Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

/

Ανδρέας Γιαννακόπουλος: "Πάτρα: Από που πάμε για το μέλλον;"

Ανδρέας Γιαννακόπουλος: "Πάτρα: Από...

Άρθρο του Υποψηφιου Δημοτικού Συμβούλου Πάτρας

Στο άρθρο του με τίτλο "Πάτρα: Από που πάμε για το μέλλον;" ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Πρωτοβουλία για την Πάτρα σημειώνει:

Η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια συνοδεύτηκε από την οικονομική ενίσχυση της χώρας μας μέσω των περίφημων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στόχος αυτής της οικονομικής ενίσχυσης ήταν η οργάνωση του παραγωγικού μοντέλου και η δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη της χώρας. Τα χρήματα αυτά σε ένα βαθμό αξιοποιήθηκαν και βοήθησαν στο να γίνουν αποφασιστικά βήματα προόδου. Δυστυχώς όμως ένα μέρος τους σπαταλήθηκε αλόγιστα σε εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων ή κατέληξε σε "τσέπες" μέσω του μηχανισμού διαφθοράς που υπήρχε.

Στην πόλη μας, την Πάτρα, δεν υπήρξε η επιθυμητή και παράλληλα εφικτή ανάπτυξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Έτσι φτάσαμε σήμερα να διεκδικούμε λιμάνι, σιδηρόδρομο, καλύτερο οδικό δίκτυο, σύνδεση με το αεροδρόμιο του Αράξου. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχήματα της επόμενης περιόδου για την πόλη. Σίγουρα η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών - απορρίματα, κοινωνικός τομέας, κυκλοφοριακό- είναι άμεσης προτεραιότητας, αλλά υπάρχουν και θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν αν θέλουμε η πόλη να κάνει την υπέρβαση.

Παρακολουθώντας δηλώσεις υποψηφίων δημάρχων και στελεχών κομματικών ψηφοδελτίων σχετικά με την ανάπτυξη της πόλης ακούω συνεχώς τις ίδιες λέξεις: "ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας κ.α" από όλους. Λείπουν οι προτάσεις για την ανάπτυξη ή την δημιουργία θέσεων εργασίας. Κυρίως όμως λείπει η αποδοχή των προβλημάτων καθώς κατά την ελληνική συνήθεια τα προβλήματα θάβονται κάτω από το χαλί.

Επί παραδείγματι, κανείς δεν λέει πως η χρηματοδότηση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού μας είναι στον αέρα, εξαιτίας της καθυστέρησης μας να υλοποιήσουμε άλλα έργα υποδομών όπως είναι η σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη Πελοπόννησο αλλά και την σύνδεση με τα κοντινά λιμάνια Αστακού και Ηγουμενίτσας.

Σαφώς αυτά δεν είναι θέματα που άπτονται μόνο στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής, αλλά χρειάζεται μια ευρύτερη συνεργασία με την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία. Παρόλα αυτά χρειάζεται να ακούσουμε την γνώμη των υποψηφίων δημάρχων για αυτά τα θέματα.

Το νέο λιμάνι διευρύνει τον ρόλο που έχει η Πάτρα ως διαμετακομιστικό κέντρο για την νότια Ελλάδα και είναι αλληλένδετο με την ανάπτυξη άλλων υποδομών. Εν συνεχεία, το θέμα του αεροδρομίου του Αράξου, ένα αεροδρόμιο που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ταχεία ανάπτυξη και φέτος αναμένεται να συνδέει την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας με πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μιλάνο ή η Ζυρίχη. Η σύνδεση του με την Πάτρα είναι επιτακτική, ώστε το κύμα τουριστών να μην διαχυθεί στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, αλλά να μείνει στην πόλη μας εξασφαλίζοντας την αναζωογόνηση της φθίνουσας τουριστικής επιχειρηματικότητας. Για να γίνει αυτό δεν αρκούν τα αξιοθέατα μας, μα και η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην πόλη. Σίγουρα η επέκταση του σιδηροδρόμου προς το αεροδρόμιο του Αράξου μπορεί να είναι η λύση σε αυτό το ζήτημα. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί και με καλύτερη υπεραστική συγκοινωνία.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά ένα περίγραμμα προτεραιοτήτων και κατευθυντήριων γραμμών που θεωρώ αναγκαίες για την έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου, που ευελπιστώ να καταλήξει σε μια τελική πρόταση.

Μου φαίνεται αδιανόητο να αναλώνεται ο δημόσιος διάλογος στις συζητήσεις μεταξύ όψιμων αυτοδιοικητικών παραγόντων, την ώρα που αυτό που έχουμε ανάγκη είναι προγραμματικός διάλογος. Κύριοι - και απευθύνομαι στις περιζήτητες αυτοδιοικητικές περσόνες των δελτίων ειδήσεων και των πρωτοσέλιδων στις εφημερίδες- έστω ότι κερδίζετε τον Δήμο τι θα κάνετε για τα προβλήματα της πόλης; Εμείς τολμάμε παρά την απειρία μας να εκφράσουμε θέσεις για όλα τα ζητήματα.

 

Ανδρέας Γιαννακόπουλος

χημικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

"Πρωτοβουλία για την Πάτρα"

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Εκλογές 2014