Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παράταξη Χριστόπουλου: Συμφωνεί με το αποτεφρωτήριο, διαφωνεί με την χωροθέτηση

Παράταξη Χριστόπουλου: Συμφωνεί με το απ...

Η παράταξη θεωρεί ότι επένδυση δεν θα είναι βιώσιμη

Στο θέμα της δημιουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της «Νέας Πόλης» Κώστας Χριστόπουλος. Η θέση της δημοτικής παράταξης εκφράστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Πατρέων από τον δημοτικό σύμβουλο της «Νέας Πόλης» Χρήστο Μπακαλάρο.  Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης:

«Ειδικότερα, με αφορμή την πρόθεση της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει KAN στο ΒΙΟΠΑ του Γλαύκου, η «Νέα Πόλη» επισημαίνει καταρχήν ότι δεν αντιτίθεται στην ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας δομής στη χώρα μας.

Πιστεύουμε όμως ότι η δημοτική αρχή οφείλει να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του δήμου μας.

Δεδομένου ότι ήδη στο δήμο Αθηναίων έχει ληφθεί απόφαση  να δημιουργηθεί μια τέτοια εγκατάσταση και μάλιστα έχει προχωρήσει τη διαδικασία δημοπράτησής της, ενώ σύμφωνα με υπηρεσιακούς  παράγοντες του δήμου Πατρέων που εισηγήθηκαν το θέμα τουλάχιστον άλλοι δύο δήμοι στην Αττική και τρεις στην υπόλοιπη Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος),  έχουν πάρει παρόμοιες αποφάσεις, θεωρούμε ότι μια τέτοια επένδυση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ δεν θα είναι βιώσιμη.

Αυτό προκύπτει από τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 άτομα ετησίως οδηγούνται σε καύση (άρα: 4.000 επί 600 ευρώ =  240.000 ευρώ , δια του δώδεκα, ισούται με 20.000 ευρώ  το μήνα).  Αν σκεφτεί κανείς ότι για να λειτουργήσει αυτή η εγκατάσταση  απαιτούνται 10 εργαζόμενοι  με ένα κόστος περίπου 12.000-15.000 ευρώ  συν τα λειτουργικά έξοδα, γίνεται αντιληπτό ότι έστω και δύο τέτοιες μονάδες να λειτουργούν στην Ελλάδα, τα μηνιαία έσοδα διαιρούνται στη μέση. Κοντολογίς, είναι μια επένδυση μη βιώσιμη.

Άλλωστε, αν επρόκειτο για μια πραγματικά βιώσιμη και κερδοφόρα επένδυση, θα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον να την κατασκευάσουν κάποιοι από την πρώτη στιγμή που έδωσε το σχετικό δικαίωμα ο νομοθέτης πριν από λίγα χρόνια.

Πιστεύουμε ακόμα ότι ο δήμος μας δεν είναι δυνατόν να διεκδικήσει την χρηματοδότηση αποτεφρωτηρίου νεκρών μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, δεσμεύοντας ποσό 2.3 εκατ. ευρώ για μια εγκατάσταση που απευθύνεται σε ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας, όταν οι ανάγκες  που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πόλη είναι τεράστιες.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η δημοτική αρχή Πελετίδη  δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ  για την συντριπτική πλειοψηφία των Πατρινών, οι οποίοι είναι Χριστιανοί και επιλέγουν την ταφή, καθώς δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια χωροθέτησης για νέο νεκροταφείο, και τα υφιστάμενα κοιμητήρια παρουσιάζουν μεγάλα λειτουργικά προβλήματα όπως ανέδειξε πρόσφατα ο Τύπος.

Προτείνουμε να αξιολογηθούν και να ιεραρχηθούν οι ανάγκες του δήμου και εφόσον κρίνουμε ότι λύσαμε όλα τα μεγάλα θέματα, τότε  να συζητήσουμε για την δημιουργία ΚΑΝ.

Επίσης, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη θέση στο ΒΙΟΠΑ του Γλαύκου είναι εντελώς ακατάλληλη, καθώς επιλέχθηκε ένα δημοτικό ακίνητο με σημαντική αξία που γειτνιάζει (150-200 μέτρα) με κατοικίες και σχολείο. Αν αποφασίσει ο δήμος ότι, κάποια στιγμή, χρειάζεται να δημιουργηθεί το αποτεφρωτήριο νεκρών, αυτό θα πρέπει να χωροθετηθεί σε άλλη θέση απ’ αυτή που υπέδειξε η δημοτική αρχή.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις