Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αιγιάλεια: Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία στην Ουαλία

Αιγιάλεια: Η Ιστορική και Λαογραφική Ετα...

Συμμετέχει στο πρόγραμμα Grundtvig

Η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Grundtvig, συμπράξεις,"Story Savers…. Tell your Story, Make History". Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν φορείς και οργανισμοί από την Ευρώπη, οι οποίοι είναι οι εξής: Αγγλία (Learn with…), Νορβηγία (Kompetanse Vest Limited), Γαλλία (Maison de Jeunes et de la culture de la Duchère), Ιρλανδία (Comhlacht Forbartha An Tearmann), Τσεχία (Pedagogické centrum pro polské národnostní školství Český Těšín) και Πολωνία(DOM KULTURY DOROZKARNIA W DZ.MOTOTOW M.ST.WARSZAWY). Συντονιστής του Προγράμματος είναι ο οργανισμός Learn with… από την Ουαλία Αγγλία.

Σκοπός του προγράμματος είναι να ανακαλύψουμε τις ιστορίες, μύθους και παραδόσεις που έχουν σχέση με την τοπική ιστορία και με τον τόπο μας, να τις καταγράψουμε ως ιστορίες και μνήμες πριν χαθούν μέσα στο χρόνο. Κάθε εταίρος θα προσδιορίσει την τοπική ιστορία του για να καταγραφεί μέσω διαδικτύου και κοινωνικών δικτύων. Σε κάθε συνάντηση για το σχέδιο, οργανώθηκαν  τοπικές εκθέσεις Story Savers, οι οποίες θα πληροφορήσουν το κοινό για τις τοπικές ιστορίες που έχουν καταγραφεί από κάθε εταίρο.  Στοχεύουμε οι ιστορίες μας να καταγραφούν σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο και με το πρόγραμμα αυτό να συμβάλλουμε στην διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Να βοηθήσει τους ενήλικους πολίτες να βελτιώσουν δεξιότητες, ικανότητες & την αυτοεκτίμηση τους παρέχοντας τους μη τυπική μάθηση, μοιραζόμενοι ιστορίες & μνήμες οι οποίες είναι σημαντικές για την κοινωνία.
  • Να προωθηθεί η ικανότητα αφήγησης ιστορικών ιστοριών  (storytelling),σαν εργαλείο μάθησης στη Δια Βίου Μάθηση.
  • Να διαδώσουμε τις τοπικές ιστορίες – μύθους στη νεότερη γενιά & στις επόμενες γενιές σαν όχημα να βελτιώσουμε την γνώση.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, θα γνωρίσουμε πτυχές μια άλλης ζωής και εποχής των ανθρώπων και των έργων τους, θα ξαναβρούμε τις ρίζες μας, θα γεμίσουμε με εντυπώσεις και εικόνες, θα πατήσουμε στο παρελθόν για να κατανοήσουμε το παρόν. Τα λόγια της Jesamie West, Αμερικανίδας συγγραφέας: «Η αφοσίωση στο παρελθόν μπορεί να είναι ένα είδος θανάτου πάνω από το χώμα. Το να γράφεις για το παρελθόν όμως είναι μια ανάσταση. Το παρελθόν τότε ζει μέσα στις λέξεις και εικόνες σου και εσύ είσαι ελεύθερος».

Το τελικό προϊόν του προγράμματος θα είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που θα παραχθεί από όλες τις χώρες με τα εξής κεφάλαια:

  • Τοπικοί Μύθοι και Παραδόσεις (σχετικοί με λίμνες & νερά)
  • Τοπική ιστορία κάθε πόλης που συμμετέχει (για το Αίγιο θα καταγραφεί η ιστορία της Αρχαίας Ελίκης)
  • Η εξέλιξη ή παρακμή της τοπικής βιομηχανίας και η συμβολή της στην τοπική οικονομία
  • Τοπικά δρώμενα, φεστιβάλ – γιορτές (με εικόνες)

Η ΙΛΕΑ από Αίγιο είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση του προγράμματος, με την αξιόλογη Πρόεδρο την κ.  Βάνα Μπεντεβή.

Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας συμμετείχε στην 7η Διακρατική Συνάντηση Εργασίας για το πρόγραμμα στο lLandovery, Ουαλίας από 18/05/2014 έως 22/05/2014. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig “Story Savers…. Tell your Story, Make History”, “Story Savers”, στο οποίο συμμετέχει η ΙΛΕΑ, με τη συντονίστρια του προγράμματος την κ. Κυριακή Βαμβακά-Χριστοδουλοπούλου, Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης εργασίας στο lLandovery, Ουαλίας από 18/05/2014 έως 22/05/2014 έγινε η τελική συνάντηση για το πρόγραμμα,  συζητήθηκε η τελική έκθεση του προγράμματος και επίσης έγινε έκθεση τοπικών ιστοριών κάθε χώρας, μαζί με τοπικά προϊόντα. Η Βαμβακά Κυριακή παρουσίασε την αξιολόγηση όλου του προγράμματος.

Πολιτιστικές επισκέψεις έγιναν στο National Botanic Garden της Ουαλίας, στο Llandeilo καθώς και  στo παραδοσιακό χωριό Myddfai.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture