Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Να γιατί "πάμε στα βράχια" - Αιμορραγία 4 δις κάθε εβδομάδα

Να γιατί "πάμε στα βράχια" - Α...

Απώλειες έως 2,8 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα από την επιβολή των capital controls

Η εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία το τελευταίο εξάμηνο επιδεινώθηκε δραματικά μετά την επιβολή των capital controls. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής η αναγωγή του τριμηνιαίου ΑΕΠ της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ.

Η δε μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δισ. ανά εβδομάδα με capital control που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ του 2014 στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και τα 1,75 δισ. ανά εβδομάδα δηλαδή το 0,9% του ΑΕΠ όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται στο 50%!

Οι απώλειες από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σε συνδυασμό με την κατάσταση της οικονομίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 4 έως 10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ το 2015.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, δεν έχει γίνει σαφές ότι το τίμημα των καθυστερήσεων από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι τις 12 Ιουλίου 2015 δεν περιορίζεται μόνο στις απώλειες στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, αλλά περιλαμβάνει και τη χειροτέρευση των προοπτικών της χώρας τα επόμενα 3-5 χρόνια! «Οι καθυστερήσεις τροφοδότησαν την αντίληψη στο εσωτερικό και εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος, που δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές και θεσμικές βελτιώσεις που αποκαθιστούν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και οδηγούν την οικονομία σε διατηρήσιμη ανάκαμψη. Σημειώστε ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν σε βάθος χρόνου. Η Γερμανία π.χ. χρειάσθηκε πέντε χρόνια προτού δει την περιβόητη Agenda 2010, που υιοθέτησε η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, να αποδίδει».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις