Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Kατέπληξε και συγκίνησε η Πατρινή Βυζαντινή Χορωδία "Θεόδωρος Φωκαεύς" στη Σύρο -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Kατέπληξε και συγκίνησε η Πατρινή Βυζαντ...

Συμμετείχε στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη συμμετοχή της Βυζαντινής –Παραδοσιακής χορωδίας των Πατρών “Θεόδωρος Φωκαεύς” στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, που πραγματοποιείται στη Σύρο έως τις 24 Ιουλίου 2015 (ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου).

Ο Βυζαντινός χορός, που αποτέλεσε τον επίσημο, Πανελλαδικό εκπρόσωπο  της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών στο διεθνές μουσικό φεστιβάλ, προβάλλοντας παράλληλα και την  Ελληνορθόδοξη Βυζαντινή μουσική μας παράδοση, είναι η  πρώτη Βυζαντινή χορωδία, Πατριαρχικού ύφους, που έχει ποτέ συμμετάσχει στις μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αιγαίου, στα 11 χρόνια λειτουργίας του.

Η Βυζαντινή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» όπου πρόεδρος είναι ο ιατρός – ορθοπεδικός Γεώργιος Βέργος, έλαβε  μέρος στην εκδήλωση  που  πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015 στις 6 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Ερμουπόλεως Σύρου, με τίτλο «Συναυλία στο Ηλιοβασίλεμα» - Θρησκευτική Χορωδιακή Μουσική “A CAPELLA”, μαζί με άλλες 4 χορωδίες από τις Η.Π.Α.

Το μουσικό πρόγραμμα ξεκίνησε με όλες τις αμερικανικές χορωδίες από την Νεμπράσκα και το Νιου Τζέρσεϊ να τραγουδούν μαζί, ενώ στη συνέχεια κάθε μία παρουσίασε το πρόγραμμά της με θρησκευτικούς ύμνους Προτεσταντικής κυρίως εκκλησιαστικής προέλευσης, χωρίς να λείπουν τα σπιρίτσουαλς, γκόσπελ και ινδιάνικα μελωδήματα. Ο συγχρονισμός και η μουσική εκτέλεση των ύμνων ήταν αξιοπρόσεκτη και εξαιρετική, ακόμη και από την τελευταία, παιδική χορωδία, που έκλεισε το κονσέρτο των ξένων χορωδιών.

Κατόπιν, ο 30μελής Βυζαντινός χορός του σχήματος Θεόδωρος Φωκαεύς,  παρουσίασε επιλεγμένους ύμνους όλου του ενιαυτού, υπό την διεύθυνση του χοράρχου του, Πρωτοψάλτου στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας Πατρών, Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Με πρώτο ύμνο το κατανυκτικό εσπέριο «Φως ιλαρόν» σε μοναδική απόδοση, ακολούθησε η ανεπανάληπτη εκτέλεση του πασίγνωστου κοντακίου  «Τη Υπερμάχω» και το πρώτο μέρος του μουσικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με τους Ειρμούς του Κανόνος, ένα μουσικό ρεσιτάλ τελειότητας, στην απόδοση της Βυζαντινής Οκτωήχου, με συνοδό υπέροχο κράτημα (τεριρέμ).

Η μουσική πανδαισία ολοκληρώθηκε με τον 135ο ψαλμό, την Δοξολογία του Χουρμουζίου και κορυφώθηκε στην συγκινητική εκτέλεση των ύμνων της Αγίας Αναφοράς «Σε υμνούμεν» και «Άξιον εστίν». Το παρατεταμένο χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού που κατέκλυσε τον ναό και τα επαινετικά σχόλια των παρευρισκομένων ήταν η καλύτερη δικαίωση για τα μέλη του χορού, πού έκλεψε την μουσική παράσταση.

Η χορωδία συμμετείχε επίσης και έψαλλε υπέροχα στην Θεία Λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε  στον ίδιο ναό την Κυριακή 19 Ιουλίου το πρωί, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου κ.κ. Δωροθέου Β΄. Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης συνεχάρη τον χοράρχη και τα μέλη του χορού και ευχαρίστησε τον πρόεδρό του κ. Βέργο για τη θαυμάσια ψαλμωδία της χορωδίας που συγκίνησε το εκκλησίασμα. Ακολούθησε κέρασμα στο πνευματικό κέντρο του ναού, ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικές φωτογραφίες.

Στη φωτ. ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου "Θεόδωρος Φωκαεύς" Γεώργιος Βέργος συνομιλεί με τον Μητροπολίτη Σύρου, Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεο.

Στη φωτ. ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου ...

Στη φωτ. ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου "Θεόδωρος Φωκαεύς" Γεώργιος Βέργος συνομιλεί με τον Μητροπολίτη Σύρου, Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture