Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εκδήλωση μνήμης για τον ποιητή και αντιστασιακό Γιάννη Πονήρη απόψε στα Λεχαινά της Ηλείας

Εκδήλωση μνήμης για τον ποιητή και αντισ...

Στο Καφέ του σταθμού του ΟΣΕ, στις 20.30 το βράδυ

Την μνήμη του ζωγράφου και Αντιστασιακού Γιάννη Πονήρη, του «Καπετάν Ξάνθου», όπως έχει μείνει στην ιστορία πολεμώντας τους Γερμανούς κατακτητές, τιμά σήμερα Σάββατο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του, η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα, στον κύκλο των εκδηλώσεων «Σάββατα στον Σταθμό» στα Λεχαινά του γειτονικού νομού Ηλείας.

Η εκδήλωση όπως αναφέρει ανάρτηση του patrisnews, θα πραγματοποιηθεί στο Καφέ ΟΣΕ στα Λεχαινά, στις 20.30 το βράδυ ενώ πέρα από το αφιέρωμα και τις αναφορές στη ζωή και το έργο του Γιάννη Πονήρη θα γίνει και συζήτηση για την τύχη του κληροδοτήματός του.

Ο Γιάννης Πονήρης είχε γεννηθεί στα Λεχαινά της Ηλείας το 1915 και πέθανε στην Αθήνα το 1997. Την άνοιξη του 1943 συμμετείχε στη συγκρότηση του ΕΛΑΣ στην Ηλεία και ανέλαβε Καπετάνιος με το ψευδώνυμο Ξάνθος στο 3ο Τάγμα του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Από τη θέση αυτή ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση κατά των κατακτητών συμμετέχοντας σε πολλές μάχες, όπως στην περίφημη μάχη στο Πούσι το Δεκέμβρη του 1943. Το 1946 καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Κορίνθου σε 15ετή φυλάκιση και εξορία.

Το 1967 διέφυγε με πλαστό διαβατήριο στο εξωτερικό και οργανώθηκε στο ΠΑΚ, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται  με τη ζωγραφική. Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου παρουσίασε το ζωγραφικό του έργο σε πολλές ατομικές και συλλογικές εκθέσεις.

Με τη διαθήκη του, όπως αναφέρει το patrisnews.com, δώρισε εκτός από τα ζωγραφικά του έργα και το σπίτι του στα Λεχαινά  σε ποσοστό 50% στο Δήμο Λεχαινών και σε ποσοστό ανά 25% στους Συλλόγους «Μορφωτική Ένωση Λεχαινών Α. Καρκαβίτσας» και ΕΠΟΠ με σκοπό την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου που θα στεγάσει τα έργα του, τους δύο συλλόγους και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture