Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το υποτονθορύζον στρουθίον & τα λαλίστατα παπαγαλάκια!!!

Το υποτονθορύζον  στρουθίον  & τα λα...

Tου Γιάννη Καπράλου

Ετέθησαν προ καιρού, συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητήθηκαν σαφείς απαντήσεις για τα έργα και τις ημέρες του εκ Νομαρχίας απερχομένου. Ακούστηκαν υποτονθορύζουσες αιτιάσεις και λαλίστατες ειρωνικές ασχήμιες.

Είθισται ίσως «κλαζομενίοις ασχημονείν»!!!

Ας είναι, εμείς επιμένουμε να υπενθυμίσουμε στην Αχαϊκή και Πατραϊκή κοινωνία το έργο των 8 χρόνων του απερχομένου, αφού ο ίδιος ΑΡΝΕΙΤΑΙ.

Υπενθυμίζουμε πάλι στον ίδιο και το λαλίστατο εκπρόσωπό του τα ερωτήματα:

ΤΙ  ΕΠΡΑΞΕ  ΓΙΑ:

-  Διαχείριση υδάτινου δυναμικού δυτικής Αχαϊας ως πλέον πλουτοπαραγωγικής γεωγραφικής περιοχής αλλά και ολόκληρου του Νομού.

-  Αρχαιότητες, κλασικές, βυζαντινές, μεταβυζαντινές, νεότερες, (π.χ. θέατρο αρχαίων Αιγών,  Κλειτορίας κά.)

-  Πηγές φυσικού κάλους

-  Λιμνοδεξαμενές

- Εκσυγχρονισμό σχολικής στέγης (πράσινα σχολεία)

- Προστασία περιβάλλοντος –Δάση

- Πλημμυροπροστασία

- Μεγάλα έργα (Φράγμα, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Σιδηρόδρομος)

- Νέα αναπτυξιακά έργα (Μαρίνες, Φυσικό αέριο)

- Εθνική – Επαρχιακή οδοποιϊα (Πάτρα-Καλάβρυτα, Βλασία-Λεχούρι, (111/56 ή 33η Ε.Ο.), Διακοπτό-Καλάβρυτα, Καλάβρυτα-Κλειτορία-111/56, ΒΙ.ΠΕ-111/56, στηθαία ασφαλείας, διαγραμμίσεις κλπ.

Ο εκπρόσωπός του ως λάλο παπαγαλάκι ορών περιέργως τα δημοσιογραφικά «πλήθη», υπομειδιών και χάσκων, με «ευχαριστούσε» διότι καίτοι «δεν είχαμε συνεννοηθεί, τους έδωσα ευκαιρία» να ανακράξουν το έργο του απερχόμενου στη χαμένη οκταετία για την Αχαϊα (2002-2010)

Επειδή αργούν και ο λαός «διψά» για μάθηση των έργων της 8/ετίας, στα πλαίσια «της συνεννόησής» μας αναλαμβάνω το ανα-ΚΡΑΞΙΜΟ.

Την τελευταία 5/ετία, που δεν δικαιολογείται η έλλειψη γνώσης των προβλημάτων του Νομού, επιχειρούμε ανάλυση δαπανών:

- Δαπανήθηκαν για τον Πολιτισμό από το 2006 έως και το 2010 ΕΥΡΩ 5.150.000

Προφανώς δεν χρηματοδοτήθηκαν αετονύχηδες για τα «γνωστά ραμαζάνια» του 15/Αύγουστου (γίδες βραστές, σουβλάκια και ποτά) αλλά για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Νομού, την δημιουργία Αχαϊκών Βιβλιοθηκών, τη θεατρική παιδεία, την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του τόπου, την επιβράβευση της λαϊκής πολιτιστικής δημιουργίας κλπ.

Ας απαντήσουν!!

- Δαπανήθηκαν για τον Τουρισμό την ίδια ως άνω 5/ετία μέσα από την Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης 1.730.000 ΕΥΡΩ

Υποθέτουμε για την Τουριστική Προβολή της Αχαϊας. Δεν πιστεύουμε να δαπανήθηκαν για ταξιδάκια στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή ή ανούσιες μελέτες παντός επιστητού ή σχεδίων «επί χάρτου».

Ας απαντήσουν.!!

- Δαπανήθηκαν για δύο κρίσιμους και ενδιαφέροντες παραγωγικούς τομείς, την ΑΛΙΕΙΑ και τα ΔΑΣΗ μόλις 237.000 ΕΥΡΩ   Γιατί άραγε; Εχει ανάγκη ο νομός αλιευτικών καταφυγίων; Χρήζουν προστασίας τα δάση;

Ας απαντήσουν.!!

- Δαπανήθηκαν για έργα Εγγείου Βελτιώσεως ήτοι: αρδευτικά δίκτυα, αποξηράνσεις ελών, αντιπλημμυρικά παραποταμίων εκτάσεων, αγροτικός εξηλεκτρισμός, γεωτρήσεις βελτίωσης αρδευτικών δικτύων, υδρογεωλογικές μελέτες, υδρομαστεύσεις, υδροληψίες κλπ 10.300.000 ΕΥΡΩ

Τα χρήματα αυτά σαφώς δεν επαρκούν να καλύψουν τις ως άνω εγγειοβελτιωτικές ανάγκες του περίεργου γεωγραφικού ανάγλυφου της Αχαϊας (πεδινές, ημιπεδινές εκτάσεις, ποτάμιες κοιλάδες, ποικιλία καλλιεργειών κλπ.) Γιατί δεν διεκδικήθηκαν περισσότερα; Παρά ταύτα: ποιο εγγειοβελτιωτικό έργο ολοκληρώθηκε; Αλλωστε, κατ έτος τα ποσά διασπώντο και μεταφέρονταν μη επιτρέποντας την ολοκλήρωση κάποιου παραγωγικού και αξιόλογου έργου.

Ας απαντήσουν.!!

-   Δαπανήθηκαν 103.000.000 ΕΥΡΩ στην επίμαχη 5/ετία για συγκοινωνιακά έργα ή διάφορα έργα οδοποιϊας. Κατά την ισχύουσα νομοθεσία η Ν.Α. έχει την ευθύνη της Επαρχιακής οδοποιϊας, ήτοι των Επαρχιακών οδών και όχι των Εθνικών και Δημοτικών ή Κοινοτικών οδών.

Μελετώντας τους Κ.Α.Π. (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) των Νομαρχιακών Προγραμμάτων 2006-2010 διαπιστώνουμε ότι μόλις το 40% του ως άνω ποσού διετέθησαν για Επαρχιακούς δρόμους. Τα υπόλοιπα, δηλαδή το 60% του ποσού διετέθη για μικροέργα σε χωριά, ως μη όφειλε  από την κείμενη νομοθεσία.  Διερωτάται κανείς, τα δεκάδες εκατομμύρια ΕΥΡΩ που διατέθηκαν σε μανδρότοιχους, γεφυράκια, τσιμεντοστρώσεις και μονοπάτια,  εξυπηρετούσαν ανάγκες δημιουργίας υποδομών και ανάπτυξης ή το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις;

Ας απαντήσουν!!!

Σεβόμενοι το χώρο που μας φιλοξενεί δεν αναφέρουμε λοιπές λεπτομέρειες δαπανών του Νομαρχιακού Προγράμματος. Επίσης δεν θα γίνει ειδική αναφορά σε ποσά που διετέθησαν από το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013. Από το παλιό Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Από το Ταμείο Συνοχής (Εθνική συμμετοχή). Από το Περιφερειακό Πρόγραμμα (3ο Π.Ε.Π.) και από διάφορα Υπουργεία (π.χ. μεταφορά μαθητών, Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας Τ.Ε.Ο. κλπ.)

Η Ν.Α. Αχαϊας βέβαια δεν έχει ίδιους και αυτοτελείς πόρους. Μπορούσε να αυξήσει την εισροή χρημάτων στο Νομό από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, αρκεί να διέθετε τεχνογνωσία και ικανότητα υποβολής Τεχνικών Προγραμμάτων με άρτιες μελέτες. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται.

Θα είναι πολύ διδακτικό αν σπεύσει ο απερχόμενος Νομάρχης να αποστείλει λεπτομερείς καταλόγους μελετών & έργων για τα ως άνω Ευρωπαϊκά και Εθνικά κονδύλια. Πόσα έχουν δεσμευτεί για έργα πιθανόν άχρηστα, φαραονικής σύλληψης (π.χ. Αίγιο-Κουνινά-Ρακίτα κλπ). Πόσα και που δαπανήθηκαν. Ποιο αναπτυξιακό στόχο υπηρετούν;

Θεωρούμε ότι 8 ολόκληρα χρόνια κανένα αξιόλογο έργο δεν ολοκληρώθηκε. ΟΥΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ  δημιουργήθηκε, ούτε δρομολογήθηκε.

Σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά σε μικρο έργα ρουσφετολογικής σκοπιμότητας.

Ως κατακλείδα θα θεωρούσαμε ενδιαφέρουσες τις απαντήσεις για δύο επιπρόσθετα:

o  Γιατί δεν λειτούργησε μετά από τόσα χρόνια ο Ογκολογικός Ξενώνας;

o  Πόσα χρήματα δαπανήθηκαν στην 8/ετία για δημόσιες σχέσεις;

Ας απαντήσουν επιτέλους!!!

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις