Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Ξεκινά η πανευρωπαϊκή άσκηση του Π.Σ. «Δια Πυρός 2015»

Ηλεία: Ξεκινά η πανευρωπαϊκή άσκηση του ...

Στην Ολυμπία

Διπλό στόχο έχει η πανευρωπαϊκή άσκηση του Πυροσβεστικού Σώματος «Δια Πυρός 2015» που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Χθες το μεσημέρι της Δευτέρας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας οι εμπλεκόμενοι φορείς παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου όπου ανέλυσαν τους σκοπούς της άσκησης αλλά και την επιλογή του χώρου διεξαγωγής της στην Ηλεία.

Όπως ανέφερε ο Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος, Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, στην διημερίδα που θα προηγηθεί του επιχειρησιακού σκέλους, θα εξεταστούν τα αίτια της μεγάλης καταστροφής στην Ηλεία, με τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Σε ότι αφορά την άσκηση στο επιχειρησιακό της σκέλος θα εξεταστεί το επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, του Δασαρχείου, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντικών διασωστικών ομάδων.

Ο Υποστράτηγος  Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ.  Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων, Νίκος Νικολακόπουλος, μιλώντας την άσκηση τόνισε πως φέτος θα συμμετάσχουν στελέχη από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Του επιχειρησιακού σκέλους θα προηγηθεί η διεθνής διημερίδα με θέμα «Μεγάλες δασικές πυρκαγιές – Πρόληψη, καταστολή, αποκατάσταση και διδάγματα από τις μέγα πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία οκτώ χρόνια μετά. Στην διεθνή διημερίδα θα λάβουν μέρος ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι «Πυρκαγιές 2007», «Πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών», «Αποκατάσταση και αρωγή» καθώς και θέματα εθελοντισμού.

Η διημερίδα θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό κέντρο της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης θα ξεκινήσει το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης στην περιοχή του Λάλα της Αρχαίας Ολυμπίας με διάρκεια μεγαλύτερη των είκοσι ωρών, με λήξη το απόγευμα της Πέμπτης. «Στην άσκηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως προβλέπεται στα αντίστοιχα μνημόνια ενεργειών.

Απώτερος στόχος μας είναι η άσκηση «Δια πυρός» να γίνει όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική και έτσι θα αναδείξει τυχόν προβλήματα στη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού καταστολής, την δυνατότητα αντιμετώπισης απρόβλεπτων μη αναμενόμενων καταστάσεων, την ορθολογική διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και υλικών πόρων. Παράλληλα θα δώσει τη αφορμή και δυνατότητα εντοπισμού αδυναμιών και ελλείψεων προκειμένου να προχωρήσουμε στη λήψη κατάλληλων μέτρων για την εξάλειψή τους» ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.

Σε ότι αφορά το σενάριο αφορά σε μια μεγάλη πυρκαγιά πάνω από 1500 στρέμματα έκταση, με διάρκεια πάνω από 20 ώρες. Την πρώτη ημέρα θα περιλαμβάνει την δασική πυρκαγιά που θα ελεγχθεί έως το πρωί. Τη δεύτερη ημέρα το σενάριο θέλει επιδείνωση του καιρού με αύξηση της έντασης των ανέμων, άνοδο της θερμοκρασίας και νέα εστία φωτιά στον ίδιο χώρο περίπου.

Στο σενάριο περιλαμβάνεται απομάκρυνση του πληθυσμού από το χωριό Πόθος και δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, σύλληψη δραστών και άλλα… Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν 14 διακεκριμένοι εκπρόσωποι στο χώρο των δασικών πυρκαγιών από επτά χώρες, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Θα λάβουν μέρος ως ομιλητές στην διημερίδα και ως παρατηρητές και αξιολογητές στην άσκηση. Ο κ. Νικολακόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, τη Δασική Υπηρεσία, τα καταστήματα Γερμανός σε Πύργο και Αμαλιάδα, το ξενοδοχείο Lalas Village και τη ΔΟΑ.

«Έπρεπε να περάσουν οκτώ ολόκληρα χρόνια από τις καταστροφικές και δραματικές πυρκαγιές του 2007, για να ασχοληθούν κάποιοι επίσημοι φορείς με το συνέβη τότε, τι δεν έγινε καλά, τι δεν είδαν στην πρόληψη, τι δεν κάναμε καλά στην καταστολή, τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε ξανά στο μέλλον μια τέτοια μεγάλη καταστροφή, γιατί οι φωτιές στην Ηλεία όπως παντού θα ξανάρθουν.

Πέρασαν από τότε κυβερνήσεις, πέρασαν υπουργοί, αρχηγοί, τοπικοί παράγοντες και κανένας ποτέ δεν ασχολήθηκε» σχολίασε ο κ. Γεωργόπουλος, χαρακτηρίζοντας την άσκηση ως μεγάλη ευκαιρία για να δοθούν απαντήσεις οκτώ χρόνια μετά την μεγάλη καταστροφή στην Ηλεία. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας τόνισε πως οι εμπειρογνώμονες που προέρχονται από τις χώρες της νότιας Ευρώπης, μπορούν να βοηθήσουν προς  αυτή την κατεύθυνση. Ευχαρίστησε δε τον κ. Νικολακόπουλο για την προσπάθεια που καταβάλλεται για το σκοπό αυτό. 

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αρχ. Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε πως η άσκηση θα αναδείξει τα λάθη και τις παραλείψεις των πυρκαγιών του 2007, με τα οποία κανείς δεν ασχολήθηκε. «Αυτό που θα περίμενα να δω μετά την υλοποίηση της άσκησης είναι να βρεθεί το μεγάλο λάθος που έγινε το 2007. Δηλαδή τη συνεργασία και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων σε όλες τις φάσεις της πυρκαγιάς.

Εδώ νομίζω ότι ήταν το λάθος…» και κάλεσε όλους να παρακολουθήσουν τις εργασίες της διημερίδας γιατί είναι πολύ σημαντικές. Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα συμμετάσχει με ιδία μέσα στην άσκηση στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενώ ήδη έχει συμβάλει με εργασίες στο χώρο της άσκησης. Ευχαρίστησε δε στην εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης Αρχ. Ολυμπίας «ΔΙΑΣ» για τη συμβολή της στην άσκηση, που όπως και τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου έχουν εκπαιδευτεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις