Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξεχωριστή η επιτυχία της συναυλίας του συνόλου Capella Romana στο ναό της Ευαγγελίστριας της Πάτρας-Φωτό

Ξεχωριστή η επιτυχία της συναυλίας του σ...

Παρέστη και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Ανδρικού Φωνητικού Μουσικού Συνόλου από το Σιάτλ των ΗΠΑ, Cappella Romana στην Πάτρα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, την περασμένη Κυριακή 19 Μαΐου 2013 το βράδυ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, τη Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής Πατρών, την Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» και τη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της παραγωγής έγινε από τον ΑΝΑΠΛΟΥΣ - Πολιτισμικές και Μορφωτικές Δράσεις και η υπεύθυνη οργάνωσής του, κ. Βασιλεία Κατσάνη παρουσίασε την ωραία ευτή εκδήλωση.

Στην εναρκτήρια ομιλία, η πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Κλασσικής Μουσικής Πατρών Μ. Δημοπούλου αναφέρθηκε στη ιστορία και το έργο του μουσικού συνόλου Cappella Romana, ενώ στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών Γιώργος Γεωργόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους εκείνους που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία της μουσικής συναυλίας και εξήρε το ξεχωριστό, μουσικό ύφος των Cappella Romana, που είναι προϊόν έρευνας της μουσικής ιστορίας.

Τελειώνοντας τις εισαγωγικές ομιλίες, ο πρόεδρος της Βυζαντινής - Παραδοσιακής Χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» κ. Γεώργιος Βέργος εξέφρασε την μεγάλη χαρά όλων, που ένα ξεχωριστό, κορυφαίο μουσικό σύνολο φιλοξενείται στην Αποστολική πόλη των Πατρών, αλλά και την προσωπική του χαρά και τιμή για το μουσικό καλωσόρισμα από τον Βυζαντινό χορό του Φωκαέως.

Κατόπιν άρχισε το μουσικό πρόγραμμα και η Βυζαντινή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» απέδωσε άψογα επίκαιρους ύμνους, υπό την διεύθυνση του χοράρχη της κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου, χειροκροτούμενη θερμά από τους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια, το 8μελές Ανδρικό Φωνητικό Μουσικό Σύνολο Cappella Romana παρουσίασε σε 2 μέρη των 35 λεπτών το μουσικό του πρόγραμμα, υπό την διεύθυνση του εξαίρετου μουσικολόγου κ. Αλεξάνδρου Λίγκα, βασισμένο σε χειρόγραφους μουσικούς κώδικες της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά (13ος – 15ος αι.), με τίτλο ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ: ΣΥΝΟΡΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Οι εξαίσιες φωνές των μελωδών, η αρμονία μέλους ισοκρατήματος, οι ιδιαίτερες μουσικές εκτελέσεις και το μοναδικό δέσιμο των μελών του συνόλου, συνεπήρε το κοινό, ενθουσίασε τους ακροατές που χειροκρότησαν θερμά τους συντελεστές στο τέλος της συναυλίας και οδήγησε σε πραγματική ψυχική ανάταση τους φιλόμουσους που γέμισαν τον Μητροπολιτικό Ναό.

Ήταν πράγματι μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, μια μουσική πανδαισία, την οποία έκλεισε με συγχαρητήριο λόγο του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. Αναμνηστικά δώρα πρόσφεραν στον Καλλιτεχνικό διευθυντή των Cappella Romana ο κ. Βέργος και ο κ. Γεωργόπουλος, ενώ η βραδιά έκλεισε με γεύμα που πρόσφερε στους καλεσμένους η Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής Πατρών.

Το μουσικό σύνολο έχει ήδη ερμηνεύσει το ρεπερτόριο αυτό στο Smithsonian Institution (Washington, DC), στο J. Paul Getty Museum (LA), και στο Metropolitan Museum of Art (NY), Πριν έρθει στην Ελλάδα έδωσε συναυλίες στο Λονδίνο (The Hellenic Center & Saint Bartholomew the Great) και στο Regensburg της Γερμανίας.

Την Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία, το ίδιο πρόγραμμα στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο “Cotsen Hall” της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στο Κολωνάκι σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, με απώτερο σκοπό να υποστηρίξει το έργο ψηφιοποίησης εντύπων που φυλάσσονται εκεί.

Καλλιτεχνικός διευθυντής των Cappella Romana είναι ο Αλέξανδρος Λίγκας, που είναι Πατρινής καταγωγής και ο οποίος εργάζεται ως Senior Lecturer in Music at City University London και Fellow of the University of Oxford’s European Humanities Research Centre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture