Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ουκρανία: Κάλεσμα Τιμοσένκο για συνέχιση των διαδηλώσεων

Ουκρανία: Κάλεσμα Τιμοσένκο για συνέχιση...

Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους

Να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις κάλεσε τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία Ανεξαρτησίας η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και αντίπαλος του φιλορώσου προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση επτά ετών και αφέθηκε ελεύθερη νωρίτερα με απόφαση της ουκρανικής Βουλής.

Η Τιμοσένκο, μιλώντας καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, χαιρέτισε τους «ήρωες της Ουκρανίας», ενώ πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία.

Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους.

Η Τιμοσένκο ήταν υπό κράτηση στο νοσοκομείο, μετά από αμφιλεγόμενη καταδίκη της για κατάχρηση εξουσίας σε ό,τι αφορά ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία.

Καθαίρεση του ουκρανού Προέδρου ψήφισε η Βουλή

Νωρίτερα, η ουκρανική Βουλή ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Μαΐου.

Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, πολλοί βουλευτές στάθηκαν όρθιοι, χειροκρότησαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Αρνείται να παραιτηθεί ο Γιανουκόβιτς

Ο ουκρανός Πρόεδρος πάντως λίγη ώρα νωρίτερα είχε διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί ούτε να εγκαταλείψει τη χώρα, τονίζοντας πως είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος.

Σε συνέντευξή του σε κανάλι της ουκρανικής τηλεόρασης, η οποία ήταν μαγνητοσκοπημένη και μεταδόθηκε στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε τα πρόσφατα γεγονότα στο Κίεβο πραξικόπημα, ενώ ανέφερε πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία».

Παρομοίασε μάλιστα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες με την άνοδο των ναζί στην εξουσία τη δεκατία του 1930 στη Γερμανία.

Ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε επίσης οι ψηφοφορίες που έγιναν στην ουκρανική Βουλή δεν είναι νόμιμες.

Υπενθυμίζεται πως όλοι, εκτός από έναν βουλευτή, ψήφισαν νωρίτερα υπέρ της επαναφοράς του Συντάγματος του 2004, βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης - αντιπολίτευσης που υπεγράφη την Παρασκευή. Το Σύνταγμα του 2004 περιορίζει τις εξουσίες του Προέδρου.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες ότι η κατοικία του ουκρανού προέδρου ήταν άδεια και αφύλακτη επιβεβαιώθηκαν. Η αστυνομία πράγματι σταμάτησε να φυλάει προεδρικά κτήρια, επιτρέποντας την είσοδο δημοσιογράφων και στη συνέχεια και των διαδηλωτών σε αυτά.

Μετά και τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ο Γιανουκόβιτς εχει εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ουκρανός Πρόεδρος βρίσκεται πλέον στο Χάρκοβο, στο ανατολικό, φιλορωσικό τμήμα της χώρας. Το μυστήριο πάντως επιτείνεται μετά τις δηλώσεις του νέου προέδρου της ουκρανικής Βουλής και αντιπάλου του Γιανουκόβιτς ότι ο Πρόεδρος της χώρας επιχείρησε να διαφύγει αεροπορικώς στη Ρωσία, όμως εμποδίστηκε.

Βολές Λαβρόφ κατά της ουκρανικής αντιπολίτευσης και επικοινωνία με Κέρι

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την ουκρανική αντιπολίτευση ότι καθοδηγείται από «ένοπλους εξτρεμιστές», οι ενέργειες των οποίων συνιστούν απειλή για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και τη συνταγματική τάξη.

Λίγο αργότερα το υπουργείο ανακοίνωσε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, ο Λαβρό τόνισε πως η συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή «έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ είτε από την ανικανότητα είτε από την απροθυμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να τη σεβαστούν».

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ την απελευθέρωση Τιμοσένκο

Από πλευράς Λευκού Οίκου λίγο αργότερα τονίστηκε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τους συμμάχους τους και με τη Ρωσία προκειμένου να στηρίξουν μια ισχυρή και δημοκρατική Ουκρανία.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο.

Νωρίτερα, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter πως δεν υπήρξε κανένα πραξικόπημα στο Κίεβο.

Οι διαμαρτυρίες κατά του ουκρανού Προέδρου είχαν ξεσπάσει αρχικά στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης της χώρας του με την Ε.Ε., κάνοντας στροφή προς στενότερες σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις