Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Αρχίζουν τα Μπουρμπούλια - Που θα γίνουν φέτος; ΟΛΟ το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πάτρα: Αρχίζουν τα Μπουρμπούλια - Που θα...

Στην "Αίγλη" της VESO MARE

Για άλλη μια χρονιά τα μαύρα ντόμινο με την αναλλοίωτη στο χρόνο φρεσκάδα τους, καλούν τους ανυποψίαστους καβαλιέρους σε απρόσμενες εκπλήξεις, συναρπαστικές, απρόοπτες συναντήσεις, γεμάτες μυστήριο, κέφι, περιπέτεια και καρναβαλική διάθεση. Αυτή τη χρονιά οι ιστορικοί παραδοσιακοί χοροί των Μπουρμπουλιών (7 τον αριθμό) θα διεξαχθούν στην ανάλογα διαμορφωμένη αίθουσα «Αίγλη» της Veso Mare, την οποία διαχειρίζεται ο Δήμος Πατρέων.

Το 1ο Μπουρμπούλι έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη  19 Φεβρουαρίου  και ώρα 21.00, ενώ το δεύτερο την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Θα ακολουθήσουν 5 επιπλέον χοροί Μπουρμπουλιών στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα έναρξης μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Πατρινού Καρναβαλιού (2 Μαρτίου).
Οι χοροί των Μπουρμπουλιών θα αρχίζουν στις 21.00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
-Τετάρτη 19/2  1ο Μπουρμπούλι
-Παρασκευή 21/2  2ο Μπουρμπούλι
-Σάββατο 22/2   3ο Μπουρμπούλι
-Τετάρτη 26/2   4ο Μπουρμπούλι (Μεγάλο Μπουρμπούλι)
-Πέμπτη 27/2  5ο Μπουρμπούλι (Mpourmpouli d΄ Amore)
-Παρασκευή 28/2  6ο Μπουρμπούλι (Black Domino Fever)
-Kυριακή 2/3  7ο Μπουρμπούλι (Mega Carnival!)

Πέραν της κλασικής φόρμας και της παραδοσιακής ταυτότητας των Μπορμπουλιών, οι τέσσερις τελευταίοι χοροί έχουν και ξεχωριστό θέμα. Το θέμα αυτό θα υποστηριχτεί είτε από τη μουσική, είτε από τη διακόσμηση της αίθουσας την κάθε βραδιά, είτε από κάποιο χάπενινγκ που θα ξετυλιχτεί.
Μουσικά τους χορούς των Μπουρμπουλιών έχει αναλάβει η Ορχήστρα του Κώστα Θεοδώρου, που έχει συνδεθεί με αυτούς τα τελευταία χρόνια ανταποκρινόμενη με ξεχωριστή επιτυχία στο ύφος τους.

Tιμή εισόδου για τους άνδρες είναι 5 ευρώ και 8 ευρώ (μαζί με ποτό). Για τις γυναίκες που θα πρέπει να φορούν μαύρο ντόμινο, όπως επιτάσσει το έθιμο, η είσοδος είναι δωρεάν.
Οι κυρίες, αν δεν έχουν, μπορούν να προμηθεύονται μαύρα ντόμινο στην είσοδο της αίθουσας.

Τα Μπουρμπούλια θεωρούνται μια από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού και άρχισαν σύμφωνα με μελετητές της ιστορίας του Πατρινού Καρναβαλιού λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλλερ, δηλαδή γύρω στο 1872.

Μεταφορικά αποδίδει το κλίμα που επικρατούσε στους αντίστοιχους χορούς της Ευρώπης, αυτό της τυχαίας, στιγμιαίας γνωριμίας. Τότε όλες οι γυναίκες της πόλης έρχονταν στο θέατρο, που μετατρεπόταν σε αίθουσα χορού, φορώντας το ντόμινο (ένα μαύρο φόρεμα που κάλυπτε ολόκληρο το σώμα τους) και έχοντας κρυμμένο το πρόσωπό τους με μια μάσκα, που άφηνε ακάλυπτα μόνο τα μάτια και το στόμα. Καλυμμένες, λοιπόν, κάτω από την ανωνυμία μπορούσαν να φλερτάρουν και να χορέψουν με τους άντρες, οι οποίοι φορούσαν επίσημο ένδυμα.

Μαύρο Ντόμινο φοράω
με τους γέρους κέφι σπάω
που φυλάνε καραούλι
όταν γίνεται μπουρμπούλι
να τσιμπήσουν, να χαϊδέψουν
και κρυφά να μπουρμπουλέψουν
κανά τρυφερό πιτσούνι
ακουμπώντας στο μπαστούνι.
Μα συνήθως την παθαίνουν
και στα κρύα πάντα μένουν
όλες τους, τους κοροϊδεύουν
τη φαλάκρα τους χαζεύουν
και αυτοί γλυκοσαλιάζουν
δεν μπορούν κι αναστενάζουν
πώς να φάνε τις κοπέλες
με τις ψεύτικες μασέλες!

Μπορεί οι σατυρικοί στίχοι του ανώνυμου καρναβα - λογο - πλόκου να φέρνουν τους γέρους στο επίκεντρο της απίθανης εικόνας του χτες και του σήμερα, αλλά τα Μπουρμπούλια καταξιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου σαν η αυθόρμητη και απροετοίμαστη συνάθροιση ανθρώπων όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών κατηγοριών, διαφορετικών καταγωγών και προελεύσεων που, γεμίζοντας τις μπαταρίες τους με διάθεση για περιπέτεια και ξεφάντωμα, αφήνονται στις συναρπαστικές διαδρομές ενός ασταμάτητου χορού.

Στα χρόνια του μεσοπόλεμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα μπουρμπούλι (μεζές από κρέας που βράζει) τους απογευματινούς τότε χορούς γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Αρσενικά στις επάλξεις, έτοιμα να παρασυρθούν στη δίνη ενός θηλυκόκοσμου κρυμμένου σε μαύρα ντόμινο και μαύρες μάσκες.

Για τις κυρίες δωρεάν προσέλευση, για τους κυρίους αστικό συνήθως ένδυμα και συμβολικό εισιτήριο.

Στις πύλες της Αίγλης στην Veso Mare η αρχή, την Τετάρτη 19-2-2014, ώρα 9 μ.μ.

Οι ταυτότητες κρυφές, το μυστήριο στο απώγειο.
Κυρίες ετοιμαστείτε οι καβαλιέροι προσδοκούν!!!

Την ευθύνη και τον συντονισμό των Μπουρμπουλιών 2014 έχει ο Γιώργος Κοντογιάννης, επικεφαλής κοινοπραξίας επιχειρηματιών και καλλιτεχνών από την πόλη που προέκυψε μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος και σχετική διαδικασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας».

Για επικοινωνία: τηλ: 6987335840 και facebook: Μπουρμπούλια2014.


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture