Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Teacher In-Service Program: Μια επαναστατική πλατφόρμα απομακρυσμένης διδασκαλίας - Τα οφέλη για καθηγητές και φοιτητές

 Teacher In-Service Program: Μια επαναστ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Το πρώτο Μεσογειακό IEEE TISP Workshop, στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου

Η τεχνολογία και η μηχανική είναι καθημερινά τριγύρω μας. Δύο έννοιες με βαριά σημασία πλέον, που αν και όλοι μας τις χρησιμοποιούμε, δεν μπορούμε να τις κατανοήσουμε. Εν έτη 2015 εντυπωσιαζόμαστε από τη δύναμη του αεροπλάνου, τις μικροσκοπικές κάρτες μνήμης, και κάθε τι που περιέχει την έννοια της τεχνολογίας και της μηχανικής. Από την άλλη, υπάρχουν οι μικροί μας φίλοι που “παίζουν στα δάχτυλα την τεχνολογία”, όταν μερικοί παλεύουν να αποθηκεύσουν μια νέα επαφή στο καινούργιο τους τηλέφωνο. Επίσης, συχνά ακούμε για το πως η τεχνολογία μας αποξενώνει και μας τραβά σε έναν ψηφιακό κόσμο.

Παράλληλα ακούμε και μαθαίνουμε για μια παιδεία που αλλάζει συνεχώς, που δεν ξέρεις τι αλλάζει σήμερα και τι μένει αύριο. Παιδιά και καθηγητές χάνουν το ενδιαφέρον τους, και το σχολείο γίνεται μια κουραστική υποχρέωση. Τρόποι διδασκαλίας που δεν αλλάζουν, υπεράριθμες αίθουσες, αποστήθιση κειμένων, και η διδακτική ώρα γίνεται μια συνεχή προσπάθεια για ησυχία ώστε οι μαθητές που θέλουν, να μπορέσουν να παρακολουθήσουν.

Την ίδια στιγμή, συμβαίνει έντονη συζήτηση για εναλλακτικές προσεγγίσεις μάθησης. Τρόποι οι οποίοι δίνουν έμφαση στον μαθητή, τρόποι οι οποίοι μετατρέπουν την εκπαίδευση σε βίωμα εμπειρίας. Μια από αυτές τις προσεγγίσεις είναι και η βιωματική εκπαίδευση.

Η βιωματική εκπαίδευση εστιάζει στην εμπειρία που αποκτιέται κατά τη διαδικασία μάθησης. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει συναισθήματα στον μαθητή, που θα τον κινητοποιήσουν για να μάθει.

Αυτός είναι και ο σκοπός του IEEE TISP - Teacher In-Service Program, να δημιουργήσει συναισθήματα σε καθηγητές που θα τους κάνει να δραστηριοποιήσουν τους μαθητές τους, ώστε να ασχοληθούν και να μελετήσουν τον κλάδο της τεχνολογίας και της μηχανικής, μέσα από βιωματικά παραδείγματα και εφαρμογές.

Το TISP πρόκειται για ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του παγκόσμιου οργανισμού τεχνολογίας IEEE. Μέσα από τα έτοιμα και πιστοποιημένα σχέδια μαθήματος σε τομείς όπως η τεχνολογία, η μηχανική, η ενέργεια, η ρομποτική κ.α, δείχνει στους καθηγητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πως να υιοθετήσουν τα παραδείγματα τους. Μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο το μάθημα, σε μια βιωματική παιχνιδιάρικη διαδικασία, καθώς οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν, να αναλύσουν τις απαιτήσεις, να συνεργαστούν και τελικά να δημιουργήσουν κάτι, με τη χρήση απλών και καθημερινών αντικειμένων, όπως καλαμάκια - χαρτόνι - αλουμινόχαρτο - σπάγκο κ.α. Αυτό μπορεί να είναι ένα ρομποτικό χέρι ή ακόμα πιο απλά μια σακούλα ζαχαρωτών.

Τα οφέλη που αποκομίζονται από την εφαρμογή του TISP είναι:

  • Ενίσχυση των τοπικών εθελοντών του IEEE για συνεργασία με καθηγητές σχολείων της κοινότητα τους

  • Προώθηση της εφαρμοσμένης διερευνητικής μάθησης

  • Ενίσχυση του τεχνικού επιπέδου γνώσεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  • Ενθάρρυνση των μαθητών για την ενασχόληση τους με τεχνικούς τομείς, αλλά και με τη μηχανική

  • Αύξηση του γενικού επιπέδου των τεχνικών γνώσεων των μαθητών

Πέραν όλων αυτών όμως , οι μαθητές κατά τη διάρκεια των βιωματικών προσεγγίσεων του TISP, αναπτύσσουν μια σειρά δεξιοτήτων:

  • Συνεργασία και ομαδικότητα, καθώς καλούνται από κοινού να υλοποιήσουν κάτι

  • Επικοινωνία

  • Ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης

  • Εξέλιξη της ερευνητικής τους ικανότητας

  • Εξέλιξη του τρόπου σκέψης τους, καθώς καλούνται να σκεφτούν έξω από όρια (out of the box)

Αυτά τα οφέλη, και ακόμα περισσότερα σχετικά με το TISP και το IEEE - Institute of Electrical and Electronic Engineers, θα έχουν την τύχη να γνωρίσουν και να μάθουν, οι συμμετέχοντες από Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Βοσνία και Παλαιστίνη, που θα παρευρεθούν στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκέμβρη, στα πλαίσια του πρώτου Μεσογειακού IEEE TISP Workshop.

Περισσότερα για το συνέδριο, στη σελίδα:

sites.ieee.org/greece-tisp

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις