Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Γεώργιος Σουρής: Ο Αριστοφάνης της σύγχρονης Ελλάδας

Γεώργιος Σουρής: Ο  Αριστοφάνης της σύγχ...

Στις 26 Αυγούστου 2015 συμπληρώνονται ενενήντα έξι χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μας σατιρικού ποιητή

Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1853 στη Σύρο, από εύπορη οικογένεια. Έζησε όμορφα παιδικά χρόνια στην Ερμούπολη, ενώ τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα. Ο πατέρας του έμπορος, με καταγωγή από τα Κύθηρα κι η μητέρα του από τη Χίο, σχεδίαζαν ο γιος τους να ακολουθήσει ιερατικές σπουδές.

Τα επαγγελματικά σχέδια, όμως, που αρχικά είχαν οι γονείς του για εκείνον, ανατρέπονται λόγω της οικονομικής καταστροφής που υπέστησαν και τον στέλνουν στη Ρωσία για να εργαστεί ως υπάλληλος σε συγγενή τους σιτέμπορο. Εκεί άντεξε μόνο δυόμισι μήνες και επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα για να γραφτεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, εργάζεται ως υπάλληλος σε συμβολαιογραφείο και συνεργάζεται με τα σατιρικά έντυπα της εποχής, «Ασμοδαίος» του Εμμανουήλ Ροΐδη, «Μη χάνεσαι!» του Βλάσση Γαβριηλίδη και «Ραμπαγάς» του Κλεάνθη Τριανταφύλλου.

Σε ηλικία 28 ετών παντρεύεται τη Μαρία Κωνσταντινίδη, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, τέσσερις κόρες κι ένα γιο. Το σπίτι όπου διέμεναν στην οδό Πινακωτών 15, στη σημερινή Χαριλάου Τρικούπη, έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο γνωστά φιλολογικά σαλόνια, το οποίο φιλοξενούσε την πνευματική αφρόκρεμα της εποχής.

Δύο χρόνια μετά, στις 2 Απριλίου του 1883 και σε ηλικία μόλις 30 χρόνων, εκδίδει την έμμετρη εφημερίδα «Ο Ρωμηός», τον τίτλο της οποίας εμπνεύστηκε ο Γεώργιος Δροσίνης.

Εντυπωσιακό είναι ότι το τετρασέλιδο αυτό έντυπο ήταν καθ” όλα έμμετρο, από τον τίτλο του, «Ο Ρωμηός, εφημερίς – που την γράφει ο Σουρής», έως τις διαφημίσεις και τις μικρές αγγελίες. Ως γλώσσα χρησιμοποιεί τη δημοτική, με… ολίγη καθαρεύουσα, εμπλουτισμένη με λόγιες εκφράσεις, που συχνά εξυπηρετούσαν μετρικούς λόγους.

Από τους σατιρικούς του στίχους δεν… γλιτώνει κανείς, βάζοντας  πολλές φορές στο στόχαστρό του ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες. Σχολιάζει τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα με τον δικό του μοναδικό τρόπο: σκληρό, αιχμηρό, ποτέ χυδαίο, εύθυμο, ευφυή, σαρκαστικό και ιδιαιτέρως αυτοσαρκαστικό.

Αποφασίζει να διακόψει προσωρινά την έκδοση της εφημερίδας τον Αύγουστο του 1883, προκειμένου να διαβάσει για να πάρει το πτυχίο του στη Φιλοσοφική, όμως, «απερρίφθη μετά πολλών επαίνων!», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά έγραψε, από τον καθηγητή Σεμιτέλο, τον οποίο έκανε γνωστό στο πανελλήνιο, με όσα τον… στόλιζε επί σειρά ετών μέσα από τους στίχους του.

Τον Ιούνιο του 1884, ο περίφημος «Ρωμηός» επανεκδίδεται και κυκλοφορεί από τότε κάθε Σάββατο έως τις 17 Νοεμβρίου 1918, με μοναδικό συντάκτη τον Γεώργιο Σουρή. Τα καλοκαίρια, βέβαια, πάντα διέκοπτε για μερικές εβδομάδες την έκδοση της εφημερίδας, για να ξεκουράζεται στην εξοχική του κατοικία στο Φάληρο.

Ο Γεώργιος Σουρής αγαπούσε πολύ το θέατρο, γι” αυτό μετέφρασε σε έμμετρο λόγο την κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες»,  η οποία το 1900 παρουσιάστηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Δημοτικό Θέατρο των Αθηνών κι έγραψε έμμετρα θεατρικά έργα, που καυτηρίαζαν τα «στραβά κι ανάποδα» της εποχής.

Ο μοναδικός και πάντα επίκαιρος τρόπος γραφής του αγαπήθηκε από τον λαό και στην πορεία του απέκτησε φανατικούς αναγνώστες και φίλους. Υπήρξαν όμως και κάποιοι που αμφισβήτησαν την ποιητική αξία του έργου του, χαρακτηρίζοντάς το ρηχό.

Το καλοκαίρι του 1919, σε ηλικία 66 χρόνων, αφήνει την τελευταία του πνοή στην εξοχική του κατοικία στο Νέο Φάληρο, εξαντλημένος από επιδημία γρίπης, που είχε ξεσπάσει στην Αθήνα και κηδεύεται δημοσία δαπάνη με τιμές στρατηγού.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του,  τιμήθηκε με το βασιλικό μετάλλιο των Γραμμάτων και Τεχνών, παρασημοφορήθηκε από τον Χαρίλαο Τρικούπη, προτάθηκε από τη Βουλή των  Ελλήνων για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ μετά τον θάνατό του τού απονεμήθηκε το παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Σωτήρος, για την προσφορά του στην πατρίδα.

Από το 1932 προτομή του κοσμεί τον κήπο του Ζαππείου Μεγάρου, φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Γιώργο Δημητριάδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος και σατιρικός παρέμεινε ξεχωριστός έως τα τελευταία του, αφού ακόμη και η διαθήκη του ήταν γραμμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να χαρίσει άφθονο γέλιο στους αναγνώστες του:

“Πέννα στη θανή μου, ύμνους να μη γράψει

ούτε δάκρυ θέλω, να χυθεί κανένα

κι ούτε αυτός ακόμα, θέλω να με κλάψει

που ελπίζει ψήφο, να’ χει κι από μένα”.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Γεωργίου Σουρή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της εκπομπής «Εποχές και συγγραφείς» του Τάσου Ψαρρά, που μας ταξιδεύει στη ζωή και στο έργο του σατιρικού ποιητή.

Η εκπομπή-αφιέρωμα αναφέρεται στον περίφημο «Ρωμηό» και στη δημοφιλία που είχε ο Γεώργιος Σουρής στο αναγνωστικό κοινό της εποχής, στην πλούσια ποιητική του παραγωγή με σατιρικό περιεχόμενο, στις έμμετρες κωμωδίες που έγραψε, καθώς και στην ξεχωριστή  μετάφραση που έκανε στις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη.

Μας αποκαλύπτει την υπέροχη ζωή που έζησε πλάι στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρί -όπως ο ίδιος την αποκαλούσε-,  τη λαμπερή προσωπικότητα και τον ευχάριστο χαρακτήρα του, μιλάει για το ξακουστό φιλολογικό σαλόνι του, τον έπαινο του Βουτσιναίου ποιητικού διαγωνισμού που απέσπασε το 1876, καθώς και την πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, το 1906, να προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Επίσης επισημαίνει τη μεγάλη του προσφορά στη δημοσιογραφία, αλλά και την κριτική που δέχτηκε από μερίδα μελετητών, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ποιότητα του ποιητικού του έργου, ισχυριζόμενοι ότι η φήμη του βασιζόταν στη λαμπερή προσωπικότητά του και στον ευχάριστο χαρακτήρα του.

Παράλληλα με την αφήγηση, στο ντοκιμαντέρ προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ενώ σύγχρονοι μελετητές καταθέτουν τις απόψεις τους για τον ποιητή και το έργο του.

Της Δώρας Χειράκη

Πηγή: ert.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture