Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Διεθνές Συνέδριο του Τοπικού Δικτύου για την Ανάπτυξη της Απασχολησιμότητας του Νομού Αχαΐας – It’s Time for Restart

Διεθνές Συνέδριο του Τοπικού Δικτύου για...

Σύνοψη & Συμπεράσματα

Η «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΧΑΪΑΣ» που υλοποιεί την πράξη «ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ» διοργάνωσε τον Δεκέμβριο του 2014 Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «It’s time4restart» με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και των φορέων της Αναπτυξιακής Σύμπραξης καθώς και των Διακρατικών Εταίρων της Αναπτυξιακής Σύμπραξης από Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ουγγαρία και Τουρκία.

Στόχος του Διεθνούς Συνεδρίου ήταν να παρουσιαστούν και να συζητηθούν καλές Ευρωπαϊκές πρακτικές σχετικά με την Κοινωνική Οικονομία και την Καινοτομία, ως μοχλοί βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και να αξιολογηθεί αν και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν δυνητικά να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.

Σχετικά με την Κοινωνική Οικονομία, ο διακρατικός εταίρος της Σύμπραξης από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε παραδείγματα από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επιτυχώς και ανήκουν στο σύνολο των 70.000 Κοινωνικών Επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες συνολικά απασχολούν 1.8 εκατομμύριο άτομα, κυρίως στους τομείς της διαμονής, εστίασης και περίθαλψης.

Στο πεδίο της Καινοτομίας και της υποστήριξής της ώστε να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα, ο διακρατικός εταίρος της Σύμπραξης από την Ιταλία παρουσίασε μια δομή δικτύωσης μεταξύ νέων επιχειρήσεων, επιμελητηρίων και δημόσιων / ιδιωτικών φορέων, που δραστηριοποιείται στην υποστήριξη και ωρίμανση  νεοφυών επιχειρήσεων μέσω τοπικών προγραμμάτων καινοτομίας, διευκολύνοντας τη μεταφορά τεχνολογίας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων Διακρατικών Εταίρων  αφορούσαν καλές πρακτικές σχετικά με την Κοινωνική επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία και το πώς αυτές συνδέονται, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής τόνισαν τις δυνατότητες αλλά και υπογράμμισαν τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να επιτευχθεί η ενίσχυσή τους.

Στη συνέχεια του Διεθνούς Συνεδρίου διοργανώθηκαν δύο στρογγυλά τραπέζια εργασίας (round tables) με θέματα «Κοινωνικές Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα» & «Καινοτομία ως εργαλείο επιχειρηματικότητας».

Στο round table για τις Κοινωνική Επιχειρήσεις παρουσιάστηκε μια ανάλυση των δυνατών και αδυνάτων σημείων της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή, καθώς επίσης και του ευρύτερου περιβάλλοντος (τόσο το πολιτικοοικονομικό όσο και το κοινωνικό και τεχνολογικό) που επικρατεί και μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται αυτές οι επιχειρήσεις. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αντιστοίχως στο round table για την Καινοτομία πραγματοποιήθηκε μια ευρύτερη συζήτηση για την έννοια της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η συζήτηση εστίασε στους τρόπους δημιουργίας κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, στους τρόπους αξιολόγησης του βαθμού καινοτομίας μιας επιχειρηματικής ιδέας, στην δυσκολία εξασφάλισης επενδυτικών κεφαλαίων και στα μοντέλα λειτουργίας επενδυτικών ταμείων για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων.

Συμπερασματικά, από τις παραπάνω συζητήσεις και μετά το πέρας των συναντήσεων αποφασίστηκε να κατατεθούν από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη οι παρακάτω προτάσεις προς όλους τους φορείς τις Περιφέρειας και τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ü  Μεγαλύτερη προβολή και προώθηση από την τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο των πλεονεκτημάτων όσο και των προϋποθέσεων που υπάρχουν για την ίδρυση μιας κοινωνικής επιχείρησης.

ü  Μείωση της γραφειοκρατίας που απαιτείται για την ίδρυση μιας κοινωνικής επιχείρησης.

ü  Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της για τους εργαζόμενους σε αυτή.

ü  Παροχή δημοτικών χώρων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την στέγαση νέων επιχειρήσεων βοηθώντας τους με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν τις αρχικές δαπάνες τους.

ü  Μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας μιας καινοτόμας επιχείρησης.

ü  Δημιουργία ενός φορέα με εξειδικευμένο προσωπικό τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και από την αγορά με σκοπό το mentoring τόσο υπό σύσταση νέων επιχειρήσεων όσο και υφιστάμενων κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.

ü  Δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου το οποίο θα χρηματοδοτήσει νέες καινοτόμες επιχειρήσεις βάσει συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου και θα ανακτούσε από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις μετά την πάροδο ορισμένων ποσοστό επί των ετήσιων κερδών τους μέχρι να αποπληρώσουν την χρηματοδότηση άτοκα.

Οι εταίροι της Αναπτυξιακής Σύμπραξης είναι οι κάτωθι:

  • π-consulting, ως συντονιστής εταίρος
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ
  • ACTION SYNERGY Α.Ε.
  • ZIRAS S.K. INTERNATIONAL ΜΟΝ. ΕΠΕ
  • ΒΕΝΕΤΙΑ ΣΙΑΣΤΑΘΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. – «ΕΡΕΙΣΜΑ ΚΕΚ»
  • ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ – ΣΕΒ
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • ΑΡΩΓΗ ΑΜΚΕ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ – ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά