Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Μεγάλες οι μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου

Μεγάλες οι μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου

Από 1η Απριλίου αλλά και μέσα στον Ιούλιο

Σημαντικά χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα δουν όλοι οι πελάτες της ΔΕΠΑ (νοικοκυριά, βιομηχανία, ηλεκτροπαραγωγή) για τις ποσότητες που καταναλώνουν από την 1η Απριλίου 2015.

H ΔΕΠΑ, λοιπόν, σε συντονισμό με το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρεί με βάση τις τρέχουσες τιμές εισαγωγής και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη μεταβολή στη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, σε μειώσεις τιμών προς όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες καταναλωτών αερίου κατά τουλάχιστον 16% σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή το Μάρτιο του 2015.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει και νέα μείωση των τιμών του αερίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Αν και οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση τους τελευταίους μήνες, αυτό δεν έχει ακόμα μετακυλιστεί προς τους καταναλωτές. Η ετεροχρονισμένη μείωση θα φανεί τον Απρίλιο. Αυτή η καθυστέρηση, σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, οφείλεται στο γεγονός  ότι η ΔΕΠΑ υπολογίζει την τιμή το πρώτο τρίμηνο του 2015, με βάση τις μέσες τιμές του δεύτερου εξαμήνου του 2014.

Η Ελλάδα πάντως έχει από τις υψηλότερες τιμές της Ευρώπης στα οικιακά τιμολόγια, αν και η εξοικονόμηση που προσφέρει το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο είναι της τάξης του 29%. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το κόστος εισαγωγής του φυσικού αερίου ήταν 33% υψηλότερη σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Στοιχεία της Eurostat, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η 7η χώρα με το υψηλότερο οικιακό τιμολόγιο στη Ευρώπη, με πρώτη τη Σουηδία (0,112 ευρώ/κιλοβατώρα), δεύτερη η Πορτογαλία (0,093 ευρώ/ κιλοβατώρα), τρίτη η Δανία (0,091/ κιλοβατώρα), ακολουθεί η Ολλανδία (0,080/κιλοβατώρα), Ιταλία (0,080/κιλοβατώρα), Ισπανία (0,075/κιλοβατώρα), Αυστραλία (0,075/κιλοβατώρα) και η Ελλάδα (0,072/κιλοβατώρα).

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά