Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Κατερίνα Βρανά: To κορίτσι-θαύμα του Stand Up Comedy έρχεται στην Πάτρα και μιλάει στο thebest

Κατερίνα Βρανά: To κορίτσι-θαύμα του Sta...

Παρουσιάζει την παράσταση "About sex"

Ένα χρόνο μετά τη «Φέτα με τη βασίλισσα» η Κατερίνα Βρανά επιστρέφει με τη νέα της παράσταση «About Sex» στην Πάτρα και στο Θέατρο act το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Η Κατερίνα Βρανά είναι γέννημα - θρέμμα Ελληνίδα που από το 2000 ζει στο εξωτερικό. Η βάση της είναι το Λονδίνο, έχει ζήσει στην Ινδία και έχει κάνει παραστάσεις σε Αγγλία, Ελλάδα, Αμερική και Αυστραλία.
Έκανε σπουδές υποκριτικής αλλά την κέρδισε ο κωμικός αυτοσχεδιασμός. Το πρώτο της σόλο σόου «Feta with the Queen» απέσπασε πολύ καλές κριτικές και το CNN την κατέταξε στην λίστα «Γυναίκες Κωμικοί Που Πρέπει Να Δείτε». Η παράσταση ήταν sold out σε 3 χώρες ενώ παιζόταν σε δύο γλώσσες.
Έχει παρουσία σε θεατρικές παραγωγές στο Λονδίνο, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου & σε ταινίες μικρού μήκους σε Ελλάδα και Αγγλία ενώ ταυτόχρονα έχει συνεργαστεί με τους Αγγλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς BBC και Channel 4.

Το «About Sex» είναι εδώ. Και ασχολείται με το σεξ. Γιατί φαίνεται πως όλοι ασχολούνται με το σεξ. Όχι με το σεξ όπως το ξέραμε τόσα χρόνια τώρα, αλλά με έναν νέο διαφορετικό τρόπο. Τρανταχτά παραδείγματα: οι διαφημίσεις, τα περιοδικά, το Tinder, τα “βρώμικα” sms, οι τσόντες, οι σχέσεις μας και η ενόργανη γυμναστική.

Η παράσταση είναι σέξι, εκπαιδευτική –ασχολείται ακόμη και με τις πάπιες – και πάρα πολύ αστεία. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ασχοληθείς με το σεξ παρά μέσω της κωμωδίας; Και μάλιστα όταν κωμικός είναι μια γυναίκα;
Αυστηρά πάνω από 18 – Το «About Sex» δεν είναι χυδαίο. Είναι, απλώς, πολύ επεξηγηματικό.

Λίγο Πριν την επίσκεψή της στην Πατρα μίλησε στο thebest.gr για το stand up comedy, την παράσταση και στην καριέρα της.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

 

Πριν ένα χρόνο προέκυψε η γνωριμία σου με το κοινό της Πάτρας. Τι εντυπώσεις σου άφησε;

Το Πατρινό κοινό είναι τέλειο. Είναι αρκετά έξυπνο για  να καταλάβει το stand up comedy. Ήθελα να βρεθώ κοντά του και το καλοκαίρι αλλά λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα δεν τα κατάφερα.

Βρίσκεσαι αρκετό καιρό στην Ελλάδα. Πώς αντιμετωπίζει γενικότερα το ελληνικό κοινό μια γυναίκα σε αυτό το είδος κωμωδίας;

Δεν έχει να κάνει με το ότι είμαι γυναίκα. Δεν υπάρχει μεγάλη εξοικείωση με το Stand Up Comedy. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το διαδίκτυο, έχουν μια ιδέα μέσα από το YouTube. Όσοι δεν έχουν και έρχονται επειδή κάποιος τους το είπε ξαφνιάζονται. Βλέπουν ότι δεν είναι όπως το φαντάζονταν. Δεν "ξεφτιλίζουμε" κόσμο, δεν λέμε ανέκδοτα. Οι παραστάσεις μοιάζουν περισσότερο με προσωπικές ιστορίες.

Φαίνεται ότι επειδή ο κόσμος δεν γνώριζε πολλά πράγματα για το stand up comedy αυτό έμεινε πίσω για αρκετά χρόνια… Βλέπουμε ότι αυτό αλλάζει και ότι το κοινό αρχίζει να ασχολείται και με αυτό. Που οφείλεται;

Σε πολλά πράγματα τα οποία συμβαίνουν ταυτόχρονα. Πρώτα απ’ όλα στη κρίση. Ο κόσμος έχει ανάγκη να «ξεσκάσει». Μια έξοδος που συμπεριλαμβάνει stand up comedy είναι ανέξοδη. « Από τις ανέξοδες εξόδους» που χωρίς πολλά χρήματα θα σου φτιάξουν την διάθεση.

Όπως είπα πριν υπάρχουν άνθρωποι που είδαν stand up μέσα από το διαδίκτυο. Υπάρχει μια γενιά που έχει μεγαλώσει με αυτό και θέλει να ασχοληθεί με αυτό το είδος. Εχει δημιουργηθεί μια σκηνή.

 

Τι πρέπει να διαθέτει κανείς για να πετύχει σε αυτό το είδος κωμωδίας;

Επιμονή και υπομονή. Η κωμωδία είναι υποκειμενικό πράγμα Δεν θα αρέσει σε όλους. Υπάρχουν πολλά είδη με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς στο stand up comedy και πρέπει να ανακαλύψεις ποιο είναι αυτό που σου ταιριάζει. Είναι από τα πράγματα που μαθαίνεις να τα κάνεις μόνο όταν είσαι μπροστά σε κοινό.

Στην αρχή «πεθαίνεις» ξανά και ξανά μέχρι να μάθεις πώς να το κάνεις καλά…("πεθαίνω" είναι η έκφραση που χρησιμοποιούμε όταν δεν κερδίζουμε το γέλιο του κοινού).

Πόσες φορές έχεις «πεθάνει» επί σκηνής;

Άπειρες..

Πώς αντιδράς;

Στην αρχή νιώθεις ότι πεθαίνεις μέσα σου. Είναι ένας μικρός θάνατος. Θέλεις να φύγεις από την σκηνή, σε λούζει κρύος ιδρώτας, ξεχνάς τι είχες να πεις. Φρικτό συναίσθημα. Όσο περνάει ο καιρός το συνηθίζεις περισσότερο και μπορείς να το χειριστείς καλύτερα. Πάντα όμως είναι κάτι πολύ δυσάρεστο.

Όταν έχεις κακή διάθεση είναι πιο δύσκολο να ανέβεις στην σκηνή;

Η παράσταση μου φτιάχνει τη διάθεση. Αυτά που λέω σε αυτή είναι πράγματα που με κάνουν να γελάω. Ακόμα κι αν μια μέρα δεν έχω κέφι όταν ανεβαίνω στην σκηνή ενθουσιάζομαι και τα βλέπω όλα όμορφα.

Είναι σαν να σου κάνουν οι φίλου σου πάρτι-έκπληξη. Όταν με έριξε ψυχολογικά ένας χωρισμός που ήρθε ξαφνικά η παράσταση ήταν που μου έφτιαχνε το κέφι και με έβγαζε από την μιζέρια, όσο κρατούσε.(γελάει)

Τι ακριβώς είναι η παράσταση που θα παρουσιάσεις στην Πάτρα και πώς προέκυψε η ιδέα γι αυτή;

Η παράσταση λέγεται «About sex» και είναι όλη για το… sex. Έχω έναν μικρότερο αδελφό. Σε μια συζήτηση μας για το sex μου έκανε εντύπωση το ότι οι ερωτήσεις του δεν έμοιαζαν με αυτές που είχα εγώ και οι φίλοι μου στην ηλικία του. Συνειδητοποιήσα ότι η άποψη που είχε για το sex ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε εμείς.Συνδύαζε μια περίεργη γνώση με μια περίεργη αφέλεια. Συνειδητοποιήσα επίσης  ότι είχε λάθος ιδέα για το πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα.

Γενικά δεν μιλάμε βαθιά και ουσιαστικά για αυτό το θέμα παρά μόνο επιφανειακά. Ήθελα να κάνω μια παράσταση που θα το κάνει. Ουσιαστικά είναι  οι ανησυχίες μου για το πώς έχει γίνει το sex αλλά με έναν αστείο τρόπο… Πάμε να φτιάξουμε μια ολόκληρη γενιά που δεν ξέρει πώς να κάνει sex.

Τι σου λέει ο κόσμος μετά την παράσταση;

Μετά την παράσταση με περιμένει κόσμος για να μου πει τα δικά του σεξουαλικά ευτράπελα. Έχω μαζέψει πολλές ιστορίες και μάλλον πρέπει να κάνω μια παράσταση με αυτές.

Πριν ένα χρόνο είχες σαν στόχο να μένεις περισσότερο στην Ελλάδα και να δώσεις πολλές παραστάσεις και στο εξωτερικό. Είσαι κοντά στον στόχο σου;

Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Αυτή την σαιζόν είμαι περισσότερο εδώ από καθέ άλλη στην Ελλάδα. Τώρα ξεκινάει το « Ινδία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία». Προς το παρόν μάλλον είμαι πιο κοντά σε Ινδία, Ολλανδία, Γερμανία. Θα δούμε.

Θα ήθελες να ασχοληθείς με την τηλεόραση;

Θα μου άρεσε ένα κόνσεπτ εκπομπής σαν αυτές του εξωτερικού όπου σε μια εκπομπή κωμικοί σχολιάζουν τις εξελίξεις και την επικαιρότητα. Στο εξωτερικό ακόμα και οι πολιτικοί «τσαλακώνονται» σε τέτοιες εκπομπές.  Υπάρχει όμως αρκετή σοβαροφάνεια από τους πολικούς για να γίνει κάτι τέτοιο εδώ. Θα ενδιαφερόμουν επίσης πολύ να γράψω μια κωμική σειρά.

Μήνυμα για τους αναγνώστες μας που σε περιμένουν στην Πάτρα….

Να περάσουμε το σκ όμορφα, με βλακεία και σαχλαμάρα.

«About Sex» με την Κατερίνα Βρανά | στο θέατρο act (σκάλες Γεροκωστοπούλου 65)

Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιανουαρίου στις 21.15
Γενική είσοδος: 10€
Διάρκεια: 75 λεπτά
Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2610272037 & 6936122263

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight