Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Δύο νοσηλευτές για 45 ασθενείς – Oι νοσοκομειακές λοιμώξεις και οι άλλες επιπτώσεις λόγω της έλλειψης προσωπικού

Πάτρα: Δύο νοσηλευτές για 45 ασθενείς – ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Σήμερα η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτή

«Είμαι εδώ για να φροντίσω εσένα σε όποια ανάγκη έχεις, σωματική ή ψυχική. Είμαι ο κρυφός ήρωας που δε θα δεις ποτέ γιατί τα μάτια σου είναι εκπαιδευμένα να κοιτάνε μόνο ψηλά κι εγώ είμαι σκυμμένος να σου βρω φλέβα, δεν με βλέπεις. Είμαι το Α που σε παραλαμβάνει από το χέρι στα επείγοντα και το Ω που σου δίνει το εξιτήριο στο χέρι πάλι. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα δεις το βράδυ και ο πρώτος που θα αντικρίσεις το πρωί». Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το κείμενο που έγραψε για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτή ο Λάμπρος Λιάπης, Νοσηλευτής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

 

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα  το Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήμα Πελοποννήσου του  Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών Ελλάδος  αναφέρεται στον πολλαπλό ρόλο που μπορούν και διαδραματίζουν οι νοσηλευτές αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το φετινό μήνυμα είναι αφιερωμένο  στο ρόλο των νοσηλευτών και στον τρόπο, με τον οποίο η φροντίδα μπορεί να είναι εκτός από ποιοτική και οικονομικά αποδοτική.

 

Όπως ανέφερε  η  νοσηλεύτρια του ΠΓΝΠ Βασιλική Λυμπέρη,  Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος , που είναι ένα επιστημονικό κι όχι συνδικαλιστικό σωματείο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται είναι αντίξοες, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού, η οποία προκαλείται και από τη συνταξιοδότηση, θέσεις οι οποίες στη συνέχεια δεν αναπληρώνονται. Αποτέλεσμα είναι να εργάζονται δύο νοσηλεύτριες για 35 έως και 45 ασθενείς, «με αποτέλεσμα την έκπτωση στην ποιότητα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων.  Είναι μοιραίο να συμβεί. Επιπλέον οφείλονται πολλές άδειες και ρεπό, που έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενα χρόνια».

 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Φορέα Κατερίνα Ασλανίδη που εργάζεται στον Άγιο Ανδρέα, περιγράφει μια αντίστοιχη κατάσταση ως προς τις αναλογίες νοσηλευτών – ασθενών, προσθέτοντας την κατακερματισμένη λειτουργία του νοσοκομείου λόγω του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει μετά τον σεισμό του 2008.

Επιπρόσθετα η έλλειψη προσωπικού έχει κι άλλες έμμεσες συνέπειες στην άσκηση των καθηκόντων του νοσηλευτή, δεδομένου ότι όπως αναφέρθηκε, επιφορτίζεται και με άλλες ευθύνες, αναφέροντας ως παράδειγμα την έλλειψη τραπεζοκόμων, ή τις ελλείψεις σε τομείς όπως αυτός του ιματισμού.

Την ίδια ώρα δεν λείπουν τα μεμονωμένα περιστατικά επιθέσεων σε νοσηλευτές , κυρίως τις ώρες των εφημεριών στα ΤΕΠ. Τέτοια περιστατικά έχουν σημειωθεί για παράδειγμα στον Άγιο Ανδρέα, όπως τόνισε η κ. Ασλανίδη, ωστόσο οι νοσηλεύτριες στάθηκαν και στη θετική και βοηθητική στάση των περισσότερων συνοδών ασθενών, οι οποίοι από τη μια συνεπικουρούν στη φροντίδα των ασθενών , αναγνωρίζοντας πολλές φορές την προσφορά των νοσηλευτών και τις δύσκολες συνθήκες του εργασιακού τους περιβάλλοντος.

Μάλιστα πολλές φορές αναπτύσσονται στενοί δεσμοί, όπως έγινε πρόσφατα στην περίπτωση του 4χρονου που νοσηλεύτηκε στο Ριο και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για την αεροδιακομιδή του στην Ιταλία, όπου και έγινε η μεταμόσχευση καρδιάς. Η νοσηλεία του παιδιού συνεχίζεται και η  Ιφιγένεια Σωτηροπούλου, που εργάζεται στη ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου του Ρίου ήταν η νοσηλεύτρια που το συνόδευσε εθελοντικά μέχρι την Πάδοβα .

Στην θετική στάση των συνοδών και την ηθική αναγνώριση που εισπράττουν  αναφέρθηκε με θέρμη η Ταμίας του φορέα Μαρία Κάργα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού έχει άμεσες συνέπειες  στον ασθενή με την αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων  «οι οποίες μπορούν και να μετρηθούν και να κοστολογηθούν. Οι εκάστοτε διοικήσεις, όχι μόνο των νοσοκομείων αλλά και του υπουργείων θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνονται πολύ οι δαπάνες. Αφενός απαιτούνται αρκετά χρήματα για την αντιμετώπισή τους κι αφετέρου ο ασθενής θα χρειαστεί να νοσηλευτεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνονται κλίνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλοι ασθενείς, που βρίσκονται σε ράντζα".

Δύο Λόγια για τον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΣΝΕ)

Ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΣΝΕ)αποτελεί το πρώτο Επιστημονικό Σωματείο το οποίο ιδρύθηκε το 1923. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής και της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Συνδέσμων Νοσηλευτών και συνεργάζεται ενεργά με πληθώρα Επιστημονικών Νοσηλευτικών Φορέων διεθνώς.

Το Περιφερειακό του Τμήμα αρχικά ως Περιφερειακό Τμήμα Αχαΐας μετρά 18 χρόνια πορείας από το 1997. Ήταν από τις πρώτες προσπάθειες αποκέντρωσης του ΕΣΝΕ και πλέον σήμερα διευρυμένο, περιλαμβάνει την Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Η Νοσηλευτική εν έτει 2015............

Οι Νοσηλευτές, όπως είπε η κ. Ασλανίδη,αναφέρονται συχνά ως η ραχοκοκαλιά των Εθνικών Συστημάτων Υγείας. Οι Νοσηλευτές συνεχίζουν καθημερινά να παρέχουν φροντίδα με Επιμονή και Υπομονή, συχνά με περιορισμένους πόρους ή πλημμελή υποστήριξη.  Πάντως, είναι φανερό πως αυτή η ραχοκοκαλιά έχει αποδυναμωθεί από τη συνεχή διάβρωση και την εξάντληση των αποθεμάτων ενέργειάς της.

Η Νοσηλευτική συχνά περιγράφεται ως ο κοιμώμενος γίγαντας που πρέπει να αφυπνιστεί για να συνειδητοποιήσει όλες τις δυνατότητες του. Αυτή η περιγραφή αφορά κυρίως τη συμμετοχή των Νοσηλευτών σε θέματα πολιτικής υγείας και συγκεκριμένα χρηματοδότησης του συστήματος. Οι Νοσηλευτές βρίσκονται από τη μία στον πυρήνα της παροχής φροντίδας υγείας, όμως από την άλλη στο περιθώριο όσον αφορά στη συμβολή τους στο σχεδιασμό πολιτικών υγείας και στη λήψη αποφάσεων.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτικής προτείνει εκτός των άλλων τα ακόλουθα, προκειμένου  οι Νοσηλευτές να λειτουργούν με βέλτιστο τρόπο ως αποτελεσματικοί και οικονομικά αποδοτικοί επαγγελματίες.

 

 

  1. Επίσημη εκπροσώπηση σε όλες τις ομάδες εργασίας που σε κυβερνητικό επίπεδο θα αποφασίζουν για θέματα σχετικά με την ποιότητα της φροντίδας, την ασφάλεια ασθενών, καθώς και τη χρήση δεδομένων και στοιχείων που θα προβάλλουν τις θέσεις της Νοσηλευτικής
  1. Σχηματισμό συμμαχιών με άλλους Οργανισμούς Επαγγελματιών Υγείας που έχουν παρόμοιο όραμα, θέσεις και ανησυχίες
  1. Εκπαίδευση των Νοσηλευτών σε θέματα  Πολιτικής Υγείας που σχετίζονται με τα Οικονομικά της Υγείας, το κόστος της φροντίδας και την προσβασιμότητα
  1. Προετοιμασία και εκπαίδευση των νεώτερων Νοσηλευτών για ηγετικούς ρόλους στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

 

"Οι Νοσηλευτές αποτελώντας μια δύναμη που είναι ικανή να φέρει την αλλαγή έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας και να μειώσουν τη σπατάλη πόρων, σε συνεργασία πάντα με τους άλλους επαγγελματίες υγείας και την εκάστοτε διοίκηση και ηγεσία", ανέφερε με αφορμή τη σημερινή ημέρα η Ιφιγένεια Σωτηροπούλου.

"Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αντιστοιχία αριθμού ασθενών ανά νοσηλευτή είναι τα μοναδικά εργαλεία για την παροχή ασφαλούς και ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς.

 

Παρόλο όμως που στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προβλέπεται αναλογία αριθμού ασθενών ανά νοσηλευτή 1:1, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει στα περισσότερα Ελληνικά Νοσοκομεία όπως και στα Νοσοκομεία της περιοχής μας και οι νοσηλευτές καλούνται καθημερινά να υπερβαίνουν τους εαυτούς τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών. Ευχή μας να υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ οι προσλήψεις σε έναν χώρο του Δημόσιου Τομέα, όπου η εργατικότητα και η αυταπάρνηση είναι ο κανόνας", επεσήμανε η  Βασιλική Λυμπέρη, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος.

"Οι κακές συνθήκες εργασίες έχουν σοβαρές συνέπειες και για τους ίδιους τους Νοσηλευτές οι οποίοι καλούνται να εργαστούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες χωρίς να μπορούν να πάρουν τις προβλεπόμενες άδειες για να ξεκουραστούν πέρα από τη ψυχολογική φόρτιση λόγω της φύσης της εργασίας και της καθημερινής επαφής με το θάνατο.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι Νοσηλευτές βιώνουν τη λεγόμενη επαγγελματική εξουθένωση (burn out) μεταφέροντας την ένταση της εργασίας στα μέλη της οικογένειάς τους (συζύγους, παιδιά, λοιποί συγγενείς).

Μέσα λοιπόν από τη σωματική και ψυχική κούραση, την καθημερινή πίεση από τους ασθενείς, τους συγγενείς και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας, σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον με ελλείψεις σε υλικά

βρίσκουμε τη δύναμη και ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ.

Γιατί Η άσκηση της Νοσηλευτικής είναι ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

είναι παροχή υπηρεσιών μακριά από στενούς δημοσιοϋπαλληλικούς όρους και κανόνες εργασίας

Απαιτούμε λοιπόν από την κοινωνία

1. να αναγνωρίσει την προσφορά μας

2. να δει την Επιστημονική Βάση της δουλειάς μας

3. Να σταθεί αρωγός μας", τόνισε η κ. Κάργα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Αχαΐα:Όλο και χειρότερη η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία - Συμπληρώνουν τις φόρμες της επίσχεσης εργασίας

Νοσοκομειακοί Ιατροί Αχαΐας: Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ολοένα επιδεινώνεται

Αχαΐα: Έτοιμοι για επίσχεση οι ειδικευόμενοι - Απλήρωτες εφημερίες έξι μηνών και εξαντλητικά ωράρια

Πάτρα:Τραγελαφικές καταστάσεις στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας-Μέλη της Διοίκησης μεταφέρουν με ΙΧ το φαγητό των ασθενών ενώ τα αίματα πάνε για έλεγχο με...ταξί!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις