Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Επτά συμφωνίες ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ για το 2016

Επτά συμφωνίες ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ για το 2016

Στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν το 2016 «ζεστό χρήμα»

Επτά ιδιωτικοποιήσεις θέλει να κλείσει μέσα στο 2016 το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και αναμένει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν προς τη μείωση του χρέους.

Μετά την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport και την αναμενόμενη πώληση του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO τον Ιανουάριο, ακολουθεί η προσπάθεια να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Στο πλαίσιο αυτό τον Απρίλιο αναμένεται να τεθούν σε κίνηση οι διαδικασίες απελευθέρωσης της έκτασης ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης της επένδυσης.

Παραλλήλως, έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των Ρώσων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία το χρονοδιάγραμμα των δεσμευτικών προσφορών φαίνεται ότι θα παραταθεί ώς τα τέλη Φεβρουαρίου. Στο κάδρο βρίσκονται ακόμη ο Αστέρας Βουλιαγμένης (αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις), το ξεμπλοκάρισμα του ΔΕΣΦΑ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο ΟΛΘ και η περιοχή της Αφάντου στη Ρόδο.


Στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν το 2016 «ζεστό χρήμα» από παλαιότερα και νέα ντιλ όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΔΙΕ, το Ψηφιακό Μέρισμα, η κινητή τηλεφωνία, ο ΔΕΣΦΑ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, οι μαρίνες και ορισμένα ακίνητα. Μόνο από τα περιφερειακά αεροδρόμια θα εισπραχθούν 1,23 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016.

 

Επισήμως στα έσοδα της νέας χρονιάς δεν υπολογίζονται οι εισπράξεις από τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Παρά την αισιοδοξία για το 2016, τα συνολικά έσοδα από ολοκληρωμένους διαγωνισμούς για το 2015 ήταν μόλις 300 εκατ. ευρώ, καθώς σε αυτά δεν υπολογίζονται τα τιμήματα από τους διαγωνισμούς των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού κ.τ.λ.

 


Δράκος και γίγαντας

 

Ειδικά για τον ΟΛΠ η κυβέρνηση αναμένει τίμημα κατά πολύ υψηλότερο από τη σημερινή υποτιμημένη χρηματιστηριακή αξία, η οποία βρίσκεται στα επίπεδα των 390 εκατ. ευρώ. Στην κούρσα έχει απομείνει μόνο ο κινεζικός κολοσσός της COSCO, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε προσφορά στον διαγωνισμό αυτή την εβδομάδα.

 


Αυτή την εβδομάδα από το «παιχνίδι» αποσύρθηκαν, αφήνοντας το γήπεδο ελεύθερο στους Κινέζους, τόσο η δανέζικη APM Terminals (θυγατρική της Maersk) όσο και η φιλιππινέζικη ICTS. Με μια λιτή ανακοίνωση το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.


Την ίδια ώρα θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τη δημιουργία του νέου υπερταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στο ΤΑΙΠΕΔ πάντως αναμένουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι των υποδομών και των εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτoφυλάκιό του θα περάσει στον νέο «γίγαντα» των ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε η Ομάδα Δράσης για το νέο ταμείο βρίσκεται ήδη στα σκαριά, ενώ αναζητείται και ο επικεφαλής του ανάμεσα σε έλληνες μάνατζερ.

 


Αναπαλαιώνεται η Στοά Μοδιάνο

Καρπούς για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης αποδίδει η προσέγγιση με το Ισραήλ. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», μετά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ και τις συνομιλίες με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. Αντικείμενο της συζήτησης που έγινε στη Θεσσαλονίκη ήταν η Αγορά Μοδιάνο, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 43%.

 

Στο πλαίσιο αυτό, διερευνήθηκε η δυνατότητα αναπαλαίωσης και ανάδειξης ενός ιστορικού μνημείου για τη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και η ανάπτυξη της επιχειρηματικής διαχείρισης της αγοράς. Πέρα από το ουσιαστικό αντικείμενο της συζήτησης, «ιδιαίτερα ισχυρός είναι ο συμβολισμός που υπάρχει τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και για την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών και τις διμερείς τους σχέσεις» τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Αναφέρουν επίσης ότι η επιχειρηματική κοινότητα των Ισραηλιτών δέχθηκε με ικανοποίηση τη διάθεση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για συνομιλίες και συνεργασία.


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις