Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παι...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Θα προβληθούν 65 ταινίες μεγάλου μήκους και 50 μικρού

Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και Νέους, πραγματοποιείται με την συμμετοχή 68 ταινιών από 45 χώρες από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα κινηματογραφικά αφιερώματα, στο πλαίσιο των οποίων θα προβληθούν 65 ταινίες μεγάλου μήκους και 50 μικρού ενώ οι  βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ και επιλεγμένο πρόγραμμα ταινιών της 15ης Camera Zizanio, θα προβληθούν στο cine Αλκυονίς της Αθήνας (10-16/12/2015).

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ και της CAMERA ZIZANIO θα γίνει το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, στις 20.00, στο Θέατρο «Απόλλων» και η τελετή λήξης το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, στις 20.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Στο πλαίσιο της 15ης CAMERA ZIZANIO, θα προβληθούν πάνω από 100 επιλεγμένες νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο και 110 ταινίες από την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στα Κινηματογραφικά Εργαστήρια, με στόχο την κατανόηση της γλώσσας της εικόνας, αλλά και τη δημιουργία μικρών ταινιών, έλληνες και ξένοι επαγγελματίες διδάσκουν και εμψυχώνουν μαθητές και φοιτητές στα εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν έντεκα εργαστήρια σκηνοθεσίας, ντοκιμαντέρ, μοντάζ, φωτισμού και animation, ένα εργαστήριο για μαθητές και φοιτητές, που παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες του 18ου Φεστιβάλ και της 15ης Camera Zizanio και γράφουν στο blog του Zizanio News (zizanionews.wordpress.com) ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, κριτικές, σχόλια κλπ. και κάνουν εκπομπή από τη συχνότητα της ΕΡΤ Πύργου και έξι εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών του 18ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 15ης Camera Zizanio.
Μεγάλη πρόκληση αποτελεί και πάλι το Mythos Project, που φέτος κλείνει τα πέντε χρόνια ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ελληνογερμανικό εργαστήριο παραγωγής ντοκιμαντέρ που σχεδίασαν και υλοποιούν η οργάνωση YOUNG DOGS (Γερμανία) και το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ (Ελλάδα). Παράλληλα, στην ενότητα Flash Forward/Προβολή στο Μέλλον προβάλλεται το έργο νέων που με αφετηρία το Φεστιβάλ έκαναν ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος και διακρίνονται σε διάφορους τομείς. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, φοιτητές κλπ. από κινηματογραφιστές και άλλους ειδικούς. Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη ματιά μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

18ο Φεστιβάλ Ολυμπίας
28/11-5/12/2015
Ταινίες
o    Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Ολυμπίας (τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Kids & Docs) συμμετέχουν 68 ταινίες (20 μεγάλου μήκους και 48 μικρού μήκους), προερχόμενες από 45 χώρες από όλο τον κόσμο: Αργεντινή, Αρμενία, Αφγανιστάν, Αυστραλία,  Βέλγιο, Βραζιλία,  Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία,  Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ινδία, Ιράκ,  Ιράν,  Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Λεσότο, Λίβανος, Μιανμάρ, Μολδαβία, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ουκρανία,  Ολλανδία, Ουγγαρία,  Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλιππίνες, Φινλανδία, Χιλή.
o    Στα τέσσερα κινηματογραφικά αφιερώματα («Kινηματογραφική πρωτοπορία και εκπαίδευση», «Ιταλικός Κινηματογράφος: από την Ανοχύρωτη Πόλη στο Χάος», «Zoom in European Children’s Film» και «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό amimation»), προβάλλονται 65 ταινίες μεγάλου μήκους και 50 μικρού μήκους.
o    Οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ και επιλεγμένο πρόγραμμα ταινιών της 15ης Camera Zizanio, θα προβληθούν στο cine Αλκυονίς της Αθήνας (10-16/12/2015).
Κριτικές Επιτροπές και Βραβεία
o    Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή των Ταινιών Μυθοπλασίας και Animation είναι 5μελής και αποτελείται από κινηματογραφιστές, ηθοποιούς και άτομα με θεσμικό ρόλο στο διεθνή χώρο του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους.  
o    Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του τμήματος Kids & Docs είναι 5μελής και αποτελείται από πρόσωπα που έχουν διακριθεί στη σκηνοθεσία, την προώθηση  και την παραγωγή ντοκιμαντέρ, την κριτική κινηματογράφου και την εκπαίδευση στα MEDIA.  
o    Η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών είναι 28μελής και αποτελείται από μαθητές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων, λυκείων και φοιτητές. 
o    Οι απονομές των Βραβείων ECFA, CIFEJ, UNICEF και Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας γίνονται από εκπροσώπους που ορίζουν οι διοικήσεις τους.
o    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ένα από τα δέκα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, όπου η ταινία που διακρίνεται με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Χρυσός Κότινος), διεκδικεί αυτόματα το  βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Young Audience Award, που απονέμεται από νέους σε ηλικία θεατές, σε ειδικές προβολές σε επιλεγμένες πόλεις της Ευρώπης.
o    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι επίσης ένα από τα δέκα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ όπου η ταινία που διακρίνεται με το βραβείο της ECFA, θέτει αυτόματα υποψηφιότητα για το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας που απονέμει η ECFA κάθε Φλεβάρη στο Βερολίνο, τις μέρες διεξαγωγής της Berlinalle.
Εκδηλώσεις έναρξης και απονομής βραβείων
o    Επίσημη έναρξη 18ου Φεστιβάλ και 15ης Camera Zizanio: Πύργος, θέατρο Απόλλων, Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, ώρα 20:00. 
o    Τελετή λήξης και Απονομή Βραβείων 18ου Φεστιβάλ και 15ης Camera Zizanio: Πύργος,  Συνεδριακό Κέντρο, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 20:00.


15η Camera Zizanio
28/11-5/12/2015
Με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη μεγαλύτερη, από κάθε άλλη φορά, επιθυμία των φίλων της Camera Zizanio από το εξωτερικό να πάρουν μέρος στην φετινή γιορτή και με τις δημιουργικές αναζητήσεις των παιδιών και των εφήβων να βρίσκονται αντιμέτωπες με την σκληρή πραγματικότητα της εποχής, στην οθόνη της Camera Zizanio θα προβληθούν: 
o    Πάνω από 100 επιλεγμένες νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο (από τις 300 που υποβλήθηκαν). Ανάμεσα σ’ αυτές και ταινίες από χώρες μακρινές όπως το Μεξικό (για πρώτη φορά), η Βραζιλία και η Αυστραλία.
o    110 ταινίες από την Ελλάδα, ατομικές ή συλλογικές εργασίες σε σχολικό περιβάλλον. 
Τα διαγωνιστικά προγράμματα (Ευρωπαϊκό και Ελληνικό) της 15ης Camera Zizanio, περιλαμβάνουν τρία τμήματα το καθένα, ανά ηλικιακή κατηγορία: α) έως 12 ετών, β) 13-16 ετών, γ) 17-20 ετών, ενώ στο Διεθνές Πανόραμα (πληροφοριακό τμήμα) και προβάλλονται περί τις 50 ταινίες παιδιών από άλλες χώρες. Απονέμονται τρία βραβεία ανά κατηγορία. Επιπλέον στο Ελληνικό τμήμα απονέμονται:
o    «Βραβείο Νίκος Καβουκίδης», που συνοδεύεται από την προσφορά επαγγελματικού τεχνικού εξοπλισμού για το γύρισα της επόμενης ταινίας.
o    Βραβείο της Σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου, που συνοδεύεται από μια πλήρη υποτροφία φοίτησης στη Σχολή.
o    Βραβείο από τον Συνήγορο του Παιδιού για ταινία που ξεχωρίζει για την κοινωνική της ευαισθησία 
o    Βραβείο Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη βέλτιστη πρακτική εγγραμματισμού στα Μέσα.


School Cinema
28/11-11/12/2015
Κινηματογραφικά εργαστήρια
Με στόχο την κατανόηση της γλώσσας της εικόνας, αλλά και τη δημιουργία μικρών ταινιών, έλληνες και ξένοι επαγγελματίες διδάσκουν και εμψυχώνουν μαθητές και φοιτητές στα εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας: Νίκος Αλευράς, Paolo Beneventi, Βαγγέλης Βλαχάκης, Κατερίνα Γείτονα, Σοφία Γιακμογλίδου, Αγάθη Δαρλάση, Νίκος Θεοδοσίου, Αργύρης Θέος, Κώστας Κατράκης, Δήμητρα Μυφτάρι, Ηρώ Ρήγα, Φρόσω Σαρλή, Vera Schöpfer, Ηλίας Φλωράκης, Κυριάκος Χαριτάκης.
o    Έντεκα εργαστήρια σκηνοθεσίας, ντοκιμαντέρ, μοντάζ, φωτισμού και animation.
o    Ένα εργαστήριο για μαθητές και φοιτητές, που παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες του 18ου Φεστιβάλ και της 15ης Camera Zizanio και γράφουν στο blog του Zizanio News (zizanionews.wordpress.com) ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, κριτικές, σχόλια κλπ. και κάνουν εκπομπή από τη συχνότητα της ΕΡΤ Πύργου.
o    Έξι εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών του 18ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 15ης Camera Zizanio. 
Mythos Project
Η μεγάλη πρόκληση των νεαρών επισκεπτών του Φεστιβάλ, που δημιουργούν, μέσα από πολυεθνικές ομάδες, ταινίες οι οποίες αναδεικνύουν τη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας και του κόσμου. Φέτος κλείνει τα πέντε χρόνια.
Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;/World is changing. What about us?
Ένα ελληνογερμανικό εργαστήριο παραγωγής ντοκιμαντέρ που σχεδίασαν και υλοποιούν η οργάνωση YOUNG DOGS (Γερμανία) και το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ (Ελλάδα). Στο εργαστήριο, που εξελίσσεται σε δυο φάσεις, συμμετέχουν δυο εξαμελείς ομάδες νεαρών δημιουργών από τις δυο χώρες. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από παιδιά από τον Πύργο, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί τα προηγούμενα χρόνια στα εργαστήρια της Camera Zizanio. Τον περασμένο Οκτώβριο ταξίδεψαν στο Ντόρτμουντ όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του εργαστηρίου και το οποίο ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία τριών ντοκιμαντέρ. Η δεύτερη φάση πραγματοποιείται στον Πύργο, με τη συμμετοχή των παιδιών από το Ντόρτμουντ και τη δημιουργία νέων ντοκιμαντέρ.
Flash Forward/Προβολή στο Μέλλον
Στην ενότητα αυτή προβάλλεται το έργο νέων που με αφετηρία το Φεστιβάλ έκαναν ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος και διακρίνονται σε διάφορους τομείς.  Στη φετινή διοργάνωση συναντάμε τον Γιώργο Δελημήτρου, βασικό συντελεστή της ομάδας Jump Cat.  Ο Γιώργος Δελημήτρου στα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε στα κινηματογραφικά εργαστήρια του Φεστιβάλ ενώ διετέλεσε και  αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ζιζάνιο».  Θα παρουσιαστεί η τελευταία δουλειά της ομάδας Jump Cat, που είναι η σειρά  ντοκιμαντέρ για τη φοιτητική ζωή με  τίτλο «Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο», συμπαραγωγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Βουλής/Τηλεόραση.
Σεμινάρια
Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, φοιτητές κλπ. από κινηματογραφιστές και άλλους ειδικούς: Ειρήνη Ανδριοπούλου, Αργύρης Θέος, Paolo Beneventi, Νίκος Καβουκίδης, Γιώργος Κουρμούζας, Σοφία Παπαδημητρίου, Κυριάκος Χαριτάκης.

Παράλληλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες
28 Νοεμβρίου - 11 Δεκεμβρίου 2015
Προσεγγίζοντας το θεατρικό παιχνίδι
Βιωματικό σεμινάριο για μέχρι 70 εκπαιδευτικούς και 40 μαθητές Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης από παιδαγωγούς και εμψυχωτές θεατρικής έκφρασης: Ηλίας Πίτσικας, Γιάννης Σφυρής, Παναής Κασσιανός, Σοφία Δράκου, Δημήτρης Καρατζάς.
Θεατρικό παιχνίδι
Οργάνωση θεατρικών παιχνιδιών με ελεύθερο θέμα για παιδιά των πρώτων τάξεων (Α’, Β’ και Γ’) του δημοτικού σχολείου.
Το θέατρο στη σχολική αίθουσα 
Μια θεατρική πράξη με τίτλο «Το παλιόπαιδο», που απευθύνεται σε μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων (Ε’ και Στ’) του δημοτικού σχολείου, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση.
Λογοτεχνικές Εκδηλώσεις
Συγγραφείς στα σχολεία. Επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία του νομού Ηλείας και συζητήσεις με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τη λογοτεχνία.

Χώροι  
o    Αίθουσες προβολών
1.    Θέατρο Απόλλων (Πύργος)
2.    Συνεδριακό κέντρο Π.Δ.Ε. (Πύργος)
3.    Cine-Ορφέας (Πύργος) – 3 αίθουσες
4.    Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Κούβελος» (Πύργος)
5.    Cine-Cinema (Aμαλιάδα) – 2 αίθουσες
6.    Δημοτικός Κινηματογράφος Cine-Άστρον (Λεχαινά)
7.    Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο (Γαστούνη)
8.    Κινηματογραφική αίθουσα δημοτικού σχολείου Zαχάρως.
9.    Ster Cinemas Veso Mare Πάτρας.
10.    Δημοτικός Κινηματογράφος Απόλλων (Αίγιο)
11.    Δημοτικός Κινηματογράφος Άνεσις (Αγρίνιο)
12.    Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεσολόγγι)
o    Κινηματογραφικά Εργαστήρια
1.    Συνεδριακό Κέντρο ΠΔΕ
2.    Πολυχώρος Δεξαμενή
3.    Αίθουσα ΠΕΔ
4.    ΤΕΙ Πάτρας/Παράρτημα Πύργου
5.    ΚΕΚ Εργασία
6.    Τετράστιχο
7.    Σχολικά διδακτήρια

Διοργάνωση

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ/West Greece Region 
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης
……………………………………………………………………………………… 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 
………………………………………………………………………………………
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ -  Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων - ΔΗΚΕΠ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ - ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF - ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ/ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ -  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΑΤΡΑΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ - ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ - ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΥΡΓΟΥ - ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ
………………………………………………………………………………………
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ  
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ 
………………………………………………………………………………………
ΧΟΡΗΓΟΙ
AEGEAN
EPIHOTEL ΟΔΥΣΣΕΑΣ
………………………………………………………………………………………
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 
ΕΡΤ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις