Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Νέοι σκηνοθέτες ντεμπουτάρουν φέτος στην Επίδαυρο, όπως ο Έκτορας Λυγίζος

Νέοι σκηνοθέτες ντεμπουτάρουν φέτος στην...

Ο Λυγίζος είχε κάνει την ιδιαίτερη ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» όπου έπαιζε και η Πατρινή Λίλα Μπακλέση

Η νέα γενιά κατακτά την Επίδαυρο. Ο Έκτορας Λυγίζος, που διακρίθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με την κινηματογραφική ταινία του «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» (όπου παίζει και η Πατρινή ηθοποιός Λίλα Μπακλέση), είναι ένας από τους δύο νέους σκηνοθέτες που θα πραγματοποιήσουν το ντεμπούτο τους, φέτος, στην Επίδαυρο.

Θεατρικός σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής, ο Έκτορας Λυγίζος αποτελεί μία από τις ξεχωριστές και ελπιδοφόρες καλλιτεχνικές δυνάμεις. Με παρουσία μίας δεκαετίας στον χώρο, κρατώντας τη σκηνοθετική μπαγκέτα έχει ήδη κερδίσει τα εύσημα και την αναγνώριση αλλά και το... κλειδί της Επιδαύρου, όπως γράφει το σάιτ της εφημερίδας «Έθνος».

Με ιδιαίτερη αφοσίωση και νεανική ορμή ξεκίνησε να διερευνά τους όρους αφήγησης και αναπαράστασης του αρχαίου δράματος στον κλειστό χώρο και στη μικρή κλίμακα πριν από περίπου δύο χρόνια και τώρα δοκιμάζει τη δυναμική της ορχήστρας του αργολικού θεάτρου, σκηνοθετώντας τον «Προμηθέα Δεσμώτη» στις 12 Ιουλίου 2014.

«Είχα δοκιμάσει ξανά τις δυνάμεις μου στην τραγωδία δύο φορές έως τώρα. Διαπίστωσα ότι μου άρεσαν οι κωδικοί και η δομή της. Σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να κάνω κάτι πάνω στο αρχαίο δράμα και η επιθυμία μου συνέπεσε με την πρόταση του Φεστιβάλ».

Η επιλογή του «Προμηθέα» δεν έγινε εύκολα. «Διαβάζοντας τις τραγωδίες ο Προμηθέας με συγκίνησε πολύ», αναφέρει ο κ. Λυγίζος. «Όταν κρατάς την αγάπη σου για ένα κείμενο μέχρι το τέλος, απλοποιούνται οι αποφάσεις και οι επιλογές σου». Στέκεται ιδιαίτερα στις συνθήκες προετοιμασίας της παράστασης («είναι ωραίο να μπορείς να στήσεις μια πρόβα όπως τη φαντάζεσαι»), στην «ατμόσφαιρα» του θιάσου («υπάρχει ωραία χημεία μεταξύ μας, κάτι που είναι απαραίτητο») και δεν μπορεί να μην παραδεχτεί πως «έχω αγωνία κι ανυπομονησία για το τι μπορεί να κάνει κανείς εκεί κάτω στην Επίδαυρο».

Διακεκριμένος τόσο για τις θεατρικές όσο και για τις κινηματογραφικές σκηνοθεσίες του, όπως γράφει το «Έθνος», ο 38χρονος Έκτορας Λυγίζος πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το έργο «Ο κόσμος στον βυθό», του Γκ. Οουεν (2005). Ακολούθησαν οι γοητευτικοί «Αγριοι - Ο άνδρας με τα θλιμμένα μάτια» (2007), η ανατρεπτική «Φάρσα της οδού Γουόλγορθ» (2008), οι εξαιρετικές «Βάκχες» (2013), το ξέφρενο με ασθματικό ρυθμό και μαύρο χιούμορ «Room service» (2013) κ.ά.

Πρεμιέρα και για τον Δ. Καραντζά

«Δεν το περίμενα... Είμαι ενθουσιασμένος». Ο 26χρονος σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς, ο νεότερος σκηνοθέτης στην 60ετή ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, σηκώνει την αυλαία των φετινών Επιδαυρίων, αυτό το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, με την «Ελένη» του Ευριπίδη. Αρχικά, όταν του έγινε η πρόταση, νόμιζε ότι του... έκαναν πλάκα!

Στη συνέχεια έπρεπε να «συνέλθει γρήγορα από το σοκ» και να ανασυνταχθεί για να πιάσει δουλειά. Χαρακτηρίζει το θέατρο της Επιδαύρου «συγκλονιστικό χώρο, με υπέροχη ακουστική, που σε εμπνέει και σε βοηθάει να κάνεις πράγματα με ελευθερία και δημιουργικότητα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture