Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι 36 μαρτυρικές ώρες της διάσωσης από το φλεγόμενο πλοίο, λεπτό προς λεπτό-ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Οι 36 μαρτυρικές ώρες της διάσωσης από τ...

Ώρες αγωνίας για επιβάτες και συγγενείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

17.43  Για την ώρα, σύμφωνα με το Λιμενικό έχουν διασωθεί 432 άτομα, (δύο από αυτούς είναι λαθρεπιβάτες), από τους συνολικά 478 επιβάτες, ενώ οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 37.

 

16.41 Σε 40 ανέρχονται οι αγνοούμενοι σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής  ανεπισήμως γίνει γνωστά και τα όσα ανακοινώνουν οι Ιταλοί περί των διασωθέντων και του αριθμού των μελών του πληρώματος. Φόβοι ότι θα μακρύνει η λίστα με τους νεκρούς.

16:38 Δύο ακόμη νεκροί στο επιβατηγό -οχηματαγωγό Norman Atlantic. Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή (Guardian Coasteria) στο κουφάρι του πλοίου εντοπίστηκαν ακόμη δύο σοροί με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον στους επτά.

16.10  Από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης επιβεβαιώνεται ότι ο μέχρι στιγμής αριθμός διασωθέντων από την ευρεία επιχείρηση διάσωσης του επιβατικού οχηματαγωγού «Norman Atlantic» ανέρχονται σε 407 άτομα, όπως δήλωσε ο Νίκος Λαγκαδιανός στη νεότερη ενημέρωση.

Μεταξύ άλλων, είπε: «Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, καταρτίζονται ήδη λίστες επιβαινόντων διασωθέντων για την ασφαλή αποβίβασή τους στα λιμάνια Πάτρας, Ανκόνας και Ηγουμενίτσας».

Πρώτα το πλοίο Cruise Europa με 69 διασωθέντες, το οποίο αποδεσμεύεται, θα προσεγγίσει την Κέρκυρα, στη συνέχεια την Ηγουμενίτσα και τέλος στην Πάτρα.

 

14.28: Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντζι, δήλωσε ότι στο πλοίο πλέον βρίσκεται μόνο το πλήρωμα

14.25: H άφιξη του C-130 στην Ελλάδα με επιβαίνοντες του Norman Atlantic αναμένεται στις 19.00 ώρα Ελλάδος, στην αεροπορική βάση Ελευσίνας.

Στο μεταξύ τα 419 έχουν φθάσει τα άτομα τα οποία έχουν απεγκλωβιστεί από το Norman Atlantic, σύμφωνα με το ιταλικό πολεμικό ναυτικό. Στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται οι πέντε άνθρωποι οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

14.20: Περίπου 1,5 μίλι από τις ακτές της Αλβανίας, προς τον νότο, βρίσκεται το πλοίο «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε χθες πυρκαγιά ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου, που βρίσκεται στην περιοχή και συνδράμει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών, οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

Παρά το γεγονός ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ ζήτησε, χθες, να οδηγηθεί το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι, παρά ταύτα οι ιταλικές αρχές επιμένουν να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας.

 

 

12.55: Επιβεβαιώνει ο Βαρβιτσιώτης ότι υπάρχουν 4 νεκροί στο πλοίο Norman Atlantic

12.35 Με μία φειδωλή φράση, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αναπαράγει το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο πλοίο Norman Atlantic.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι ιταλικές Αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία έρευνας για το αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

11.22 O υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με τέσσερις νεκρούς, προσθέτοντας πως τέτοιου είδους πληροφορίες απαιτούν μεγάλη προσοχή.

ΩΡΑ 11.01 Μία δυσάρεστη είδηση μετέδωσε πριν λίγο η ιταλική τηλεόραση RAI, η οποία ευτυχώς προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με τη RAI υπάρχουν 4 νεκροί στο γκαράζ του Norman Atlantic. Το ρεπορτάζ βασίζεται σε μαρτυρία επιβάτη, αναφέρει το Protothema.gr.

Η επιχείρηση μετεπιβίβασης και των υπολοίπων ατόμων από το πλοίο "Norman Atlantic" συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από ελικόπτερα Super Puma.Στους 329 ανέρχεται έως τώρα ο αριθμός των διασωθέντων επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα), σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή. Στο πλοίο περιμένουν ακόμη 149 άτομα.

ΩΡΑ 10.36 316 άτομα έχουν διασωθεί από την κόλαση της φωτιάς

Επιβάτης πριν το ατύχημα: Για πόσο κορόιδα μας έχετε;

ΩΡΑ 09.45 Πάτησαν γη στο Μπάρι οι 49 από τους διασωθέντες.Αυτή την ώρα, όπως μεταδίδει η Ιταλική τηλεόραση RAI 1 η αποβίβαση έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη.Οι διασωθέντες είναι εμφανώς σοκαρισμένοι και καταβεβλημένοι.

ΩΡΑ 09.40 Στους 309 έχει ανέβει ο αριθμός των διασωθέντων σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΩΡΑ 09.16 Ολο και πιο γρήγοροι οι ρυθμοί εκκένωσης του Norman Atlantic. Οι Ιταλικές αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των διασωθέντων στους 290.

Αυξημένη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού

Δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν πλέον στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου NORMAN ATLANTIC, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ, που όπως είναι γνωστό διαθέτει επίσης ελικόπτερο, πλησιάζει την Κέρκυρα.

Τέλος 2 αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν προσγειωθεί στα αεροδρόμια του Λέτσε και του Μπάρι για να παραλάβουν Έλληνες διασωθέντες.

ΩΡΑ 08:28 Στο Μπάρι φτάνει αυτή τη στιγμή πλοίο που μεταφέρει και Έλληνες διασωθέντες. Συμπληρώνονται πλέον 28 δραματικές ώρες για τους επιβαίνοντες στο NORMAN ATLANTIC. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες έχουν δυσχεράνει το έργο των σωστικών συνεργείων. Αντιμέτωποι με την εξάντληση, τις κακουχίες και το τσουχτερό κρύο οι περίπου 200 άνθρωποι που παραμένουν ακόμα πάνω στο πλοίο που έπιασε φωτιά χθες στις 4:30 τα ξημερώματα, ενώ έπλεε ανοιχτά της Κέρκυρας. Το NORMAC ATLANTIC είχε ξεκινήσει στις 5:10 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Ανκώνα, μεταφέροντας 478 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Πατρινοί. Πάντως σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, φαίνεται ότι το έργο της διάσωσως προχωράει με ταχύτερους ρυθμούς.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ NORMAN ATLANTIC ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΟΤΡΑΝΤΟ

 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙ...

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ NORMAN ATLANTIC ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΟΤΡΑΝΤΟ

08.14 Tα ελικόπτερα βγάζουν συνεχώς ανθρώπου από το Norman Αtlantic στο οποίο έζησαν στιγμές κόλασης. Ο αριθμός των διασωθέντων σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες είναι πλέον 265.

07.55 Στους 252 ανέβηκε ο αριθμός των διασωθέντων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος "Ελικόπτερο Super Puma της ελληνικής Π.Α., τις  πρώτες πρωϊνές ώρες παρέλαβε επτά (07) άτομα από το “NORMAN ATLANTIC” μεταξύ των οποίων τρεις (03) Έλληνες, τα οποία και μετέφερε ασφαλώς στο Lecce Ιταλίας. Στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον, ένα (01) ακόμη ελικόπτερο Super Puma της Ελληνικής Π.Α., ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης  σε ελικόπτερο του  ελληνικού  Π.Ν., από Κέρκυρα, να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει τις Ιταλικές Αρχές.

Στο σημείο μεταβαίνει επίσης, το ρυμουλκό “Ιόνιο Πέλαγος” από Πύλο, για συνδρομή στην επιχείρηση, ενώ όπως επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC ROMA), ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται μέχρι στιγμής στους διακόσιους είκοσι ένα (221).

Παράλληλα,  οι Ιταλικές Αρχές δήλωσαν ότι στο κινδυνεύον πλοίο, ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, νερά κ.α). Επίσης, κλιμάκιο ιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο  “Norman Atlantic” και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών ή μελών του πληρώματος.

Μέχρι τώρα τρεις φορές έχει αποτύχει η προσπάθεια ρυμουλκού πλοίου από την Ιταλία να ρυμουλκήσει το "Norman Atlantic" και η διαδικασία έχει σταματήσει προσωρινά.

 

07.00 Στους 221 έχει ανέλθει ο αριθμός των διασωθέντων. Ανάμεσα στα ονόματα των διασωθέντων συμπεριλαμβάνονται και αυτά των παιδιών του Πατρινού καθηγητή μαιευτικής Γιώργου Αντωνάκη. Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται από εναέρια μέσα η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο "Norman Atlantic" στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Στην επιχείρηση όπως αναφέρει το protothema.gr συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, είναι υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι ιταλικές αρχές φέρεται να μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επί του πλοίου προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Το υπουργείο Ναυτιλίας πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 221 σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα). Επίσης σταμάτησε επιχείρηση μετεπιβίβασης επιβαινόντων σε παραπλέον ιταλικό πολεμικό σκάφος λόγω ενίσχυσης των ανέμων.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών σταμάτησε η διαδικασία ρυμούλκησης του "Norman Atlantic" σε λιμάνι της Ιταλίας,ενώ όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Spirit of Piraeus" μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic αναμένεται να καταπλεύσει στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο πλοίο μεταξύ των 49 επιβαινόντων είναι 27 Έλληνες.

 

00:01 Ώρες αγωνίας για τους επιβάτες που παραμένουν ακόμα στη γέφυρα του φλεγόμενου πλοίου αναμένοντας τη διάσωσή τους. Όπως αναφέρουν μαρτυρίες, τηλιγμένοι με κουβέρτες, έχουν γίνει ένα κουβάρι, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο.

23:53 Πληροφορίες που μεταδίδουν Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που είχε εμφανιστεί με τη ρυμούλκηση του πλοίου και προσδεμένο σε ρυμουλκό πλέει προς το Πρίντιζι της Ιταλίας. Στην περιοχή έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι καιρικές συνθήκες και η διάσωση των επιβατών προχωράει με πιο γρήγορους ρυθμούς, παρά την κόπωση των μελών των σωστικών συνεργείων.

23:07 Νύχτα αγωνίας για τους επιβάτες του Norman Atlantic και τους συγγενείς τους αφού η επιχείρηση διάσωσης με τα εναέρια μέσα συνεχίζεται υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αυτή την ώρα μάλιστα υπάρχει πρόβλημα με την ρυμούλκηση του πλοίου.

Οι διασωθέντες έχουν φθάσει τους 190 όμως πάνω στο πλοίο, όπου ακόμα υπάρχουν καπνοί, υπάρχουν 287 άνθρωποι.

22:53 Τους 190 έχουν φθάσει πλέον οι διασωθέντες ενώ όσοι παραμένουν στο πλοίο αγγίζουν τους 287.

22:27 Την ώρα που συνεχίζεται η τιτάνια προσπάθεια διάσωσης των επιβατών του επιβατηγού Norman Atlantic, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση ενημέρωσης των κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν από ελληνικής πλευράς από τα ξημερώματα της Κυριακής και έως αυτή την ώρα.

Ανάμεσα σε όσα έγιναν επισημαίνεται ότι: δύο ελικόπτερα ΝΗ-90 βρίσκονται στο αεροδρόμιο Ακτίου καθώς και δύο ελικόπτερα Chinook στο αεροδρόμιο Αράξου με δύο ομάδες Eιδικών Επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η παρατήρηση στην ανακοίνωση του Υπουργείου πως τα συγκεκριμένα ελικόπτερα και οι ειδικές δυνάμεις παραμένουν σε Άκτιο και Άραξο, όπως τονίζεται, για... “αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης μεταφοράς προσωπικού”!

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του NORMAN ATLANTIC

22:08 Τους 172 έφθασαν οι διασωθέντες. Η επιχείρηση συνεχίζεται.

21:41 Με την ανιψιά του Γιώργου και της Θεοδώρας Δούλη επικοινώνησε το protothema.gr, η οποία είναι σοκαρισμένη με το γεγονός πως ο θείος έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε στη σκάλα διαφυγής.

«Οι θείοι μου είχαν έρθει στην Ελλάδα για διακοπές και επέστρεφαν στη Ζυρίχη για να κάνουν Πρωτοχρονιά με τα παιδιά τους. Η θεία μου ήταν πολύ χαρούμενη που ήρθε στην Ελλάδα για να είναι με τους συγγενείς της. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να επικοινωνήσουμε μαζί της» σύμφωνα με την ανιψιά.

Η ίδια επιβεβαίωσε πως τα ξαδέρφια της έχουν ενημερωθεί. «Ο ένας από τα ξαδέρφια μου είναι ακόμη στα Ιωάννινα και επρόκειτο να επιστρέψει κι αυτός στη Ζυρίχη. Είμαστε σοκαρισμένοι και δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί. Αγωνιούμε για την κατάσταση της θείας μου», είπε στο protothema.gr η ανιψιά της Θεοδώρας Δούλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η γυναίκα που είχε τραυματιστεί κατά τη διάσωσή της, Θεοδώρα Δούλη, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μπρίντιζι, ενώ προσπάθειες να μεταβούν κοντά της καταλάβάλλουν τα παιδιά της.

21:33 "Δευτερεύουσες δυσλειτουργίες" που διευθετήθηκαν χαρακτηρίζει τις επισημάνσεις των αρμόδιων Αρχών της Πάτρας για την κατάσταση του Norman Atlantic ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Υποστηρίζει δε ότι αμέσως επιδιορθώθηκε το πρόβλημα που είχε εντοπιστεί για να μπορέσει να σαλπάρει το πλοίο.

21:22 «Η κλινική εικόνα των διασωθέντων είναι καλή, ιδιαίτερα των παιδιών», αναφέρουν οι γιατροί από τα Ιταλικά νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες του πλοίου.

20:41 Η εταιρεία που έχει ναυλώσει το πλοίο (ΑΝΕΚ) σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA υποστηρίζει μεταξύ άλλων:

Για την καταγγελία επιβάτη ότι υπήρξαν τρεις εστίες πυρκαγιάς: Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις πληροφορίες που έχουν.

Για το αν υπήρχαν επιβάτες στο γκαράζ: Λένε ότι γίνονται ισχυροί έλεγχοι ώστε να μην υπάρχουν επιβάτες μέσα στα αυτοκίνητα όσο ταξιδεύει. Αν υπήρξαν κάποιοι, λίγοι, δεν μπορεί να το γνωρίζει η εταιρεία.

Για τα στοιχεία ότι το πλοίο είχε προβλήματα: Η ΑΝΕΚ δεν είναι αρμόδια να απαντήσει. Η αρμοδιότητα ανήκει, υποστηρίζουν, στην πλοικτήτρια, αλλά όπως προσθέτουν αν υπήρχαν προβλήματα δεν θα έπρεπε να ταξιδέψει.

20:26 Όπως ανέφερε πριν λίγο ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, 165 είναι πλέον οι διασωθέντες, ενώ υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά στο πλοίο. Υπάρχει όμως μεγάλη δυσκολία στην ρυμούλκησή του προς τις ιταλικές ακτές.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας το πλοίο έχει πάρει κλίση 7 μοιρών λόγω των νερών που έχουν μπει μέσα.

19:55 Ο Γιώργος Δούλης, είναι ο νεκρός άνδρας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άνδρας βρέθηκε στη γλίστρα του πλοίου μαζί με τη σύζυγό του, Θεοδώρα, κατά την επιχείρηση εκκένωσης. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ο άνδρας έχασε τη ζωή του, ενώ η γυναίκα βρισκόταν επί ώρες εγκλωβισμένη στη γλίστρα.

19:44 Στο Μπρίντεζι της Ιταλίας φαίνεται τελικά ότι θα κατευθυνθεί το Norman Atlantic.

19:40 Ένας συγκλονιστικό βίντεο από το φλεγόμενο πλοίο ανέβασε πριν λίγο ιταλική ιστοσελίδα. Το βίντεο δείχνει φλόγες μέσα στο πλοίο ακριβώς δίπλα από τους έντρομους επιβάτες. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ: ilfattoquotidiano.it

19:19 Έλληνας φέρεται είναι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του στο φλεγόμενο Norman Atlantic. Αυτό μεταδίδουν εδώ και λίγα λεπτά τα ιταλικά ΜΜΕ.

19:09 Έντρομοι είναι οι επιβαίνοντες του πλοίου Norman Atlantic το οποίο ρυμουλκείται, προς την Αλβανία, όπως αναφέρουν πολίτες που βρίσκονται πάν στο πλοίο. Η φωτιά συνεχίζεται αυτή την ώρα. Ο κ. Νίκος Παπαθεοδωσίου που μίλησε πριν λίγο στον ALPHA επισήμανε ότι πλέον δεν υπάρχει βοήθεια από αέρος από τα Σούπερ Πούμα «Καιγόμαστε», φώναζε εμφανώς φοβισμένος ο κ. Παπαθεοδωσίου.

 

18:47 Στο Norman Atlantic, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον ένα νεκρό υπάρχουν και δύο τραυματίες. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται με τους διασωθέντες πλέον να έχουν ξεπεράσει τους 160.

ΩΡΑ 18:19 Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός. Ο άνδρας είχε εγκλωβιστεί στην γλίστρα διάσωσης του φλεγόμενου πλοίου. Στο ίδιο σημείο είχε εγκλωβιστεί και μια γυναίκα η οποία όμως διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο Μπρίντεζι. Συνολικά οι διασωθέντες έχουν φθάσει πλέον τους 158.

18:14 Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του άνδρα που εγκλωβίστηκε στην γλίστρα του πλοίου.

BINTEO από το NORMAN ATLANTIC στο λιμάνι της Πάτρας και από τις προσπάθειες διάσωσης

18:04 Στελέχη της ΑΝΕΚ διαψεύδουν ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου.

17:52 Σύμφωνα με πληροφορίες Ιταλικών ΜΜΕ corriere.it που έφθασαν στο Λιμενικό υπάρχει ένας νεκρός. Με βάση το δημοσίευμα ο νεκρός είναι ένας άνδρας. Η σχετική πληροφορία όμως δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από καμία επίσημη Αρχή, ιταλική ή ελληνική.

17:42 Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού που έγινε πριν λίγα μόλις λεπτά: 149 άτομα έχουν διασωθεί. Εξ’ αυτών 9 άτομα βρίσκονται ήδη στο Λέτσε και ένας με πλοίο πλέει προ το Μπρίντεζι. Από την Κέρκυρα σηκώθηκαν αεροσκάφη Σικόρσκι που δεν κατάφεραν όμως να προσεγγίσουν το σημείο κι επιστρέφουν στο νησί. Τεράστια δυσκολία και αντίξοες συνθήκες, επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του Λιμενικούς κ. Λαγκαδιανός, επίσης είπε ότι οι εναέριες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτα.

 

ΩΡΑ 17:37 Δέκα Έλληνες έχει διασώσει μέχρι τώρα το ένα ελληνικό Σούπερ Πούμα που επιχειρεί στην περιοχή όπου βρίσκεται αυτή την ώρα Norman Atlantic. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες, γεγονός που επιτρέπει και σε δεύτερο ελικόπτερο να αναλάβει δράση.

 

17:06 Προβληματισμό προκαλεί έγγραφο του Κέντρου Επιθεώρησης Πλοίων στην Πάτρα, το οποίο συντάχθηκε στις 19/12 μετά από έλεγχο που έγινε στο Norman Atlantic.

Σύμφωνα με το έγγραφο γίνονται επισημάνσεις για:

- Τα σωστικά μέσα

- Τα σχέδια εκκένωσης

- Τα φώτα ανάγκης

- Την στεγανότητα στις πόρτες

 

16:55 Εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν οδηγοί νταλικών που έχουν παγιδευτεί το γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου.

16:48 Αρκετοί είναι οι Πατρινοί που ταξίδευαν με το πλοίο Norman Atlantic. Έτσι εκτός από το ζευγάρι των γιατρών Γιώργου και Σοφίας Αντωνάκη, στο φλεγόμενο πλοίο βρίσκονταν και οι: Βάσω Κατσαρού (μικροβιολόγος), ο σύζυγός της κυτταρολόγος Κώστας Γιαννόπουλος, η κόρη τους, 9 οδηγοί φορτηγών, ο ναυτικό Μάριος Θ., ο επίσης ναυτικός Γ. Τζ. κ.α.

 

16:38 Έγγραφο «καμπανάκι» με 6 παρατηρήσεις για τη διαδικασία διάσωσης είχε χτυπήσει πριν λίγες μέρες, για το πλοίο Norman Atlantic το Λιμεναρχείο της Πάτρας. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες στις 19 Δεκεμβρίου του Λιμεναρχείο επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει πρόβλημα στην φωτεινή ένδειξη συναγερμού, σε πόρτα στεγανοποίησης κ.α. Μάλιστα το Λιμεναρχείο Πατρών είχε ζητήσει τον επανέλεγχο του πλοίου.

 

16:20 Αυτή την ώρα μεταφέρονται στην Κέρκυρα διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου Norman Atlantic. Όπως εξηγεί η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας κυρία Νικολέτα Πανδή, οι διασωθέντες θα φθάσουν στο κεντρικό λιμάνι του νησιού. Υπάρχει δε ετοιμότητα για να τους υποδεχθούν. «Έχουμε έτοιμα ασθενοφόρα, αν και δεν υπάρχουν τραυματίες, ξενοδοχεία και φαγητό. Δεν γνωρίζουμε πόσοι θα έρθουν αλλά είμαστε πανέτοιμοι».

15:48 Μια από τους επιβάτες του Norman Atlantic, η κυρία Αθηνά, η οποία ήταν από τους πρώτους που διασώθηκε από το πλοίο, μιλώντας πριν λίγο στον ΣΚΑΪ ανέφερε, εμφανώς σοκαρισμένη: «Πατούσαμε σε φλεγόμενο πάτωμα. Μπήκαμε 40 άτομα μέσα στη λέμβο. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι συνέβαινε αυτό το πράγμα σε μας. Παλεύαμε με τα κύματα για να ανέβουμε σε κάποιο άλλο πλοίο… αναμένεται να μεταφερθούμε αύριο σε κάποιο ασφαλές μέρος σε Ιταλία ή Κροατία».

 

ΔΕΙΤΕ τη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων διασωθέντων

 

ΩΡΑ 15:35 Αυτή την ώρα στην περιοχή του συμβάντος επιχειρεί ένα ελληνικό ελικόπτερο Super Puma ενώ ακόμα ένα ανεφοδιάζεται στην Πρέβεζα για να πετάξει προς το φλεγόμενο πλοίο.

ΩΡΑ 15:25 111 επιβάτες έχουν διασωθεί μέχρι τώρα. Με ελικόπτερο διασώζονται δύο άτομα κάθε φορά. Ευτυχώς, οι καιρικές συνθήκες δείχνουν να είναι πιο ήπιες.

ΩΡΑ 14:52 Ήδη 150 επιβάτες μπήκαν σε σωστική λέμβο. Από αυτούς, οι 47 μεταφέρθηκαν στο «Spirit of Pireaus», που πλέει στην περιοχή. Επίσης, 8 άτομα παραλήφθηκαν από ιταλικά ελικόπτερα, 1 άτομο από το πλοίο Aby Jeanette με κατεύθυνση τo Λέτσε.

Το εγχείρημα της διάσωσης των επιβατών δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες, με τους νότιους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να ξεπερνούν τα 9 μποφόρ και βροχόπτωση και χαλάζι.

Η θέση του πλοίου στις 10:00

Η θέση του πλοίου στις 10:00

Η θέση του πλοίου στις 10:00

Η θέση του πλοίου στις 14:30 (από το marine traffic)

13.15 "Φίλε χανόμαστε" .Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε στο κινητό του Ο Πατρινός πνευμονολόγος Σάκης Παπαλεξάτος, από τον καθηγητή μαιευτικής του ΠΓΝΠ Γιώργο Αντωνάκη, ο οποίος βρίσκεται στο φλεγόμενο πλοίο μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Όπως είπε στο thebest.gr ο κ. Παπαλεξάτος σχεδίαζε και ο ίδιος να ταξιδέψει μαζί με τον καθηγητή και την οικογένειά του, ωστόσο τελικά άλλαξε γνώμη. Η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε γύρω στις 11.30 το πρωί.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ

12.50 Και Πατρινοί βρίσκονται στο φλεγόμενο πλοίο ενώ σύμφωνα με  πληροφορίες εννέα νταλίκες γνωστής εταιρείας από την Πάτρα βρίσκονται μέσα στο καράβι που φλέγεται. Ο 33χρονος Νώντας Βακρόπουλος έπιασε δουλειά στο πλοίο πριν από μια εβδομάδα. Είναι πατέρας ενός παιδιού και εργάζεται συνολικά δέκα χρόνια στα καράβια. Ο πατέρας του Παναγιώτης Βακρόπουλος ζει από τα ξημερώματα ώρες αγωνίας. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με το παιδί του αλλά δεν τα έχει καταφέρει. Μίλησε στον Antenna και το Lepanto TV και περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο την αγωνία που ζει ο ίδιος, η σύζυγός του αλλά και η νύφη του. "Ελπίζω να πάνε όλα καλά" είπε προσπαθώντας ταυτόχρονα να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Από το πρωί είναι "καρφωμένος" στην τηλεόραση. Δεν έχει κανέναν άλλο τρόπο να μάθει έστω και μία πληροφορία για το παιδί του.

H EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

14.25 Σύμφωνα με τον εκρόσωπο του ΥΕΝ και με βάση την ενημέρωση από τις Ιταλικές αρχές ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης από αέρος, από Ιταλικά ελικόπτερα, ωστόσο κάθε φορά μεταφέρεται μικρός αριθμός επιβατών 2- 3.

14.05 Από τους 56 διασωθέντες, 47 περισυνελλέγησαν από το παραπλέων πλοίο Spirit of Piraeus. Ακόμη ένας διασώθηκε από το παραπλέων πλοίο Abi Jaret.8 παρελήφθησαν από ιταλικά ελικόπτερα (το ένα ιταλικό ελικόπτερο μάζεψε επτά και το δεύτερο περισυνέλλεξε ακόμη έναν). Τα ελικόπτερα μεταφέρουν τους διασωθέντες στο Λέτσε, σύμφωνα με το Protothema.gr, ενώ το ένα ρυμουλκό που ξεκίνησε από την Κέρκυρα επέστρεψε στο νησί λόγω κακών καιρικών συνθηκών - Το δεύτερο ρυμουλκό που απέπλευσε από την Πύλο βρίσκεται εν πλω προς την περιοχή του ατυχήματος.


12.20 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού  στην περιοχή βρίσκονται 8 παραπλέοντα πλοία. Από τους 478 επιβάτες 150 μετεπιβιβάστηκαν σε σωσίβια λέμβο εκ των οποίων 42 έχουν ανέβει στο  Spirit of Pireus. Από τους επιβάτες οι 234 είναι Έλληνες.

11.34 "Έχει τσακίσει η ψυχολογία μας. Ο καιρός αγριεύει και τα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν" είπε σε δραματικούς τόνους στο NewsIt ο Αλέξανδρος Βενιέρης, οδηγός ενός από τα φορτηγά που ταξίδευαν με το πλοίο. Όπως είπε, η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη και όλοι προσεύχονται να κοπάσουν οι θυελλώδεις άνεμοι για να μπορέσουν τα πλοία να τους σώσουν.
30 από τους επιβάτες που κατάφεραν να μπουν σε σωστικές λέμβους έχουν ήδη διασωθεί από το φορτηγό πλοίο Spirit of Pireus, αναφέρει το Newsit.  Κατά άλλες πληροφορίες συνολικά 150 άτομα επιβιβάστηκαν στη μία σωσίβια λέμβο και εν συνεχεία όλοι τους ανέβησαν στο φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus».

 

11.20 "Το πλοίο ακόμα καίγεται. Μας έχει πνίξει η κάπνα Τα πλοία δεν μπορούν να μας πάρουν. Άνθρωποι έχουν ξεπαγιάσει, τρέμουμε" περιγράφει στο Mega επιβάτης του φλεγόμενου πλοίου, ο οποίος βρίσκεται στη γέφυρα, στην αριστερή πλευρά του καραβιού και αναφέρει ότι σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται ανήμποροι, ηλικιωμένοι άνθρωποι και μικρά παιδιά". Όπως είπε την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά οι περισσότεροι κοιμόντουσαν και ξύπνησαν από τον καπνό.

11.05  Στους 478 ανεβάζει τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο το Υπουργείο Ναυτιλίας. Όπως μετέδωσε ο Δηmήτρης Καμπουράκης στο Mega η φωτιά έχει κάπως περιοριστεί.

10.55 Σε διαρκή επικοινωνία βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ιταλό Πρωθυπουργό για την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του Norman Atlantic, όπως ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη.

10.35 To πλοίο των Μινωικών Γραμμών Europa όπως μεταδίδει το Mega δεν κατάφερε ακόμα να πλησιάσει το φλεγόμενο πλοίο. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες με πολύ κρύο, μποφόρ και υψηλά κύματα. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι μέλος του πληρώματος του Europa, στο οποίο έχουν ετοιμαστεί καμπίνες για φιλοξενία διασωθέντων, έβαλε τα κλάματα λέγοντας "δεν μπορούμε να πλησιάσουμε".

10.30 Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες.

«Οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν το συνόλων των διασωστικών τους μέσων, αλλά η διάσωση δεν μπορεί να γίνει από αέρος» δήλωσε στο ΒΗΜΑFM ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας επίσης στο ΒΗΜΑFM  είπε ότι «πρόκειται για ένα δύσκολο περιστατικό. Είμαστε σε επιφυλακή». Ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει μεταβεί στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού προκειμένου να ενημερώνεται διαρκώς για την επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου ενώ για την πορεία της υπόθεσης ενημερώνεται και ο Πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την κατάσταση.

 

ΩΡΑ 10:02 Από τους 466 επιβαίνοντες στο πλοίο οι 268 είναι Έλληνες. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης. Περίπου 150 επιβάτες βρίσκονται ήδη σε σωστιή λέμβο. Από αυτούς μόνον οι 35 έχουν επιβιβαστεί σε ασφαλές παραπλέων πλοίο.

ΩΡΑ 09:16 Σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτιδας, πολλά αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι καταστροφές είναι μεγάλες, αλλά, ευτυχώς, έως τώρα δεν έχουν απειληθεί ανθρώπινες ζωές. Πάντως οι εγκλωβισμένοι στη γέφυρα του πλοίου επιβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι και με το τσουχτερό κρύο.

ΩΡΑ 09:04 Σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτη, πλοίο των Μινωϊκών Γραμμών προσέγγισε στο φλεγόμενο πλοίο και έριξε στη θάλασσα σωστικές λέμβους, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν είναι εύκολο να κατέβουν από την γέφυρα του πλοίου οι εγκλωβισμένοι επιβάτες.

ΩΡΑ 08:47 Τουλάχιστον 200 επιβάτες είναι εγκλωβισμένοι στη γέφυρα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ενώ από το σημείο ακούγονται συνεχείς εκρήξεις, με την φωτιά να μοιάζει να μην μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή (βρέχει και πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ) δυσκολεύουν την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

ΩΡΑ 08:37 Στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, Καλημέρα, υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από μία γυναίκα, της οποίας ο πρώτος εξάδελφος, μαζί με τα παιδιά του, βρίσκονται αυτή την ώρα μέσα στο πλοίο. "Προσευχηθείτε για μας, καιγόμαστε", ήταν η δραματική τους έκκληση όπως μετέφερε συγκλονισμένη η γυναίκα στην τηλεοπτική εκπομπή, μεταφέροντας τα δραματικά δευτερόλεπτα που ζουν οι δικοί της άνθρωποι, μαζί με εκατοντάδες ακόμη.

ΩΡΑ 08.32 Τέσσερα συνολικά ελικόπτερα κι ένα C 130 θα απογειωθούν για να λάβουν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης, όπως ανέφερε στο Mega o Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Όπως είπε οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρόσθεσε πως η ελπίδα διάσωσης των επιβατών είναι κυρίως τα παραπλέοντα πλοία

ΩΡΑ 08:17: 110 επιβάτες έχουν μεταφερθεί στο πλοίο Spirit of Pireaus που πλέει στην περιοχή.

Πληροφορίες που μεταδίδουν επιβάτες με κινητά τηλέφωνα από τα κανάλια αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι τραγικές πάνω στο φλεγόμενο σκάφος και ότι η φωτιά εχει επεκταθει σε πολλά σημεία του πλοίου.

Ενώ το πλοίο βρισκόταν έξω από τους Οθωνούς, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής στο πάρκινγκ του καραβιού δυο φορτηγά έπιασαν φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο το πλοίο! Την ώρα εκείνη στο πάρκινγκ του πλοίου βρίσκονταν 222 αυτοκίνητα.

Λιγότεροι από τους μισούς επιβάτες κατάφεραν να μπουν στις σωστικές λέμβους, άλλοι μέσα στον πανικό τους έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι περιμένουν βοήθεια στη γέφυρα του πλοίου.

ΩΡΑ 08:12: Τρία πλωτά του Λιμενικού προσπαθούν να πλησιάσουν, όπως και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες αφού οι άνεμοι φτάνουν τα 8 μποφόρ και ίσως αργότερα να ενισχυθούν.

Δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο βρίσκεται και ένα φορτηγό πλοίο, που προσπαθεί να περισυλλέξει από τη θάλασσα τους επιβάτες που έπεσαν μέσα στον πανικό τους.

Στην περιοχή σπεύδει και ένα C130 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα καθώς και δυο Chinook.

Σε βοήθεια των επιβατών του πλοίου στην περιοχή πηγαίνουν και ιδιωτικά σκάφη από την Κέρκυρα.

 

ΩΡΑ 07:50 Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκώνα.

Το υπό ιταλικής σημαίας πλοίο μεταφέρει 411 επιβάτες και 220 οχήματα -τα περισσότερα φορτηγά- και 55 άτομα πλήρωμα.

Oι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιβάτες έχουν φορέσει τα σωσίβιά τους και είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το σκάφος καθώς έχει δοθεί η εντολή από τον κυβερνήτη.

Δύο πλοία τα οποία πλέουν κοντά στο Norman Atlantic έχουν πάρει εντολή να φτάσουν κοντά του για να παράσχουν βοήθεια στο καιγόμενο σκάφος.

Πληροφορίες που μεταδίδουν επιβάτες με κινητά τηλέφωνα από τα κανάλια αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι τραγικές πάνω στο φλεγόμενο σκάφος και ότι η φωτια εχει επεκταθει και σε άλλα σημεία του πλοίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι επιβάτες πήδησαν στη θάλασσα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις