Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Διατροφή και πολυκυστικές ωοθήκες

Διατροφή και πολυκυστικές ωοθήκες

Οδηγίες για δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά

Οι περιπτώσεις των κοριτσιών που εμφανίζουν πολυκιστικές ωοθήκες ολοένα και μεγαλώνει. Πρόκειται για μια αμιγώς ορμονολογική διαταραχή, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό της εμφανίζεται σε υπέρβαρες και παχύσαρκες κοπέλες. Το σύνδρομο των πολυκιστικών ωοθηκών συνδέεται με διαταραχές στην έμμηνο ρύση, με την αντίσταση στην ινσουλίνη και με εμφάνιση έντονης τριχοφυΐας και ακμής.  Όλες οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τα αυξημένα ποσοστά λίπους  στον οργανισμό (δυσλιπιδαιμία) και η αντίσταση στην ινσουλίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτού του συνδρόμου.

Υπάρχουν δύο διατροφολογικές κατευθύνσεις  που μπορούν να ακολουθηθούν και βοηθούν στην αντιμετώπιση του συνδρόμου, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί πως η απώλεια βάρους και λίπους, μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Μια δίαιτα που υποβοηθάει  την προσπέλαση αυτού του συνδρόμου πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά και να βασίζεται στη δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δεδομένου ότι αυτό το σύνδρομο σχετίζεται με την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Οδηγίες για δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά (για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας)

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να είναι με χαμηλά λιπαρά από 1,5 έως 2%. Αποφεύγετε όμως τα προϊόντα 0% γιατί με την παντελή απουσία λίπους στις τροφές, δεν αφήνουμε τον οργανισμό μας να απορροφήσει τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D, E, K .

Να αποφεύγουμε το βούτυρο και τις τροφές που το εμπεριέχουν, Πχ Γλυκά, πίτες

Αποφυγή των τηγανιτών και των φαγητών που εμπεριέχουν κρέμα γάλακτος

Αποφυγή φαγητών από ταχυφαγεία (π.χ. πίτσα, γύρος)

Συνιστάται μέτρια κατανάλωση λαδιού στο φαγητό

Αποφυγή λιπαρών κρεάτων (π.χ. αρνί, κατσίκι, χοιρινό)

Τα αυγά επιτρέπονται

Δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (για την αντίσταση στην ινσουλίνη)

Η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι η δίαιτα που ακολουθούν και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,  χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείουμε ολοκληρωτικά από τη διατροφή τους υδατάνθρακες.

Αυτού του τύπου η διατροφή συνίσταται σε άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη και χαρακτηρίζεται από μέτρια κατανάλωση πολύπλοκων υδατανθράκων (δηλαδή όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί, δημητριακά, φρυγανιές ολικής άλεσης αλλά με μέτρο). Η κατανάλωση κρέατος, ψαριών, αυγών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.

Συνίσταται μέτρια κατανάλωση ρυζιού, πατάτας και ζυμαρικών ολικής άλεσης,  έως 50 -60 γραμμάρια την ημέρα

Γλυκά και αναψυκτικά μια φορά την εβδομάδα

Αποφεύγετε τα αρτοσκευάσματα , ακόμα και τα «διαίτης», όπως κριτσίνια, παξιμάδια, κουλούρια, βουτήματα, μπάρες γιατί εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθρακών.

Ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης της ζάχαρης στα ροφήματα (π.χ. στον καφέ)

Επιτρέπεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (π.χ. η μπανάνα επιτρέπεται)

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά