Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Αργεί η αποκομιδή των απορριμμάτων - Οξύτατο πρόβλημα στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας

Ηλεία: Αργεί η αποκομιδή των απορριμμάτω...

Υπογράφεται η σύμβαση για τη Μονάδα στην Τριανταφυλλιά

Το οξύτατο πρόβλημα της συσσώρευσης χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας απασχόλησε, κατά κύριο λόγο, τα μέλη του ΦΟΔΣΑ στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Γαστούνη, χωρίς την παρουσία του δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, ο οποίος ως γνωστόν είναι ασθενής.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Φορέα, κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης που θα αποτελέσει την «ενδιάμεση λύση» για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανακοίνωσε ότι ήδη αναρτήθηκε στη Διαύγεια η έγκριση της σύμβασης με τον ανάδοχο η οποία και θα υπογραφεί έως τις 15 Απριλίου, βάσει των προθεσμιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά έως τις 15 Ιουνίου. Όσον αφορά το ΧΥΤΥ δήλωσε ότι είναι έτοιμος και ότι θα παραδοθεί από τον ανάδοχο αύριο. Βεβαίως, απομένει η σύνδεση με τη ΔΕΗ και η ασφαλτόστρωση του δρόμου πρόσβασης που προβλέπονται ως υποέργα.

Κι ενώ οι εξελίξεις για την εγκατάσταση και λειτουργία  της Μονάδας είναι κάτι παραπάνω από θετικές, αυτό που παραμένει ακόμη «θολό» είναι η ακριβής ημερομηνία έναρξης της αποκομιδής των σκουπιδιών στον Πύργο και στην Αρχαία Ολυμπία. Το βέβαιο πάντως είναι ότι και αυτή η εβδομάδα θα περάσει χωρίς να μαζευτεί ούτε ένας τόνος, καθώς η εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, για μια γιγαντιαία  επιχείρηση ενόψει της αφής της Ολυμπιακής φλόγας έχει «κολλήσει» στις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ανάδοχος του έργου της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής έχει ξεκινήσει την κατασκευή των έργων υποδομής στην Τριανταφυλλιά και έχει ήδη αποταθεί στη Γερμανία για μίσθωση μεταχειρισμένων μηχανημάτων μέχρις ότου εγκατασταθούν τα καινούρια. Ωστόσο, όπως τονίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, για να ξεκινήσει η υλοποίηση της λεγόμενης «ενδιάμεσης της… ενδιάμεσης λύσης» απαιτούνται η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής  και η απόφαση της έγκρισης της πίστωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να ανατεθεί το έργο. Και οι δύο αυτές αποφάσεις δεν είχαν αναρτηθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ για να τρέξουν οι επόμενες διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε για μια ακόμη φορά και το ενδεχόμενο της χωροθέτησης οικοπέδου που θα χρησιμοποιηθεί ως προσωρινός χώρος μεταφόρτωσης.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Πύργου δήλωσαν ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και γι’ αυτό απαραίτητη προυπόθεση είναι οι αποφάσεις που αναμένονται από τα δύο υπουργεία.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο δικηγόρος, Γιάννης Μετσοβίτης που περιέγραψε τον τρόπο που οι δήμοι θα αποδίδουν τα τέλη που τους αντιστοιχούν ενόψει λειτουργίας της Μονάδας. Τέλος, το Δ.Σ αποφάσισε να επικαιροποιήσει παλαιότερη απόφασή του, για παράταση της αυτόνομης λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ.

patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις