Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έφυγε σε ηλικία 83 ετών η Νόρα Αναγνωστάκη

Έφυγε σε ηλικία 83 ετών η Νόρα Αναγνωστάκη

Η κηδεία της συζύγου του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη θα γίνει την Παρασκευή στις 14.30

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών σήμερα το πρωί η δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Νόρα Αναγνωστάκη. Κατά τον τελευταίο μήνα η σύζυγος του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική.

Η Νόρα Αναγνωστάκη γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα, ενώ είχε καταγωγή από την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά δεν άσκησε ποτέ τη δικηγορία. Εργάστηκε ως βιβλιοπώλης στη Θεσσαλονίκη.

Υπήρξε υπεύθυνη για την παρουσίαση κειμένων λογοτεχνίας και θεωρίας της λογοτεχνίας στο περιοδικό «Κριτική», όπου και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα με το δοκίμιο «Προοίμιο στην ποίηση της Ελένης Βακαλό».

Συνεργάστηκε, επίσης, με τα περιοδικά «Ενδοχώρα», «Νέα Πορεία» και «Χρονικό». Συμμετείχε στην περίφημη έκδοση «Δεκαοκτώ κείμενα» κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1970).

Το κριτικό έργο της χαρακτηρίζεται από υψηλή θεωρητική κατάρτιση, όσον αφορά τουλάχιστον στους Γάλλους θεωρητικούς της εποχής της και τα προτάγματα του «Νέου μυθιστορήματος», και ταυτόχρονα, από μια πρωτότυπη και διεισδυτική ματιά σε προπολεμικούς και μεταπολεμικούς δημιουργούς όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, η Ελένη Βακαλό, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Δ.Π. Παπαδίτσας, ο Κλείτος Κύρου, κ.ά. 

Το 1996 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της. 

Η κηδεία της Νόρας Αναγνωστάκη θα γίνει την Παρασκευή στις 14.30 στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture