Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαϊκές δημιουργίες στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Γεύσεων της Πάτρας

Αχαϊκές δημιουργίες στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊ...

11, 12 και 13 Απριλίου στο "Τόφαλος"

Η δημιουργία του Αχαϊκού πρωινού, δεν είναι η μοναδική δράση που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Κουζίνας  που θα διεξαχθεί στην Πάτρα, από 11 έως 13 Απριλίου (ΕΑΚ Πατρών «Ολυμπιονίκης Δημ. Τόφαλος»).

Στόχος των διοργανωτών, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι να αναδείξουν και να προωθήσουν τοπικά προϊόντα, ώστε να χαρακτηριστούν ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Αρτοποιών έχει αναλάβει να παρασκευάσει και να παρουσιάσει το Αχαϊκό ψωμί και το Αχαϊκό κουλούρι, ενώ ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών θα παρασκευάσει και θα παρουσιάσει το Αχαϊκό Γλυκό. Και τα τρία αυτά προϊόντα θα παρασκευαστούν με ιδιαίτερο τρόπο που θα τα αναδεικνύει ως ξεχωριστά, με σκοπό να ανακηρυχθούν σε ΠΟΠ.

Δημιουργία του Αχαϊκού πρωινού

Η δημιουργία του Αχαϊκού Πρωινού, του μενού δηλαδή που μπορεί να διαμορφώσει ένα υγιεινό πρωινό, παρασκευασμένο από Αχαϊκά προϊόντα, θα είναι ένα από τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν, κατά τη διάρκεια του τριήμερου Φεστιβάλ Γεύσεων που θα γίνει στην Πάτρα (ΕΑΚ Πατρών, «Ολυμπιονίκης Δημ. Τόφαλος»), το τριήμερο 11-12-13 Απριλίου. Το σχετικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Συγκεκριμένα, γνωστοί σεφ θα δημιουργήσουν μενού ενός υγιεινού πρωινού, το οποίο θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε Αχαϊκά προϊόντα (αλεύρι, αυγά, αλλαντικά, μέλι, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, γλυκίσματα, δημητριακά, βούτυρο, τυριά, γιαούρτι, αρτοσκευάσματα, γάλα, ροφήματα, χυμοί, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, κ.λπ) .  Παράλληλα, στη διάρκεια του τριημέρου θα διοργανωθεί συνάντηση Αχαιών ξενοδόχων και καταστηματαρχών εστίασης, με παραγωγούς των προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν για το Αχαϊκό πρωινό, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο Φεστιβάλ Γεύσεων θα παρουσιαστούν μενού απ΄τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και Έκθεση Αχαϊκών προϊόντων. Περισσότεροι από 200 σεφ θα μας «ταξιδεύσουν» στις γαστριμαργικές απολαύσεις της Ευρωπαϊκής κουζίνας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρησιμοποίηση και ανάδειξη των Αχαϊκών προϊόντων.

Οι Επιχειρήσεις και παραγωγοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ καθώς και όσιοι θέλουν προϊόντα τους να παρουσιαστούν στην Έκθεση και να χρησιμοποιηθούν στο Αχαϊκό πρωινό, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2610 312818, 6944 611482, 6909 412121.

Η διοργάνωση γίνεται με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού (έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «Κερνάμε Ελλάδα», σε πολλές πόλεις της Ελλάδας) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Και Έκθεση τοπικών Προϊόντων, Επιχειρήσεων και Παραγωγών

Ένα μεγάλο μέρος της όλης διοργάνωσης θα καλύπτει Έκθεση προϊόντων, παραγωγών και Επιχειρήσεων από την Δυτική Ελλάδα, με σκοπό οι χιλιάδες επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Οι Εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα από τα περίπτερά τους να κάνουν επίδειξη αλλά και πώληση των προϊόντων τους.

Παράλληλα, οι σεφ θα χρησιμοποιούν για τα πιάτα που θα δημιουργούν, προϊόντα των παραγωγών και Επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν.

Ημερίδες και Εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα διοργανωθούν σημαντικές Ημερίδες και Εκδηλώσεις στις οποίες θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Καθηγήτρια Αρχαιολογίας κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου με θέμα τις διατροφικές συνήθεις των Αρχαίων Ελλήνων, η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σοφία Χριστοπούλου με θέμα τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της περιοχής από την Αρχαιότητα έως σήμερα, η Διατροφική Ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου με θέμα τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, καθηγητές (κ. Καρατουλιώτη, κ. Παπαπάνου, κ. Αναγνώστου) του Δημοσίου ΙΕΚ Πάτρας με θέμα την μεσογειακή και υγιεινή διατροφή κ.ά.

Επίσης θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για την τυποποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων, για τον οινοτουρισμό, τον αγροτουρισμό κ.α.

Παιδότοπος

Στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος όπου τα  παιδιά θα περνούν ευχάριστα το χρόνο τους, απασχολούμενα σε προγράμματα και δράσεις που τα φέρνουν σε επαφή με την Ελληνική διατροφή.

Συμμετοχές

Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν η Συντεχνία Αρτοποιών, ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Αχαΐας, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας και την υποστήριξη του Σωματείου Μαγείρων Αχαΐας.

Αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας του 3ήμερου Φεστιβάλ είναι το thebest.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις