Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η νεαρή Πατρινή συγγραφέας Δήμητρα Φραγκούλη μιλά στο thebest.gr για το 1ο της μυθιστόρημα «Λακριμόσα, Δαμάζοντας το όνειρο»

Η νεαρή Πατρινή συγγραφέας Δήμητρα Φραγκ...

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στις 20.00 στο μπαρ Libido στη Βέσο Μάρε

Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Λακριμόσα, Δαμάζοντας το όνειρο» εξέδωσε η Πατρινή τραπεζική υπάλληλος και συγγραφέας Δήμητρα Φραγκούλη.

Το βιβλίο που συνοδεύεται από μία προσεγμένη έκδοση και ένα πολύ ωραίο εξώφυλλο, βγήκε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου από τις εκδόσεις Ωκεανός και θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα γίνει αυτή τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 στις 20.00 το βράδυ, στο Libido, στον πολυχώρο ψυχαγωγίας της Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα.

Εισηγήτριες στην εκδήλωση για το βιβλίο της Δήμητρας Φραγκούλη που συνδιοργανώνουν το βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά του Βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ωκεανός, θα είναι η εικαστικός Αναστασία Ντόντη και η συγγραφέας και δημοσιογράφος Λίλα Ζερβοπούλου.

Η πλοκή της ιστορίας που την έπλαθε στο μυαλό της η Δήμητρα Φραγκούλη από τα χρόνια του σχολείου, έχει να κάνει με την Πάτρα. Όπως ανέφερε η ίδια η συγγραφέας μιλώντας στο thebest.gr, «δεν υπάρχουν βιβλία που η δράση τους να εκτυλίσσεται στην Πάτρα και όλοι όταν ακούνε Πάτρα σκέφτονται κυρίως το καρναβάλι. Μέσα από το δικό μου βιβλίο θέλησα να δείξω την πόλη. Μέσα στην πλοκή υπάρχουν διάφορες περιγραφές.

Για παράδειγμα ο αναγνώστης θα διαβάσει μία λεπτομερή περιγραφή του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων αλλά και των συντριβανιών της πλ. Γεωργίου ή ιστορικά στοιχεία όπως ότι η Πάτρα ήταν η 1η πόλη που βομβαρδίστηκε στο ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ελλάδα. Όλα τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτω, είναι διασταυρωμένα μετά από έρευνα που έκανα. Η ιστορία μου ξεκινά την περίοδο του πολέμου το ’41 και μετά πάμε στο ’60. Κεντρικά πρόσωπα είναι η Όλγα και ο Μάνος και αυτό που μας απασχολεί είναι ο έρωτας τους.

Θεωρώ πως είναι ένα μυθιστόρημα χωρίς κάποια ταμπέλα. Δεν είναι ούτε ιστορικό αλλά ούτε και ρομαντικό. Δεν είναι ξεκάθαρο και όσοι το έχουν ήδη διαβάσει μου έχουν επισημάνει ακριβώς αυτό. Άλλοι μου είπαν πως τους άρεσαν πολύ οι ιστορικές περιγραφές και στοιχεία κι άλλοι στάθηκαν στο ερωτικό κομμάτι του βιβλίου. Επίσης η περιγραφή μου δεν περιορίζεται μόνο στην Πάτρα αλλά κάποια στιγμή εκτείνεται και στην Μεσσηνία».

Η Δήμητρα Φραγκούλη κόρη του Νέστορα και της Στέλλας, έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΑΤΕΙ Πατρών και εργάζεται ως τραπεζικό στέλεχος στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς στην Πάτρα. Είναι παντρεμένη και έχει αποκτήσει με τον σύζυγο της μία κορούλα.  Όπως μας αποκάλυψε η συγγραφή του βιβλίου της πήρε περίπου ενάμιση χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2013 ενώ αυτό που την ενθάρρυνε και την συγκίνησε ήταν τα καλά λόγια δύο γνωστών και καταξιωμένων λογοτεχνών που διαβάζοντας το βιβλίο της «Λακριμόσα, Δαμάζοντας το όνειρο» είπαν πως τους άρεσε η ιστορία και πως η συγγραφέας του, η Δήμητρα Φαραγκούλη μπορεί σίγουρα να κάνει κάτι και να επιτύχει στον συγγραφικό-λογοτεχνικό χώρο.

Την διαδικασία της συγγραφής και ολοκλήρωσης του βιβλίου η Δήμητρα Φραγκούλη την χαρακτήρισε μιλώντας στο thebest.gr ως ένα πανέμορφο πράγμα και μία ξεχωριστή εμπειρία. «Περνάς καλά γράφοντας. Ένιωθα σαν να ήμουν στη θάλασσα και κάνω μακροβούτι. Το μόνο βαρετό κομμάτι ήταν οι διορθώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τον πρωτότυπο τίτλο μας εξήγησε πως προέκυψε τυχαία. Άκουσε κάποια στιγμή ένα ρέκβιεμ του Μότσαρτ με τον τίτλο Λακριμόσα το οποίο είχε μία θλιβερή κορύφωση. «Ακούγοντας το, είπα πως μου ταίριαζε για το βιβλίο και το πρότεινα στον εκδοτικό οίκο», μας είπε η Δήμητρα Φραγκούλη, η οποία λατρεύει τα βιβλία και την συγγραφή από μικρό παιδί. Διαβάζει λογοτεχνία από τα μαθητικά της χρόνια κι όπως μας είπε με χαμόγελο και νοσταλγία, σε όλες τις Δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης την γνώριζαν με το μικρό της όνομα καθώς ήταν τακτική επισκέπτρια για να πάρει βιβλία.

Αυτή την περίοδο ήδη είναι στα μισά περίπου μίας καινούριας ιστορίας, οπότε ίσως σε ένα με δύο χρόνια από τώρα να έχουμε και το επόμενο μυθιστόρημα της.

Επίσης η Δήμητρα Φραγκούλη ελπίζει να ηρεμήσουν τα πράγματα στη χώρα μετά τις σοβαρές πολιτικές εξελίξεις που υπήρξαν τις τελευταίες δώδεκα ημέρες και τον προσεχή Οκτώβριο να διοργανωθεί και μία εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της στην Αθήνα, σε συνεργασία πάντα με τις εκδόσεις Ωκεανός και τον ατζέντη της Μιχάλη Αβραμίδη.

Τέλος να αναφέρουμε μερικά επιπλέον στοιχεία για την πλοκή του βιβλίου της Δήμητρας Φραγκούλη «Λακριμόσα, Δαμάζοντας το όνειρο».

Πάτρα 1941: Λίγο πριν κατακλύσει τη χώρα η φρίκη της γερμανικής κατοχής, η έφηβη Αθηνά φέρνει στον κόσμο ένα κοριτσάκι, καρπό του έρωτά της με τον νεαρό Νίκο. Όταν εκείνος χάνεται στο παγωμένο αλβανικό μέτωπο, η Αθηνά βυθίζεται στη θλίψη, θρηνώντας τον χαμένο της έρωτα. Και η πόλη βομβαρδίζεται ανελέητα...

Πάτρα 1960: Η δεκαεννιάχρονη Όλγα, η μοναχοκόρη του πλούσιου επιχειρηματία Παναγή Κουλουμπή, γνωρίζει τον γοητευτικό και μυστηριώδη Μάνο, του παραδίνεται ολοκληρωτικά και ξεκινάει μαζί του ένα ταξίδι στον απόλυτο έρωτα.

Καθώς όμως η αγάπη τους μεγαλώνει, το κουβάρι της ζωής ξετυλίγεται και μυστικά κρυμμένα για δεκαετίες απειλούν να αποκαλυφθούν…

Ποιός είναι ο Μάνος τελικά;

Τί γίνεται όταν όλοι οι κανόνες, όλοι οι ηθικοί φραγμοί σείονται συθέμελα;

Πόσο δύσκολο είναι τελικά για την Όλγα να χαράξει το δικό της μονοπάτι της απώλειας;

Τη δική της Λακριμόσα;

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture