Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Πατρινή αξιόλογη μουσικός Σοφία Καμαγιάννη υπογράφει την μουσική στην παράσταση του ΚΘΒΕ "Πέρσες"

Η Πατρινή αξιόλογη μουσικός Σοφία Καμαγι...

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο στις 21 και 22/8/2014 στις 21.30

Με ενδιαφέρον αναμένεται από το Πατρινό κοινό η παράσταση αρχαίου δράματος «Πέρσες» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στην οδό Γερμανού, στο πλαίσιο του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ στις 21 και 22 Αυγούστου 2014 στις 21.30.

Η παράσταση είχε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε δοθεί με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα την Τετάρτη 16 Ιουλίου, στο Θέατρο Δάσους ενώ στις 15 και 16 Αυγούστου ανέβηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Ο Γιάννης Φέρτης (Δαρείος), ο Άκης Σακελλαρίου (Άτοσσα), ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγγελιοφόρος), ο Γιώργος Κολοβός (Ξέρξης) και ο εξαιρετικός Χορός των Περσών καθήλωσαν το κοινό που αντάμειψε με το παρατεταμένο χειροκρότημά του αυτό το βαθιά πολιτικό, θρησκευτικό και πανανθρώπινο έργο, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η σκηνοθέτιδα της παράστασης Νικαίτη Κοντούρη έχει συνεργαστεί κατά το παρελθόν με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σκηνοθετώντας θεατρικές παραστάσεις που είχαν αφήσει το καλλιτεχνικό τους στίγμα και είχαν επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα είχε υπογράψει την σκηνοθεσία στο έργο του Σαρτρ «Κεκλεισμένων των θυρών» στην σκηνή του Επίκεντρον τότε, με τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο και Λυδία Φωτοπούλου αλλά και στον «Συρανό» του Εντμόν Ροστάν με πρωταγωνιστές τον Μηνά Χατζησάββα και την Πέγκυ Σταθακοπούλου.

Μεταξύ των συντελεστών της παράστασης «Πέρσες» του Αισχύλου από το ΚΘΒΕ είναι και η μουσικός Σοφία Καμαγιάννη, η οποία είναι από την περιοχή της Πάτρας και έχει κατά το παρελθόν συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αλλά και με τον αξέχαστο μαέστρο της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων Θανάση Τσιπινάκη.

Όπως γράφει το σάιτ citymagazine.gr απ’ όπου και η φωτό, η Σοφία Καμαγιάννη, είναι μία μουσικός που υπηρετεί «αθόρυβα» με σεβασμό και γνώση την ουσιαστική μουσική, είτε μελοποιώντας ποίηση είτε πειραματιζόμενη σε βάθος με αυτοσχεδιασμούς σε όλα τα είδη, τους ήχους, τα όργανα και τις μουσικές.

Για την μουσική της που έγραψε για τους «Πέρσες» που έχει ανέβει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, η Σοφία Καμαγιάννη ανέφερε στο citymagazine.gr, «νιώθω ευγνώμων που μια τέτοια εποχή μου δίνεται η ευκαιρία να αναμετρηθώ με ένα τόσο σπουδαίο κείμενο, τόσο διαχρονικό, τόσο επίκαιρο. Και η πρώτη μου συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. και τους ηθοποιούς έχει πολύ καλό βηματισμό μέχρι στιγμής.

Εύχομαι να καταφέρουμε να περάσουμε στον κόσμο την «κραυγή» και τα μηνύματα του έργου. Μουσικά χρησιμοποιώ μια σύγχρονη γλώσσα ήχων στην προσπάθεια να αποτυπωθεί καλύτερα το έντονο συναίσθημα και το συλλογικό ασυνείδητο. Ήχοι όμως, θα προέρχονται και από τους ηθοποιούς, είναι ένα  παλλόμενο ηχητικό σώμα, σε σύνδεση με το ζωντανό τσέλο και το ηλεκτρονικά επεξεργασμένο  υλικό. Όλα αυτά μαζί και με το λυρικό στοιχείο, το οποίο λειτουργεί παράλληλα και αντιστικτικά.

Αισθάνομαι υπέροχα και τιμή όταν μουσικές μου συνοδεύουν παραστάσεις. Είμαι κι εγώ ένα κομμάτι μιας τόσο απαιτητικής και συλλογικής δουλειάς που κάνει το ταξίδι της, γοητεία… Στις μεγάλες παραστάσεις προστίθεται η αίγλη των χώρων, το πλήθος του κόσμου που θα τη δει, οι καλύτερες συνθήκες παραγωγής, η ευθύνη για ένα πιο μεγάλο εγχείρημα. Όλα λειτουργούν προωθητικά…».

Τέλος να αναφέρουμε ότι η πιο πρόσφατη δραστηριότητά της Σοφίας Καμαγιάννη ήταν η συνεργασία της με το βιρτουόζο της φυσαρμόνικας Μάνο Αβαράκη, σ' ένα πρόγραμμα έκπληξη, το οποίο περιείχε και συνθέσεις μου. Θα συνεχίσουμε τις εμφανίσεις μας ως ντουέτο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ "ΠΕΡΣΕΣ"

Μετάφραση: Πάνος Μουλλάς

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη

Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Δραματουργική ανάλυση: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης

Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος.

*Τα εισιτήρια για τις δύο παραστάσεις των «Περσών» στην Πάτρα έχουν σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr μεγάλη ζήτηση και το πιο πιθανό είναι το Αρχαίο Ωδείο να είναι γεμάτο και τις δύο βραδιές.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η Νικαίτη Κοντούρη με τους πρωταγωνιστές της παράστασης.

Η Νικαίτη Κοντούρη με τους πρωταγωνιστές...

Η Νικαίτη Κοντούρη με τους πρωταγωνιστές της παράστασης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture