Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Εκδήλωση με θέμα «H Σμύρνη πριν το 1922: αρχιτεκτονική και πολεοδομική ταυτότητα» αυτή την Τετάρτη

Πάτρα: Εκδήλωση με θέμα «H Σμύρνη πριν τ...

Από την "Μαγναύρα" στην αίθουσα της Διακιδείου, στην οδό Κανάρη 58

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, στις 19.00 το απόγευμα, στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής του Λαού, στην οδό Κανάρη, πίσω από το ΙΚΑ της Γούναρη, ο κύκλος «Μαγναύρα» για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό συνδιοργανώνει με τη Διακίδειο εκδήλωση με θέμα: H Σμύρνη πριν το 1922: αρχιτεκτονική και πολεοδομική ταυτότητα.

Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί να μιλήσει η Θ. Μονιούδη-Γαβαλά, Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών & Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Σύμφωνα με την περίληψη της ομιλίας που μας απέστειλε η Οργανωτική Επιτροπή του κύκλου "Μαγναύρα" για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό (magnavra.weebly.com), η πόλη της Σμύρνης έζησε τις τραγικότερες συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Μέχρι το 1922 ήταν μια πολυπολιτισμική πόλη, με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο. Η μελέτη της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας μπορεί να γίνει μόνο μέσω των απεικονίσεων και των δημοσιευμένων μελετών, αφού οι ιστορικές μαρτυρίες του χώρου εξαφανίστηκαν από την πυρκαγιά.

Τα σημαντικότερα στοιχεία που διαμόρφωσαν την εικόνα της Σμύρνης από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι την καταστροφή της ήταν τα λιμενικά έργα και η επακόλουθη οικοδόμηση του μετώπου της προκυμαίας, που άλλαξαν την εικόνα της πόλης προς τη θάλασσα, ο ανασχεδιασμός τμήματος της πόλης με βάση τις νεότερες πολεοδομικές αντιλήψεις και η ευρεία ανοικοδόμηση από όλες τις εθνότητες, με κτίρια ποικίλων επιρροών. H αρχιτεκτονική δημιουργία των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και της ελληνικής κοινότητας υπήρξε πολύ αξιόλογη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture