Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Νέο σχολικό ξεκίνημα: Το άναμμα μιας φλόγας

Νέο σχολικό ξεκίνημα: Το άναμμα μιας φλόγας

Του Τάσου Σταυρογιαννόπουλου

Το πρώτο κουδούνι χτυπά σήμερα στα σχολεία της χώρας μας. Ξεκινάει μια νέα σχολική χρονιά. Οι μαθητές θα βρίσκονται στην ώρα τους σε αυτό το πρώτο κάλεσμα στις σχολικές αίθουσες. Ευχή και προσδοκία όλων  είναι να ξεκινήσει μια γόνιμη και ελπιδοφόρα περίοδος. Μόνο, που όσοι έπρεπε να έχουν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για αυτό δεν το κατάφεραν. Ίσως  να μην ασχολήθηκαν σοβαρά. Ίσως να μη γνώριζαν. Ίσως να είχαν διαφορετικές προτεραιότητες. Η διαπίστωση είναι, πως τούτη η χρονιά ξεκινά με συσσωρευμένα προβλήματα περισσότερα από τις προηγούμενες κατά τις οποίες η αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες της δεν εκπληρώνονταν.

Χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών, χαμένες διδακτικές ώρες, καμία βελτίωση σε υποδομές, απουσία καθαριότητας, μηδενική συντήρηση των σχολικών χώρων, έλλειψη χρημάτων, συνάδελφοι με μια βαλίτσα στο χέρι στην αναμονή της πρόσληψης ή της μετακίνησής τους, είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα, που συνθέτουν την εικόνα στην εκπαιδευτική κοινότητα σε τούτο το νέο ξεκίνημα των σχολείων. Τιτάνιο το έργο, που προσπαθούν να διαχειριστούν οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων. Αποτελεί κοινή παραδοχή, πως το παιδαγωγικό έργο υποχωρεί μπροστά στο βουνό των δυσκολιών. Οι διοικούντες με αλχημείες (μετακινήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών, συνενώσεις τάξεων, αναστολή λειτουργίας τμημάτων ολοήμερων-ένταξης-υποδοχής κ.λπ.) προσπαθούν να μετριάσουν τα προβλήματα και την απογοήτευση που διαχέεται στις σχολικές μονάδες.

Παρά το γεγονός, πως όλα τα πολιτικά κείμενα της μεταπολίτευσης μιλούσαν για επένδυση της πολιτείας στην παιδεία, για άλλη μια φορά αυτή βρίσκεται στο περιθώριο. Το βάρος και η ευθύνη και τούτη τη φορά φορτώνεται στις πλάτες του δασκάλου, που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της εγκατάλειψης από την πολιτεία καλείται να επιτελέσει το έργο, που του έχει ανατεθεί, στο ακέραιο. Εμείς λοιπόν, οι δάσκαλοι, δε θα επιτρέψουμε να επισκιάσει η μελαγχολία το χαμόγελο των μαθητών μας. «Η παιδεία δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας», όπως εύστοχα σημειώνει ο ιρλανδός νομπελίστας ποιητής William Butler Yeats.

Τάσος Σταυρογιαννόπουλος

Π. Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας

Αιρετό μέλος ΠΥΣΠΕ Αχαΐας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις