Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Υπάρχει γονίδιο που καθορίζει τις πολιτικές μας πεποιθήσεις;

Υπάρχει γονίδιο που καθορίζει τις πολιτι...

Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας

Αριστερός, δεξιός, συντηρητικός, φιλελεύθερος: κι αν όλα αυτά εξαρτώνται από την κληρονομικότητα; Έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη βρετανική «Royal Society» φέρνει στο φως μία σχέση ανάμεσα στη γενετική προδιάθεση και τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Η ιδέα ότι βιολογικοί παράγοντες, όπως τα γονίδια, είναι σε θέση να επηρεάσουν εν μέρει τις πολιτικές ιδέες κυκλοφορεί εδώ και χρόνια και παθιάζει πολιτικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και το κοινό.

Τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά μας , όπως το χρώμα του δέρματος, το ύψος, εξαρτώνται από τα γονίδια. Κι αν υπήρχε γονίδιο που καθορίζει αν ψηφίζουμε Αριστερά ή Δεξιά;

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο Ρίτσαρντ Εμπστάιν του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και οι συνάδελφοί του μελέτησαν το γονιδίωμα 1.771 φοιτητριών του πανεπιστημίου που ανήκουν στη μεγάλη κινεζική εθνότητα Χαν ( ώστε να υπάρχει μια σχετικά ομοιογενής ομάδα) και ανακοίνωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα γονίδια και τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το γονίδιο DRD4, που είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση της ντοπαμίνης, μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές μας επιλογές και αυτό, κυρίως στις γυναίκες. Η ντοπαμίνη επηρεάζει τις νευρολογικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η μάθηση, η δημιουργικότητα.

Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις, λοιπόν, μπορεί να συνδέονται με τις παραλλαγές αυτού του γονιδίου.
Δεκάδες προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει στενή σχέση ανάμεσα στις πολιτικές μας απόψεις και ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητάς μας.

Έτσι, οι συντηρητικοί, που έχουν την τάση να αγαπούν την τάξη και την οργανωμένη ζωή, διακρίνονται από μεγαλύτερη συνεκτικότητα στη λήψη αποφάσεων. Οι φιλελεύθεροι, αντίθετα, δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή στην αμφιρρέπεια και την πολυπλοκότητα, και προσαρμόζονται πιο εύκολα σε απροσδόκητες καταστάσεις.

Η έρευνα ωστόσο επισημαίνει ότι οι πολιτικές τάσεις καθενός εξαρτώνται επίσης από συγκυριακούς και μορφωτικούς παράγοντες. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για να κατανοηθούν οι διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις» αναφέρουν οι ερευνητές, σημειώνοντας πάντως ότι «η βιολογία δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Πηγή:zougla.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being