Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Οι μικροί προγραμματιστές του Code Club

Οι μικροί προγραμματιστές του Code Club

Μια νέα καινοτομία στο Δημοτικό σχολείο της Εκπαιδευτικής Πατρών

Στην εποχή της ψηφιακής γνώσης και με όχημα την επιστήμη της Πληροφορικής, η Εκπαιδευτική Πατρών έχει εντάξει μια νέα ενότητα μαθημάτων στο Δημοτικό σχολείο, με στόχο να αναδείξει μικρούς εκκολαπτόμενους προγραμματιστές.

Οι μαθητές των τάξεων Γ’ έως ΣΤ’ του Δημοτικού σχολείου εισάγονται στον μαγικό κόσμο των υπολογιστών, ακολουθώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία στοχεύει να αναπτύξει τις βασικές δεξιότητες προγραμματισμού των παιδιών αυτής της ηλικίας, με διασκεδαστικό τρόπο, δείχνοντάς τους πώς να δημιουργήσουν απλά και με την χρήση συγκεκριμένων εργαλείων τα δικά τους ηλεκτρονικά παιχνίδια και ιστοσελίδες.

Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από τα Code Club, μια διεθνή εθελοντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Βρετανία με σκοπό να εμπνεύσει μαθητές του Δημοτικού να αποκτήσουν δεξιότητες προγραμματισμού, και υποστηρίζεται στην Ελλάδα από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Στα πρώτα μαθήματα τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους ηλεκτρονικά παιχνίδια με τη βοήθεια του Scratch (http://scratch.mit.edu), ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε στο MIT Media Lab των ΗΠΑ. Επιλέγοντας κάθε φορά ένα φόντο και κάποια αντικείμενα από τις έτοιμες συλλογές του Scratch, δημιουργούν τον κόσμο του παιχνιδιού. Σε κάθε αντικείμενο του κόσμου προσθέτουν ένα “Σενάριο” (script), το οποίο το φτιάχνουν από τις επίσης έτοιμες και απλές εντολές του Scratch.

Ενδεικτικά, στο project που εικονίζεται παρακάτω, τα παιδιά μαθαίνουν πως να συνδυάζουν μπλοκ κώδικα για να δημιουργήσουν μια απλή κίνηση (animation). Έτσι, βάζοντας σε σειρά τις κατάλληλες εντολές φτιάχνουν το “Σενάριο” για το αντικείμενο του διαστημοπλοίου και δίνουν κίνηση σε αυτό ώστε να κατευθύνεται προς τη Γη. Προσθέτοντας εντολές για το μέγεθος του αντικείμενου ώστε να μικραίνει καθώς απομακρύνεται, τα παιδιά βλέπουν στις οθόνες τους ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Στο αντικείμενο με τον πίθηκο, στην ίδια εικόνα, δίνουν επίσης μια σειρά απλών εντολών, οι οποίες φαίνονται παρακάτω, και έτσι τον κάνουν να περιστρέφεται.

Και συνεχίζοντας τη δημιουργία μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά κάνουν το αστέρι να εναλλάσσει συνεχώς μέγεθος με τις εντολές που φαίνονται παρακάτω.

Το παιχνίδι τώρα είναι έτοιμο και τα παιδιά ήρθαν σε μια πρώτη και απλοποιημένη επαφή με βασικές αρχές του προγραμματισμού, όπως τα διαδοχικά μπλοκ κώδικα, τους βρόχους επαναλήψεων (repeat loops) και τα γεγονότα (events).

Συνεχίζοντας τα μαθήματα με το Scratch, τα παιδιά αρχίζουν και μαθαίνουν τις λειτουργίες του και πειραματίζονται με δικές τους ιδέες. Ήδη οι μαθητές μας έχουν προγραμματίσει σε Scratch τα πρώτα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια που φαίνονται στις παρακάτω εικόνες, τα οποία ανέβασαν στο blog που έφτιαξαν για τον σκοπό αυτό: http://eep-scratch.blogspot.gr/

Στα Code Club εκτός από το Scratch διδάσκονται και αρχικές έννοιες HTML/CSS για την δημιουργία ιστοσελίδων, καθώς και η γλώσσα προγραμματισμού Python, project τα οποία θα υλοποιηθούν στο σχολείο μας μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά.

Το Δημοτικό Σχολείο της Εκπαιδευτικής Πατρών, είναι το πρώτο σχολείο της Πάτρας που ξεκίνησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Code Club, από την προηγούμενη σχολική χρονιά 2013-2014, με την εθελοντική συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου της Πάτρας, και υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης συντονισμού του προγράμματος Κας Νομικής Κουτσουμπάρη ([email protected]).

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.edupatras.gr/pliroforiki
https://www.facebook.com/edupatras

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά