Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

«Τα πάθη της αγάπης» του Θανάση Σάλτα και της Πηγής Λυκούδη μάγεψαν στην Σμύρνη

«Τα πάθη της αγάπης» του Θανάση Σάλτα κα...

Στην παράσταση που ανέβηκε στις 30 Αυγούστου

Τα υπέροχα κείμενα του  Θανάση Σάλτα  και η εξαιρετική μουσική της Πηγής Λυκούδη  ταξίδεψαν στην Σμύρνη με το έργο τους «ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ».

Η παράσταση ανέβηκε στις 30 Αυγούστου στο ιστορικό θέατρο Bademler στην περιοχή Βουρλά της Σμύρνης, (το μέρος που γεννήθηκε ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης) σε ένα χωριό, που δεν έχει τζαμί αλλά θέατρο γιατί οι κάτοικοί του θεωρούν πως το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το έργο ζωντάνεψαν επί σκηνής σπουδαίοι καλλιτέχνες:

Η Γεωργία Αγγέλου (τραγούδι-αγάπη), ο Δημήτρης Ερατεινός (τραγούδι-ξένος), ο Νίκος Καρακαλπάκης (τραγούδι), η Αρετή Κοκκίνου (κιθάρα, μαντολίνο-φιλιώ), η συνθέτις Πηγή Λυκούδη (στο πιάνο και στο ρόλο της μοίρας) και ο συγγραφέας Θανάσης Σάλτας (στο ρόλο του φόβου).

Στον ήχο και το φως ο Τάσος Ιωάννου με την μοναδική αισθητική του.

Το έργο μεταφρασμένο στα Τούρκικα από την εξαιρετική Τούρκα μεταφράστρια Σεμπνέμ Σεμπί, δεν άφησε κανένα περιθώριο στο να μην μεταφερθούν τα συγκλονιστικά μηνύματα των κειμένων του Θανάση Σάλτα.

Η μουσική δονούσε με μοναδική λυρικότητα. Έναν συνδυασμό δύναμης και ευαισθησίας, που η πέννα της Πηγής Λυκούδη ξέρει να κάνει πολύ καλά.

Οι ερμηνείες δωρικές γεμάτες δύναμη, ευαισθησία και προσωπική σφραγίδα.

Στην στιγμή κορύφωσης του έργου, όλοι οι συντελεστές μαζί σαν μια γροθιά φώναξαν στην γειτονική χώρα με όλη την δύναμη της ψυχής τους: «Θα πάμε στους τάφους αγνώστων στρατιωτών, στης Χιροσίμα τη πλατεία, με ένα κλαδί ελιάς, και θα τους γράψουμε μαζί με τα παιδιά: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!!»

Το θέατρο κατάμεστο, οι θεατές χειροκροτούσαν όρθιοι. Το μεγαλείο της τέχνης και του πολιτισμού ένωσε δύο λαούς. Έλληνες και Τούρκοι δάκρυσαν μαζί.

Η Ελληνική αποστολή προσέφερε ένα κλαδί ελιάς που είχαν πάρει μαζί τους, ένα πανανθρώπινο σύμβολο που η Ελλάδα πάντα ξέρει να το ταξιδεύει και σε άλλους λαούς.

Ο Δήμαρχος της πόλης, τους πρόσφερε τιμητική πλακέτα για την μεγάλη τους προσφορά στον πολιτισμό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture