Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο ηθοποιός Δημήτρης Αλεξανδρής μετά το "Λόγω Τιμής" και την "Ηλέκτρα" του ΔΗΠΕΘΕ και πάλι στην Πάτρα

Ο ηθοποιός Δημήτρης Αλεξανδρής μετά το &...

Με την ιδιαίτερη παράσταση "Manifesto 2083" που θα ανέβει στο Δημοτικό θέατρο στις 20 και 21/4/2015

Για ένα διήμερο, την Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Απριλίου 2015, στις 21.30 θα βρεθεί στην Πάτρα, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Αλεξανδρής, ο οποίος είχε συνεργαστεί παλαιότερα με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας το καλοκαίρι του 2003 στην εξαιρετική παράσταση αρχαίου δράματος «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη όπου συμπρωταγωνιστούσαν η Καριοφυλλιά Καραμπέτη και η Μάγια Λυμπεροπούλου.

Η παράσταση αυτή είχε παρουσιαστεί και χειροκροτηθεί και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας.

Αυτή τη φορά ο Δημήτρης Αλεξανδρής (γι’ αυτόν ο λόγος) θα βρεθεί στην Πάτρα μετά από πρόσκληση - μετάκληση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του καλλιτεχνικού διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή, με μία διαφορετικού ύφους παράσταση και ένα ρόλο που ίσως δεν θα περίμενε κάποιος από αυτόν. Τον ρόλο του Νορβηγού εθνικιστή βομβιστή που σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη με τη μαζική δολοφονία στο Όσλο. Η περφόρμανς του Δημήτρη Αλεξανδρή έχει τον τίτλο «Μanifestο 2083».

Αξίζει να τονιστεί πως το «Manifesto 2083» έχει βραβευθεί το 2013 με τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση του Δανέζικου Θεάτρου, το Βραβείο Reumert και είναι η 1η παρουσίαση εκτός Σκανδιναβίας, μετά τις επιτυχημένες πρεμιέρες του στην Δανία, στο Εθνικό Θέατρο της Στοκχόλμης (Dramaten) και στο Dramatikkens Hus του Όσλο.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Νορβηγός Anders Behring Breivik, πυροδότησε μια βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο, σκοτώνοντας 8 ανθρώπους, και συνέχισε την αιματηρή του πορεία στο νησί Ουτόγια, όπου δολοφόνησε ακόμα 69 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά εφηβικής ηλικίας, στη νεανική κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος.

Πριν απ’ αυτή του την τρομοκρατική επίθεση, έγραψε και δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ένα κείμενο με τίτλο «Μανιφέστο 2083 – Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας». Στις πάνω από 1.500 σελίδες του περιέχονται από ρατσιστική προπαγάνδα, φιλοσοφικές θεωρίες και οδηγίες για κατασκευή βομβών, έως προσωπικές του συνεντεύξεις και ημερολόγια.

Το έτος 2083 ο Breivik πιστεύει πως η ιδεολογία του θα θριαμβεύσει μετά την πολύχρονη σύρραξη μεταξύ Δύσης και Ισλάμ.

Το ενδιαφέρον αυτό θεατρικό εγχείρημα αποτελεί μια δραματουργική σύνθεση και επεξεργασία κειμένων που επιχειρεί να ρίξει φως στον ακροδεξιό εξτρεμισμό του καιρού μας. Ανατέμνει το φαινόμενο του εθνικισμού στη σημερινή Ευρώπη με μια διαφορετική γλώσσα από εκείνη του δημόσιου διαλόγου.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.

Η παράσταση που παρουσιάστηκε στην Αθήνα με επιτυχία στο Θέατρο Σημείο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στην Καλλιθέα, συνδυάζει το θέατρο-ντοκουμέντο με τη σωματικότητα και τη δυναμική των βιντεο-εγκαταστάσεων.

Συγγραφέας - Christian Lollike (δραματουργία)

Σκηνοθέτης - Μαρίλλη Μαστραντώνη

Σκηνικά - Κοστούμια: Tέλης Kαρανάνος, Aλεξάνδρα Σιάφκου. Σχεδιασμός Ήχου – Βίντεο - Φωτισμών: Παναγιώτης Λάμπης.

Κίνηση: Χριστίνα Kατσίκη-Σαχτούρη.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στάθης Γκρέγκο Ντα Παρής.

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Μάνθου.

Στις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις συμμετέχουν: Μελέτης Γεωργιάδης, Μαρίλλη Μαστραντώνη, Κίμων Ρηγόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής πριν από αυτή την δουλειά είχε παίξει στην μουσικοθεατρική παράσταση «Ξημερώνει Κυριακή» με την μουσική και τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος πλάι στους Κώστα Αρζόγλου και Γιώτα Φέστα ενώ ακόμη έπαιξε στην παράσταση «The man from earth» στο θέατρο «Αλκμήνη», ένα έργο βασισμένο στην καταπληκτική ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Εκτός από τον Δημήτρη Αλεξανδρή τους άλλους ρόλους υποδύθηκαν η Νίκη Παλληκαράκη, ο Χριστόδουλος Στυλιανού, ο Νίκος Ποριώτης, η Μαγδαληνή Παλιούρα και η Κωνσταντίνα Μαλτέζου. Μαζί τους ήταν και ο Γιώργος Κατινάς που δυστυχώς σκοτώθηκε σε ατύχημα.

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής εργάζεται ως επαγγελματίας ηθοποιός τα τελευταία τουλάχιστον 22 χρόνια. Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει δύο παιδιά 11 και 7,5 ετών. Μικρότερος αδελφός του είναι ο Νίκος Πουρσανίδης που είναι κι αυτός ηθοποιός και τον είχαμε δει στο τηλεοπτικό σήριαλ «Η Πολυκατοικία» ενώ ο άλλος αδελφός του είναι ο ποδοσφαιριστής Ηλίας Πουρσανίδης.

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής έχει γεννηθεί στον Πειραιά το 1970.

Έχει κάνει σπουδές υποκριτικής στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν για μόλις ένα χρόνο αλλά και στη Σχολή Βεάκη από την οποία αποφοίτησε αριστούχος το 1992.

Την ίδια χρονιά έπαιξε στην πρώτη του θεατρική παράσταση, τον "Οδυσσεβάχ" της Ξένιας Καλογεροπούλου ενώ η 1η του κινηματογραφική ταινία ήταν στο τρίτο έτος της σχολής στο "Άσπρο κόκκινο".

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής έχει παίξει και στον κινηματογράφο, σε φιλμ όπως το «Γκίνες», το «Με μία κραυγή» και το «Πέταγμα του κύκνου» του Νίκου Τζίμα. Έχει ακόμη εμφανιστεί σε επεισόδια του «Κόκκινου Κύκλου» ενώ στην Πάτρα είχε έρθει και το 1996, στο ξεκίνημα της καριέρας του, όταν συμμετείχε στο σήριαλ της Μιρέλλας Παπαοικονόμου «Λόγω Τιμής» που είχε γυριστεί εδώ και αγαπηθεί πολύ από το τηλεοπτικό κοινό.

*Ακολουθεί βίντεο από το youtube με απόσπασμα από τη σειρά "Λόγω Τιμής" με μία σκηνή γυρισμένη στο καφενείο Σταυριανού στα Ψηλαλώνια, στην οποία εμφανίζεται και ο Δημήτρης Αλεξανδρής μαζί με τον Άλκη Κούρκουλο.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture