Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μόνιμος «βραχνάς» για το κυκλοφοριακό η λειτουργία του υπεραστικού ΚΤΕΛ στο κέντρο της πόλης – Επί δεκαετίες συζητείται η μεταφορά του σταθμού αλλά τίποτα δεν γίνεται

Πάτρα:  Μόνιμος «βραχνάς» για το κυκλοφο...

Τα λεωφορεία φτάνουν ή να φεύγουν από τον σταθμό, σχεδόν κάθε πέντε λεπτά, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα

Ήμουνα νιος και γέρασα..  Πέρασαν δεκαετίες από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για την μετεγκατάσταση του σταθμού του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στην Πάτρα από τη Ζαΐμη και την Όθωνος – Αμαλίας. Ήταν στα 1985 όταν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά του στα Κάτω Συχαινά, με το σκεπτικό ότι δεν θα επιβαρυνόταν από το κυκλοφοριακό το κέντρο της πόλης.

Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και παρά τις διαβουλεύσεις, τις επιτροπές, τις γνωμοδοτήσεις, τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της πόλης και της κεντρικής εξουσίας, η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.

Επί σειρά ετών, τα υπεραστικά λεωφορεία συνεχίζουν να φτάνουν ή να φεύγουν από τον σταθμό, σχεδόν κάθε πέντε λεπτά, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα σε δυο κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, στην Όθωνος – Αμαλίας και στην Αγίου Ανδρέου.

Και τόσα χρόνια, κανείς από τους αρμοδίους δεν σκέφτηκε να τοποθετήσει έστω φωτεινούς σηματοδότες στα σημεία εισόδου – εξόδου των λεωφορείων, ώστε κατ’ ελάχιστο να ελέγχεται η κατάσταση.

Παράλληλα με το κυκλοφοριακό, ο ίδιος ο σταθμός του Υπεραστικός Σταθμών όχι μόνο δεν θυμίζει σε τίποτα την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Πάτρα, αντιθέτως παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα…

Τον Ιανουάριο του 2014, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, αποφάσιζε σε πανηγυρικό κλίμα να επιτρέψει την μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας από τη Ζαΐμη και Όθωνος – Αμαλίας, στις πρώην εγκαταστάσεις των Μύλων του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Διονύσιο της Πάτρας. Στον ίδιο πανηγυρικό τόνο ήταν και οι τότε δηλώσεις του προέδρου του ΚΤΕΛ Ανδρέα Μανωλόπουλου για την επικείμενη μετακόμιση σε ένα σύγχρονο επιβατικό σταθμό.

Δυο χρόνια σχεδόν μετά, τίποτα δεν έχει γίνει…

Η απόφαση μεταφοράς όχι μόνο δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται, αλλά έχει «μπλεχτεί» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μόλις τον περασμένο μήνα, η απόφαση που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να ακολουθήσει η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αυτή είναι και η τελευταία φάση για την έκδοση της άδειας, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στους Μύλους «Αγίου Γεωργίου».

Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο νέο σταθμό, ούτε πότε αυτός θα λειτουργήσει. Ωστόσο, όπως εκτιμούν άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, έλεγαν στο thebest.gr, ότι αφενός οι παρεμβάσεις που απαιτούνται στο χώρο του πρώην εργοστασίου δεν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες, αφετέρου είναι προς το συμφέρον του Υπεραστικού ΚΤΕΛ να έχει έτοιμο το νέο του σταθμό πριν από το 2019, οπότε και απελευθερώνονται οι μεταφορές, ώστε να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό.

Μάλιστα, εάν σκεφτεί κανείς ότι το οικόπεδο που θα δημιουργηθεί ο νέος σταθμός είναι δίπλα από το χώρο που θα λειτουργήσει ο νέος σταθμός του ΟΣΕ στον Άγιο Διονύσιο και δίπλα από το λιμάνι, τότε το Υπεραστικό ΚΤΕΛ έχει έναν λόγο παραμένω να σπεύσει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Μέχρι τότε όμως η Πάτρα θα είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που «φιλοξενεί» τον Σταθμό των Υπεραστικών Λεωφορείων εντός του πολεοδομικού της ιστού θα συνεχίζει να βιώνει τις αρνητικές συνέπειες από τη λειτουργία του.

Να σημειωθεί πως ακόμη και το Αγρίνιο, μια πόλη της περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας – και όχι του κέντρου όπως η Πάτρα – απέκτησε σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων εκτός του αστικού κέντρου.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που έχει γίνει από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ  Αχαίας μετακινούνται περί τα 2,5 εκατομμύρια επιβατών κάθε χρόνο! Αυτός και μόνο ο αριθμός είναι αρκετός να αντιληφθεί κανείς το κυκλοφοριακό έμφραγμα που προκαλείται τόσο στην Αγίου Ανδρέου, όσο και στην Όθωνος – Αμαλίας.

Βέβαια, μπορεί η απόσταση των 200 μέτρων που χωρίζει τον υπάρχων με τον μελλοντικό σταθμό να μην είναι τεράστια, ωστόσο λόγο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που ισχύουν, κάνουν τη διαφορά.

Και αυτό διότι, από τους Μύλους του Αγίου Γεωργίου, μπορούν πολύ πιο εύκολα να κατευθυνθούν είτε προς Αθήνα είτε προς το εσωτερικό του νομού, από το να κάνουν κύκλους στο οικοδομικό τετράγωνο Ζαίμη – Αγίου Ανδρέου – Αράτου – Όθωνος Αμαλίας, όπως σήμερα συμβαίνει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις