Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η «Εξπρές» τίμησε τον Αγάπιο Τόλη στην Ήπειρο

Η «Εξπρές» τίμησε τον Αγάπιο Τόλη στην Ήπειρο
Ρουμελιώτη Πέπη

Την βράβευση έκανε η Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα και ο Ανδρέας Βρης

"Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Αρκεί να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και να υπάρχει ένας ορθολογικός σχεδιασμός με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη, με την συμμετοχή και του επιχειρηματικού κόσμου. Η Ήπειρος έχει τις προϋποθέσεις και διαθέτει το επιχειρηματικό δυναμικό που μπορεί να την καταστήσει οικονομικό και αναπτυξιακό πόλο" αυτές οι ρεαλιστικές όσο και αισιόδοξες διαπιστώσεις, ως κύρια αλλά και ουσιαστικά συμπεράσματα, κατεγράφησαν στην διάρκεια της συνεδριακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα «Εξπρές» στο ξενοδοχείο "Du Lac" στα Ιωάννινα, την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Ηγέτες της Νέας Οικονομίας» (Leaders of the New Economy), με θέμα «Επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα σε περιόδους κρίσεων – Αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ και επενδύοντας στην "πράσινη" ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Ηπείρου εξέφρασαν τις απόψεις τους για τον τρόπο που μπορεί να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, που ταλανίζει την ελληνική οικονομία και την κοινωνία γενικότερα, και να μετατραπεί σε ευκαιρία, περιγράφοντας ταυτόχρονα με γλαφυρό τρόπο την ανθρώπινη πλευρά της επιχειρηματικότητας.

«Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ο επιχειρηματικός κόσμος συνεχίζει  την προσπάθεια να σταθεί στα πόδια του και να αντλεί δύναμη από το έμψυχο δυναμικό  που διαθέτει» τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, Βασίλης Χήτος, προσθέτοντας ότι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η σταθεροποίηση του επιχειρηματικού κλίματος εξαρτώνται κατά πολύ από τη διαμόρφωση ενός πλαισίου με ξεκάθαρους κανόνες.

Τόνισε επίσης ότι η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης, αποτελούν σταθερούς στόχους της αναπτυξιακής της φιλοσοφίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες της εταιρείας τόσο για την παροχή καθαρού, πόσιμου νερού στην περιοχή Γιουσίγκου της Κένυας, σε συνεργασία με την Action Aid, όσο και για την ενίσχυση και στελέχωση της Εθνικής Γραμμής για τα παιδιά – SOS 1056, σε συνεργασία με τον εθελοντικό οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Παύλος Μίχας, αφού παρουσίασε την πορεία του Συνεταιρισμού, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια αλλά και τις επενδύσεις που υλοποίησε και η υλοποιεί, κατέθεσε προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν σε μοντέλα ανάπτυξης με σεβασμό για το τόπο και την ευρύτερη περιοχή, ήτοι την "πράσινη" ανάπτυξη, όπως η δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω βιοαερίου και οργανικού λιπάσματος με την αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων από τα πτηνοτροφία, τους βιολογικούς καθαρισμούς, τα χοιροστάσια και βιομηχανίες γάλακτος της περιοχής. Επένδυση που όπως ανέφερε μπορεί να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΝΑΣΑ» για τον Αμβρακικό.

Στην συνέχεια πήρε το λόγο, αποκορυφώνοντας το ενδιαφέρον του ακροατηρίου,  το πάνελ των σχολιαστών, ανοίγοντας ένα ζωντανό διάλογο που προκάλεσε  αλλεπάλληλες ερωτήσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Βασίλης Θωμαϊδης, επεσήμανε ότι η Ήπειρος έχει μια σημαντική ποικιλία επιχειρηματικού δυναμικού και αυτό που της λείπει είναι η αναζήτηση της ανάπτυξής της στην παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Η σύμβουλος Περιβάλλοντος Ενέργειας & Ανάπτυξης, Χημικός Μηχανικός Λιάνα Γούτα, τόνισε ότι απαιτείται μια συνολική αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «είναι θέμα επιβίωσης μιας επιχείρησης η λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά της η Νομαρχιακή  Σύμβουλος Ιουλία Μαρκούλα τόνισε ότι «η Ήπειρος καλείται εδώ και τώρα να επενδύσει στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και πολύπλευρου πλαισίου πολιτικής για την ανάπτυξη, ικανό να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες και υγιείς θέσεις εργασίας» και τέλος ο γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Βασίλης Τσουκανέλης ανέφερε οι μέρες επιτάσσουν προσαρμοστικότητα και σεβασμό στο περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν επηρεασθεί στο βαθμό που έχει πληγεί το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, μπορούν να σταθούν αρωγοί στις επιχειρήσεις.

Χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών, απηύθυνε η γ.γ. της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στις δυνατότητες ανάπτυξης της Ηπείρου και εστιάζοντας στην πρόκληση του ΕΣΠΑ, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης ζήτησε «ανατροπές και ριζικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος», ταυτόχρονα με τη δημιουργία υποδομών στην Ηπειρο, όπως ο σιδηρόδρομος, το φυσικό αέριο κ.α.

Η εκδήλωση έκλεισε με κυρίαρχη τη διαπίστωση της ανάγκης για διαρκή σωστή  ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των πολιτών,  πολύ περισσότερο που διανύουμε περίοδο κρίσης και η αξιόπιστη ενημέρωση συμβάλλει στην δημιουργία ισορροπημένου κλίματος στην αγορά και την τοπική οικονομία.

Τιμητική  διάκριση στον Αγάπιο Τόλη

Ξεχωριστή στιγμή και εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη κατά την διάρκεια  της εκδήλωσης, αποτέλεσε η απονομή συμβολικής τιμητικής διάκρισης από την «Εξπρές», όπως έχει καθιερώσει κάθε χρόνο, αποδέκτης της οποίας ήταν ο Ζαγορίσιος συλλέκτης Αγάπιος Τόλης για τη δημιουργία του μοναδικού στο είδος του λαογραφικού μουσείου στο χωριό Κήποι Ζαγορίου και την πολύτιμη συμβολή του στην διάσωση και ανάδειξη των λαϊκών παραδόσεων της Ηπείρου.

Τη διάκριση παρέδωσε στον τιμώμενο η γ.γ. της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωρακοπούλου Μπάστα, πλαισιωμένη από τον αρχισυντάκτη της «Εξπρές» Γιώργο Στουραϊτη και τον διευθυντή του Υποκαταστήματος Δυτικής Ελλάδος & Ηπείρου, δημοσιογράφο Ανδρέα Αλεξ. Βρη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά