Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μεταναστευτικές ροές

Μεταναστευτικές ροές

Της Ήρας Κουρή

Βρέθηκα για λίγες μέρες στην πατρίδα μου, τη Λέσβο. Η εικόνα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν από τα Βόρειο - ανατολικά προς την πόλη είναι τραγική. Εκατοντάδες μετανάστες - νέοι άντρες, γυναίκες , έφηβοι, παιδιά- περπατούν καταπονημένοι και κατάκοποι με ένα σακίδιο στην πλάτη και βλέμμα άλλοτε πονεμένο και άλλοτε κενό, ζωές ρημαγμένες από τον πόλεμο.

Οι εικόνες των μητέρων με τα βρέφη και τα μικρά παιδιά σου κόβουν  την ανάσα. Μια τεράστια ανθρώπινη πορεία προς το λιμάνι της ελπίδας……. «Αυξημένη μεταναστευτική ροή» χαρακτηρίζεται αδιάφορα και τυπικά.

Κοιμούνται στα χωράφια, στην άσφαλτο, στα πεζοδρόμια, στα παγκάκια, στον περίβολο του λιμανιού. Αφήνουν τα ρούχα τους κ τα σκισμένα παπούτσια στο δρόμο, απομεινάρια ζωής. Σε χαιρετούν με ένα γλυκό «hi! The police? » . Εικόνες που στοιχειώνουν την ψυχή, εικόνες έγχρωμες και ζωντανές που μου φέρνουν στο νου τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες  που έδειχνα στους μαθητές μου από την προσφυγιά του  ΄22.

Η τοπική κοινωνία ανήμπορη να ανταποκριθεί στο μέγα πλήθος που καθημερινά καταφθάνει, αλληλοσυγκρούεται . Άλλοι έμπρακτα στηρίζουν τους κατατρεγμένους και άλλοι υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας .Και η προσφυγιά πάει να γίνει εφιάλτης σε μια περίοδο που η  κοινωνία δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως.

Πολλά τα ερωτήματα που γεννιούνται:

  • · Πώς ξαφνικά «άνοιξαν» τα σύνορα και χιλιάδες δυστυχισμένες ψυχές περνάν από τα παράλια στα νησιά; ποια πατήματα βρήκαν οι δουλέμποροι – διακινητές  για να εκμεταλλεύονται απροκάλυπτα και θρασύτατα τόσες ψυχές;;;
  • · Ποιες υποδομές υπάρχουν στα νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα για να προσφέρουν τη στοιχειώδη φροντίδα και προστασία; Πόσο έτοιμοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε με ανθρωπισμό τόσο κατατρεγμένο  κόσμο;;
  • · Πόσο έτοιμες είναι οι τοπικές κοινωνίες να φροντίσουν και μέχρι πότε ; πόσο ώριμες είναι να αντικρούσουν τις ακραίες φωνές που ξαναβρήκαν ευκαιρία να σηκώσουν κεφάλι; Είναι γνωστό ότι ο ρατσισμός και ο  νεοφασισμός θέριεψε σε γειτονιές που ο φόβος καλλιεργήθηκε συστηματικά,  εκεί που οι μετανάστες  θεωρήθηκαν απειλή .
  • · Μετά τα νησιά που πάνε τόσοι  άνθρωποι; πως ζουν;

Για μια ακόμη φορά, το κράτος μας αποδεικνύεται απροετοίμαστο, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς δυνατότητα υλοποίησης της υποδοχής ξεριζωμένων από την πατρίδα τους  ανθρώπων . Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα πολιτικά ζητήματα και απαιτείται ριζοσπαστική και αποφασιστική πολιτική πρακτική, με την άμεση λήψη επειγόντων μέτρων ανθρωπιστικού χαρακτήρα  σε πανελλαδική κλίμακα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις