Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι παθαίνουν οι μύγες αν μείνουν 60 χρόνια στο σκοτάδι

Τι παθαίνουν οι μύγες αν μείνουν 60 χρόν...

Διασταύρωσαν κανονικές μύγες με εκείνες που είχαν μείνει στο σκοτάδι για 60 χρόνια

Τι παθαίνουν οι μύγες αν μείνουν 60 χρόνια στο σκοτάδι; Από το 1954 το Πανεπιστήμιο του Κιότο μελετά έναν πληθυσμό από μύγες οι οποίες διατηρούνται σε απόλυτο σκοτάδι.

Εκ πρώτης όψεως, οι μύγες αυτές δεν διαφέρουν σημαντικά από τις κανονικές. Οι 1,500 γενιές που πέρασαν σε αυτά τα 60 χρόνια άφησαν βεβαίως κάποια εξωτερικά ίχνη. Για τους περισσότερους επιστήμονες ωστόσο οι διαφορές αυτές δεν είναι αξιομνημόνευτες.

Οι μελετητές του Πανεπιστημίου του Κιότο αποφάσισαν ωστόσο να επιμείνουν και κατέληξαν σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα το οποίο δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Genes Genomes Genetics.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου διασταύρωσαν κανονικές μύγες με εκείνες που είχαν μείνει στο σκοτάδι για 60 χρόνια και κατόπιν τις κρατήσαν και αυτές στο σκοτάδι, σε άλλο μέρος. Κατόπιν μελέτησαν ποια γονίδια διέθεταν οι μύγες που ζούσαν στο σκοτάδι, ποια οι κανονικές μύγες και τέλος ποια οι απόγονοι από τη διασταύρωση τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, βαθμηδόν τα «υβρίδια» θα αποκτούσαν περισσότερα γονίδια των μυγών που είχαν μείνει στο σκοτάδι.

Έτσι, ανακάλυψαν περίπου 84 γονίδια τα οποία, παρότι δεν προκαλούν κάποιου είδους εξωτερική διαφορά, διαχωρίζουν τις κανονικές μύγες από εκείνες που έχουν μείνει στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, τα περισσότερα από αυτά τα γονίδια προσδίδουν στα συγκεκριμένα έντομα ενισχυμένες ικανότητες επικοινωνίας αλλά και ικανότητες όσφρησης. Είναι ακόμη πολύ πιθανόν να προκαλούν ελαφρώς διαφορετικούς κύκλους ζευγαρώματος και γέννησης αυγών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις