Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δημόσιο: 7.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Δημόσιο: 7.000  απολύσεις μέχρι το τέλος...

Σε «αντιστάθμισμα», η τρόικα δεν επιμένει στη θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις, από το 2015.

Διαθεσιμότητα, απολύσεις, αξιολόγηση υπαλλήλων, καθώς και ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αποτέλεσαν το αντικείμενο της δίωρης συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε έναντι των εκπροσώπων των δανειστών ότι θα υλοποιηθεί ο στόχος για τις απολύσεις το 2014 (με βάση το Μνημόνιο, απομένουν ακόμη 6.500- 7.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους).


Σε «αντιστάθμισμα», η τρόικα δεν επιμένει στη θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για απολύσεις, από το 2015. 

«Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας.

Σημειώνεται ότι, η τρόικα είχε αρχικά ζητήσει επιπλέον 6.000- 8.000 απολύσεις για τη διετία 2015 -2016. 

Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως γι αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε - κατά βάση - μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών.

Στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, δεν υπάρχει πρόοδος, λόγω της «λευκής απεργίας» στη διαδικασία από την ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κορυφαίο παράγοντα, η πλειονότητα των Γενικών Διευθυντών «κάνει την δουλειά της», ενώ το υπουργείο αναμένει και την απόφαση της Δικαιοσύνης, στην οποία έχει προσφύγει κατά της απεργίας.

Σε ό,τι αφορά τη διαδημοτική κινητικότητα, τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέπεμψαν στις συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και τρόικας. 

Σημειώνεται ότι, μετά από πέντε αναβολές, μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας έχουν μετακινηθεί μόνον περίπου 900 άτομα από το σύνολο των 3.000 υπαλλήλων που έπρεπε να ενταχθούν στη διαδικασία.

Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο αναμένει σχετική μελέτη, η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και στις ίδιες θέσεις, αλλά και παθογένειες (π.χ. μεταξύ υπαλλήλων με ομοειδείς δραστηριότητες, ενώ εμφανίζονται απόφοιτοι δημοτικού να αμείβονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου).

Εξάλλου, εντός των επομένων εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον ΟΟΣΑ (άρση των διοικητικών βαρών), το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. 

Με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να αναφέρει ότι «δεν ξέρω εάν θα έχει και τα άλλα προαπαιτούμενα».

Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγαλύτερη υποστηρικτική διάθεση από ό,τι το ΔΝΤ, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο σκέλος της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πιο σκληρά μέτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις