Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Κέντρα Υγείας Αχαΐας: Κίνδυνος λουκέτου από περικοπές στις εφημερίες - Χωρίς προσωπικό και χαρτί από το σπίτι…

Κέντρα Υγείας Αχαΐας: Κίνδυνος λουκέτου ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Συνάντηση διευθυντών Κέντρων Υγείας με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας

Μεγάλες ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας της Αχαΐας, σε προσωπικό, υλικά ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τις εφημερίες.

Όπως δηλώνει στο thebest.gr o διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας Παναγιώτης Κόλλιαςχθες έγινε συνάντηση διευθυντών κέντρων υγείας της περιοχής με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας Βασίλη Καραμπελιά για το θέμα των εφημεριών , οι οποίες παραμένουν απλήρωτες από τον Ιανουάριο. Όπως τονίζει καλούνται να πληρωθούν λιγότερες από αυτές που έχουν κάνει και αναφέρει ότι το ποσό των 9.500 ευρώ ανά μήνα για εφημερίες στο Κ.Υ. Ερυμάνθειας μειώνεται στις 7.000 και ουσιαστικά θα πληρωθούν το 70% αυτών.

Ο κ. Κόλλιας αναφέρει ότι με αυτό το δεδομένο από τον Ιούλιο πιθανότατα το κέντρο δεν θα εφημερεύει  καθημερινά όπως τώρα.

Την ίδια ώρα μεγάλες δυσλειτουργίες παρατηρούνται λόγω της έλλειψης προσωπικού και τονίζει ότι η διοικητική μεταφορά από το νοσοκομείο στην ΥΠΕ έχει περιπλέξει την ήδη προβληματική κατάσταση.

Για παράδειγμα αναφέρει ότι το Κ.Υ. Ερυμάνθειας έχει μόνο έναν διοικητικό υπάλληλο, ωστόσο από την ΥΠΕ καλείται να ορίσει ένα άτομο πχ για τη μισθοδοσία των γιατρών ένα άτομο για τη διενέργεια διαγωνισμών για προμήθειες κλπ.

Την ίδια ώρα εξακολουθεί να μην διαθέτει ασθενοφόρο μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αυτό την ώρα που μετέφερε ασθενή, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοκληρωτικά,  ως προς τα υλικά αναφέρει ότι φέρνουν χαρτί από το σπίτι τους, ενώ το κέντρο εξακολουθεί να λειτουργεί με μία μόνο νοσηλεύτρια.

Το θέμα των Κέντρων Υγείας απασχόλησε και σύσκεψη που συγκάλεσε η τριμελής επιτροπή της ΕΙΝΑ των ΚΥ.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουνίου σύσκεψη των γιατρών των Κέντρων Υγείας της Αχαΐας.  Επιβεβαιώθηκαν  οι εκτιμήσεις της τριμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑ των ΚΥ για την δύσκολη κατάσταση των ΚΥ από τις ακολουθούμενες πολιτικές στην υγεία και ειδικότερα στην ΠΦΥ μέχρι και σήμερα. Η μεταφορά των ΚΥ στην υγειονομική περιφέρεια αποτέλεσε την χαριστική βολή. Ήδη η υποβάθμιση των ΚΥ λαμβάνει ''σάρκα και οστά'' με το κλείσιμο της εφημερίας του ΚΥ Κλειτορίας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το οποίο αδυνατεί να εφημερεύει περισσότερο από 14 ημέρες το μήνα με ασφάλεια λόγω έλλειψης γιατρών. Προκαλείται πλήγμα στην ήδη υποβαθμισμένη υγειονομικά περιοχή της ορεινής Αχαΐας και σηματοδοτεί τη μελλοντική πορεία των ΚΥ και της ΠΦΥ στην περιοχή μας, αν αυτή δεν ανακοπεί τώρα.

Τα ΚΥ του νομού εφημερεύουν στο όριο τους. Αυτό γίνεται κυρίως με την συνεισφορά ειδικευόμενων γιατρών Γενικής Ιατρικής των νοσοκομείων ΠΝΠ και ΓΝΠ «Αγ Ανδρέας» στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους. Αποτελεί ατόπημα το γεγονός ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί των νοσοκομείων που εφημερεύουν στα ΚΥ εξαιρέθηκαν από την καταβολή των εφημεριών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2015 από τα νοσοκομεία καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες ζωής και εκπαίδευσής τους. Ταυτόχρονα το σύνολο των γιατρών των ΚΥ πλην αυτών της 2ης και 7ης ΥΠΕ παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Τους ανακοινώνεται ότι οι ήδη δεδουλευμένες εφημερίες, που αναμένεται να πληρωθούν στις 27/6 θα περικοπούν κατά 30% στην λογική του ''έχειν λαμβάνειν'' και καμία ουσιαστική δέσμευση δεν δίνεται για το πως θα συνεχίσουν να εφημερεύουν τα ΚΥ.

Την ίδια ώρα οι θέσεις ειδίκευσης αδειάζουν, ο αριθμός των γιατρών στα νοσοκομεία μειώνεται και οι νέοι συνάδελφοί μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό.

Οι γιατροί των ΚΥ, με τις ήδη πετσοκομμένες αμοιβές, καλούνται  να πληρώνουν από την τσέπη τους εκτός των άλλων και τα χρήματα επιστροφής στην έδρα τους από τις διακομιδές των ασθενών αλλά και την τροφή τους κατά την διάρκεια της 24ωρης εφημερίας τους. Στο θέμα των προμηθειών των ΚΥ σε υγειονομικό και άλλο αναλώσιμο υλικό παρατηρείται ανησυχητική απραξία και μειωμένη τροφοδότηση με αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον να υπάρχει ζήτημα λειτουργίας.

 

Η κατάσταση πια έφτασε στο σημείο μηδέν και οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι, οι μαζικοί φορείς και τα σωματεία των εργαζομένων πρέπει να πάρουν την υπόθεση των ΚΥ στα χέρια τους.               Καλούμε τις διευθύνσεις και τους εργαζομένους στα ΚΥ να οργανώσουν την ενημέρωση των δήμων, των φορέων, συλλόγων, επιτροπών και σωματείων καθώς και των κατοίκων των περιοχών τους.                       Να τεθεί το θέμα των ΚΥ και της ΠΦΥ στα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Αχαΐας.

 

Η τριμελής επιτροπή καλεί σε πλατιά σύσκεψη όλων των φορέων του νομού την Τρίτη 9/6/2015 στις 18.30 στο Ταχύρρυθμο (1ος όροφος) του ΓΝΠ «Αγ. Ανδρέας» για την κατάσταση στα ΚΥ και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων.

Καλούμε την 6η ΥΠΕ να ενεργήσει ώστε:

 

να στελεχωθούν τα ΚΥ με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε κανένα  να μην σταματήσει την εφημερία του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει κακή εξέλιξη για την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων των περιοχών ευθύνης τους που κατά τεκμήριο αποτελούν το πιο αδύναμο και φτωχό κομμάτι του πληθυσμού

 

να μην περικοπεί καμία δεδουλευμένη εφημερία και όλα τα ΚΥ να εφημερεύουν με προεγκεκριμένα προγράμματα από την 6η ΥΠΕ που να καλύπτουν όλο το μήνα σύμφωνα με τις ανάγκες των μονάδων και τα επιστημονικά-νομικά όρια ασφαλούς εφημέρευσης.

 

να αναπροσαρμοστούν άμεσα τα σχετικά κονδύλια και να χρηματοδοτηθούν τα ΚΥ ανεξάρτητα της πορείας διαπραγμάτευσης με τους τοκογλύφους δανειστές

 

να πληρωθούν άμεσα και κατά προτεραιότητα στο σύνολό τους οι εφημερίες των αγροτικών και των ειδικευόμενων γιατρών των νοσοκομείων που εφημερεύουν στα ΚΥ

 

να εξασφαλιστεί η τροφή των εφημερευόντων γιατρών και η επιστροφή τους στην έδρα τους μετά από διακομιδή επείγοντος περιστατικού να γίνεται με ευθύνη της 6ης ΥΠΕ. Να δημιουργηθεί και να χρηματοδοτηθεί ταμείο στα ΚΥ για κάλυψη άμεσων και επειγουσών αναγκών

 

τα ΚΥ να επιστρέψουν και να παραμείνουν στα νοσοκομεία αναφοράς τους τόσο για τη διοικητική μέριμνα όσο και για τις προμήθειες τους και να ενισχυθούν με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενέργειες διοικητικής κάλυψης από το ΠΕΔΥ

 

άμεσα να εκλεγεί το Επιστημονικό Συμβούλιο στην 6η ΥΠΕ, να οριστούν τα καθήκοντα των επιστημονικών υπεύθυνων και των Συντονιστών Δ/ντών στα ΚΥ και να καθοριστεί ο κανονισμός λειτουργίας τους

 

Κάνουμε πρόσκληση – κάλεσμα μέσω της ΕΙΝΑ στις άλλες ενώσεις γιατρών της 6ης ΥΠΕ για τον συντονισμό της δράσης των ΚΥ»

 

Για την Τριμελή Επιτροπή ΕΙΝΑ των ΚΥ

 

Βασίλης Θανόπουλος (ΚΥ Ακράτας), Θόδωρος Σολωμός (ΚΥ Χαλανδρίτσας), Γιάννης Τζικάκης (ΚΥ Κ.Αχαΐας)

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αχαϊα: Σήμερα η σύσκεψη για τα Κέντρα Υγείας - Στο "κόκκινο" οι δομές

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being