Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Διαγνώστε το Πάρκινσον πριν είναι αργά

Διαγνώστε το Πάρκινσον πριν είναι αργά

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα ζουν σήμερα στην Ευρώπη με τη νόσο

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τον οικονομικό αντίκτυπο της νόσου. Είναι όμως γεγονός  πως το ετήσιο κόστος της νόσου του Πάρκινσον ανά άτομο ολοένα και αυξάνεται καθώς η νόσος γίνεται πιο σοβαρή.

Πέρα όμως από το πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομικής επιβάρυνσης, τα άτομα με πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον δεν έχουν χαρακτηριστεί στο σύνολό τους ως άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), εκτός βέβαια από τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα ζουν σήμερα στην Ευρώπη με τη νόσο Πάρκινσον, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 10 χιλ. ασθενείς, ο πραγματικός αριθμός τους όμως υπολογίζεται ότι αγγίζει τις 24 χιλ.

Πρόκειται για τη δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη νόσο του Alzheimer, με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο τόσο για τους πάσχοντες, όσο και για τους κρατικούς φορείς υγειονομικής περίθαλψης.  Ενδεικτικά το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος της νόσου του Πάρκινσον στην Ευρώπη  ανέρχεται στα 13,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζουν συνήθως οι ασθενείς με Πάρκινσον είναι το τρέμουλο στο ένα χέρι, που εμφανίζεται συνήθως σε ηρεμία, δηλαδή όταν το χέρι δε δουλεύει, αλλά παραμένει ακίνητο. Το τρέμουλο μπορεί να συνοδεύεται από γενική επιβράδυνση στις κινήσεις, βραδύτητα στη βάδιση και αίσθημα αστάθειας. Χαρακτηριστικά ο ασθενής με νόσο του Πάρκινσον περπατά αργά, σέρνοντας συχνά τα πόδια του και σκύβοντας μπροστά.

Συχνά συμπτώματα της νόσου είναι ακόμη η μυϊκή δυσκαμψία και οι δυσχέρειες στην επικοινωνία. Συχνά είναι επίσης και τα μη κινητικά συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα, οι διαταραχές ούρησης (συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση), οι διαταραχές όσφρησης και η κατάθλιψη, τα οποία μπορεί να προϋπάρχουν των κινητικών εκδηλώσεων. Με την πάροδο του χρόνου, και κυρίως όταν η νόσος αρχίσει σε μεγάλη ηλικία, είναι πολύ συνηθισμένη η εμφάνιση άνοιας (περίπου στους μισούς ασθενείς έπειτα από 15 έτη παρακολούθησης) που συχνά συνοδεύεται από οπτικές ψευδαισθήσεις.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τον οικονομικό αντίκτυπο της νόσου. Είναι όμως γεγονός  πως το ετήσιο κόστος της νόσου του Πάρκινσον ανά άτομο ολοένα και αυξάνεται καθώς η νόσος γίνεται πιο σοβαρή. Πέρα όμως από το πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομικής επιβάρυνσης, τα άτομα με πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον δεν έχουν χαρακτηριστεί στο σύνολό τους ως άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), εκτός βέβαια από τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι χρόνια ασθένεια για την οποία δεν έχει βρεθεί έως σήμερα ριζική θεραπεία. Υπάρχουν όμως πολλά φάρμακα με πολύ καλή συμπτωματική δράση, τα οποία είναι σε θέση δηλαδή να βελτιώσουν τα συμπτώματα της νόσου. Η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή και οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να καθυστερήσουν αισθητά την εξέλιξη της νόσου και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπισή της.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being