Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Guardian: Αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει η λιτότητα στην Ε.Ε.

Guardian: Αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ...

Η βρετανική εφημερίδα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, θετικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές  τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Αυτό τονίζει σε εκτενές άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian για την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Ένας ακόμη πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη: όχι όμως με όπλα και τανκς, αλλά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υπαγορεύσεις της ΕΕ. Η κλυδωνισμένη από τη λιτότητα ίσως είναι στα πρόθυρα εθνικών εκλογών που μπορεί να φέρει στην εξουσία μία κυβέρνηση που αντιτίθεται στη λιτότητα», σημειώνει στην εισαγωγή του ο αρθρογράφος Όουεν Τζόουνς.

«Αλλά αν το ριζοσπαστικό, αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει σε πιθανές πρόωρες εκλογές με τη νέα χρονιά, αναμφισβήτητα θα είναι μία προσπάθεια να πνιγεί το πείραμα εν τη γενέσει του. Αυτό δεν θα έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους μας που θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τα χρόνια τις λιτότητας», προσθέτει.

Το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά στην φτώχια και την ανεργία που πλήττει τους Ελληνες, ενώ κάνει λόγο και τη  που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες καθώς και «νεοναζιστική Χρυσή Αυγή -που κάνει άλλα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη να μοιάζουν ελαφρά φιλελεύθεροι- σε μία από τις εκλογικές μάχες έφτασε στο 15%. Αν και παραμένει απειλή, η στήριξή της έχει μειωθεί ευτυχώς στο μισό».

«Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες -με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις Ισπανίας και Ιρλανδίας- η οργή και η απογοήτευση για τη λιτότητα έχουν διοχετευτεί στις τάξεις της λαϊκής αριστεράς. Μετά από αρκετά χρόνια στο περιθώριο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στις ελληνικές κάλπες για τις ευρωεκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα έναντι της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας», επισημαίνεται στο άρθρο.

«Μετά από χρόνια κοινωνικής καταστροφής, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες ελπίδα. Αν και έχει παραιτηθεί από το αίτημα της άμεσης παραγραφής του χρέους, επιθυμεί λύση μέσω της διαπραγμάτευσης. Επισημαίνει το παράδειγμα της διαπραγμάτευσης για την διαγραφή μέρος του χρέους όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953.

Το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ότι η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, παρά μέσω της περιστολής των δαπανών. Θέλει η νέα σύμβαση με την Ευρώπη να στηριχθεί από μία τράπεζα επενδύσεων, υπερπάντων αγώνα ενάντια στην φοροδιαφυγή που ενδημεί στην ελληνική κοινωνία, ένα πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης, μία αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Σε συνεργασία με τις δυνάμεις κατά της λιτότητας στην Ισπανία, το κόμμα Podemos, o ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας», σημειώνει.

«Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο» συνεχίζει το άρθρο. «Η αποφασιστική αντίσταση από το καθεστώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, που κυβερνήθηκε από τη χούντα την επταετία 1967-1974, έχει ακόμη αντιαριστερά αισθήματα στο βαθύ κράτος. Στους κόλπους της αστυνομίας υπάρχουν επιρροές από τη Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει για ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία, εάν αλλάξει η πορεία...».

 

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις