Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Εκτός επενδυτικού χάρτη η Ελλάδα

Εκτός επενδυτικού χάρτη η Ελλάδα

Η μεγαλύτερη ζημιά

Οι ξένες επενδύσεις είναι ίσως ο τομέας που έχει γίνει η μεγαλύτερη ζημιά από την παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και τα σενάρια περί Grexit που τέθηκαν επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις και τα σχέδια μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού αναφέρουν πως το ενδιαφέρον που υπήρχε μέχρι πρότινος ανήκει στο παρελθόν, καθώς όλοι πλέον δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια και εμφανίζονται απρόθυμοι να εξετάσουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο και απομακρυνθούν οριστικά οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο προβληματισμός άρχισε να «γεννιέται» στα τέλη του 2014, όταν η τότε κυβέρνηση αδυνατούσε να συγκεκτρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και ήταν σαφές πως η χώρα θα οδηγούνταν σε πρόωρες κάλπες. Ωστόσο, η απόφαση να «παγώσουν» επ' αόριστον τις όποιες κινήσεις τους τελευταίους μήνες ελήφθη τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω της καθυστέρησης στην υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους που θα διασφάλιζε τη χρηματοδότηση της χώρα ενώ τη "χαριστική βολή" έδωσε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Παρότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών και των μετοχών τους είναι αρκετά ελκυστικές σε κάποιες περιπτώσεις, σε σχέση με τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν να περιμένουν και αποσύρουν τις προτάσεις που είχαν καταθέσει, προς απογοήτευση των Ελλήνων συνεργατών τους. Λίγοι είναι οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αγνοήσαν τον κίνδυνο.

Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται το βρετανικό private equity, BC Partners, το οποίο έδωσε τα χέρια με την οικογένεια Κάτσου για την εξαγορά της πλειοψηφίας της Pharmathen. Με τη συμφωνία αυτή η Pharmathen απέκτησε έναν νέο βασικό μέτοχο που μπορεί να της παρέχει εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και με ανταγωνιστικούς όρους προκειμένου να συνεχίσει την υλοποίηση ενός πλάνου διεθνούς ανάπτυξης και εξαγορών.

Μάλιστα, κορυφαία στελέχη της BC Partners δήλωσαν ιδιαίτερα ευτυχής από τη συνεργασία με τους ιδρυτές και τη διοίκηση της Pharmathen και τονίσαν πως δρομολογείται η ανάπτυξη του ομίλου, ?μέσα από την επένδυση στην έρευνα, τη δημιουργία νέων προϊόντων, την επέκταση της διεθνούς παρουσίας και των εξαγορών στον συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα των γενόσημων φαρμάκων».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά