ, δύο γήπεδα τένις και ένα γήπεδο βόλεϋ.

Τους πρόσφυγες μεταξύ άλλων υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, και ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ (συριακής καταγωγής).

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, «η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά και διαμένουν σε χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα βίωσαν τον τελευταίο καιρό». Σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι έχουν αποκατασταθεί σχεδόν όλα τα προβλήματα, και μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμότητα.

Σχετικά με την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι ο ιατρικός σύλλογος του Πύργου και o φαρμακευτικός σύλλογος της πόλης, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιατροφαμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, ενώ για τον ίδιο λόγο υπάρχει επικοινωνία και με την υγειονομική περιφέρεια. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν αρκετά παιδιά και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε».

Επίσης και ο δήμος Πύργου είναι έτοιμος να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, ενώ την σίτισή τους έχει αναλάβει η 117 πτέρυγα μάχης της αεροπορίας, που βρίσκεται στην κοντινή Ανδραβίδα. Όσον αφορά στο ρόλο της αστυνομίας, ο κ. Γεωργιόπουλος είπε ότι η αστυνομία θα αναλάβει την επιτήρηση του κέντρου.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, πρέπει όμως και η Πολιτεία να φροντίσει για τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, καθώς και για τη φύλαξη του κέντρου», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ.

 

19.45 Σε κέντρα φιλοξενίας στην Ηλεία και τα Ιωάννινα μεταφέρθηκαν 532 μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, 318 άτομα αναχώρησαν για το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον νομό Ηλείας και 214 στα Ιωάννινα.

Για σήμερα δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά έχει αυξηθεί για προληπτικούς λόγους η δύναμη του Λιμενικού, με την κάλυψη στελεχών από άλλα λιμεναρχεία αλλά και από εσωτερικές υπηρεσίες του υπουργείου.

Το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» - ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, δεν μεταφέρει κανένα πρόσφυγα ή μετανάστη από κάποιο νησί του Αιγαίου.

 

 

19.37 Στο σημείο του χώρου υποδοχής προσφύγων βρίσκονται από νωρίς  ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ προκειμένου να υποδεχθούν τους πρόσφυγες καθώς και άλλοι φορείς.

 

18.50 Μετά τα χθεσινά επεισόδια στον Πειραιά και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι, οι αρχές αποφάσισαν τη μεταφορά 38 Σύρων οικογενειών, για λόγους προστασίας. Οι πρόσφυγες έφτασαν, το απόγευμα της Πέμπτης με πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μυρσίνη Ηλείας, του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης. Η διαδικασία αποσυμφόρησής του λιμανιού, από τα 5.750 άτομα που φιλοξενούνταν εκεί νωρίς το πρωί, είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουν γεμίσει δύο λεωφορεία.

Για τον ίδιο προορισμό αναμένεται να αναχωρήσουν εντός της ημέρας άλλα τέσσερα πούλμαν, καθώς σύμφωνα με το Λιμενικό, από σήμερα ξεκινά η προγραμματισμένη συστηματική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε άλλους χώρους-κέντρα φιλοξενίας.

Από νωρίς μεταφραστές και εθελοντές εξηγούσαν σε πρόσφυγες στην πύλη Ε-2 για ποιο λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν και τους μιλούσαν για τις καλύτερες συνθήκες που θα έχουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Με τη σειρά του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια που θα πρέπει να μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στους πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα τους δίνονται εξηγήσεις γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Μέχρι και σήμερα οι πληροφορίες που έφταναν από τον Πειραιά, ήταν ότι οι Σύριοι όταν πληροφορήθηκαν ότι θα εγκατασταθούν στην Ηλεία και είδαν στο χάρτη που βρίσκεται ο νομός, απογοητεύτηκαν και αρνιόντουσαν να μπουν στα λεωφορεία λέγοντας ότι «τα σύνορα είναι πολύ μακριά». Μάλιστα πολλοί Σύριοι συμμετείχαν στην πορεία που έγινε προς την Ομόνοια με συνθήματα με τα οποία ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα και να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

«Η Μυρσίνη έχει καταγραφεί πλέον ως hot spot. Αυτό σημαίνει ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες», ήταν η απάντηση κυβερνητικών κύκλων στην ερώτησή μας «τι θα γίνει αν δεν έρθουν οι Σύριοι».

Πάντως το hot spot στη Μυρσίνη είναι έτοιμο. Οι 38 κατοικίες διαθέτουν τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή διαβίωση και η 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα είναι πανέτοιμη να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό της προς τους περίπου 200 πρόσφυγες.

Στο μεταξύ έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων στελεχών υπουργείων φορέων και της ηγεσίας του λιμενικού σώματος. Σε πρώτη φάση σύμφωνα, με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1300 ατόμων. Πρόκειται για το παραθεριστικό κέντρο της 117 ΠΜ,  ΜΙΜΟΖΑ.

Aυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά  φιλοξενούνται 5.724 μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε 1.100 σκηνές στους προαύλιους χώρους.

Στη  σύσκεψη που διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες  συμμετείχαν εκπρόσωποι από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο γενικός γραμματέας του υπ. Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πειραιά, Πέτρος Κόκκαλης, στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ αλλά και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις