Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τετραήμερο Διεθνές συνέδριο για την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία

Τετραήμερο Διεθνές συνέδριο για την Αρχα...

Από 3 έως και 6 Ιουλίου

 

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών από την Παρασκευή 3 μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου διοργανώνεται Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Time and Space in Greek Myth and Religion” (Τόπος και Χρόνος στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και Θρησκεία). Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν ο Μενέλαος Χριστόπουλος (Καθηγητής Αρχ. Ελληνικής Φιλολογίας), η Ευφημία Καρακάντζα (Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχ. Ελληνικής Φιλολογίας) και η Αθηνά Παπαχρυσοστόμου (Λέκτορας Αρχ. Ελληνικής Φιλολογίας)

 

Το ενδιαφέρον του Συνεδρίου έγκειται τόσο στο θέμα όσο και στους ομιλητές, 44 στον αριθμό, που έρχονται από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ελλάδα,  από συνολικά 29 διαφορετικά Πανεπιστήμια ( από το Πανεπιστήμιο του Ohio, της Washington και της Southern California, του Toronto και του Montréal, της Βασιλείας, της Ζυρίχης, της Λιέγης, της Λισαβόνας, του Μιλάνου, του Durham και του Exeter, καθώς και από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων).

Το Συνέδριο φιλοδοξεί να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές του αρχαιοελληνικού μύθου και θρησκείας, στη δια-χρονική και πολύ-χωρική διάστασή τους. Ο μύθος είναι ένας κεντρικός άξονας της αρχαίας ελληνικής σκέψης· αντίστοιχα, η θρησκεία αποτελούσε ανέκαθεν τον συνεκτικό κρίκο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Θρησκεία και μύθος συνοδεύουν διαχρονικά τον αρχαίο ελληνικό κόσμο σε όλες τις εκφάνσεις του, από την πολιτειακή και κοινωνική οργάνωση μέχρι την ψυχοσωματική διάπλαση και την πολιτιστική δημιουργία, και αναδεικνύουν έτσι τις έννοιες της συνοχής και της συνέχειας (στον άξονα του χρόνου και του τόπου), ως δύο βασικές παραμέτρους που διέπουν το αρχαίο ελληνικό γίγνεσθαι.

 

Η εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου, το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιουλίου, θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης», ενώ οι καθημερινές συνεδριάσεις (9.00-18.00) θα πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Τέλος, το Συνέδριο αυτό συνιστά μία μόνο από τις ποικίλες δράσεις, που πραγματοποιεί το Εργαστήριο Μελέτης Μύθου και Θρησκείας στην Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα, το οποίο ανήκει στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ήδη από το 2004 που ιδρύθηκε (με πρωτοβουλία του Καθηγητή και νυν Προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας Μενέλαου Χριστόπουλου).

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Μύθου & Θρησκείας:

http://mythreligion.philology.upatras.gr/pages/gr/conferences.html, καθώς και στη σελίδα του Εργαστηρίου στο Facebook: https://www.facebook.com/mythrel.upatras

 

Διαβάστε επίσης:

«Λυσιστράτη» για παιδιά από το Θεατρικό Εργαστήρι του Κέντρου Γλώσσας & Πολιτισμού

Αναβλήθηκε η εκδήλωση της Κοινο-Τοπίας της Πέμπτης στα Βραχνέικα

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture