Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αδύναμο και "γερασμένο" το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο - "Μάχη" γιατρών και προσωπικού κόντρα στις ελλείψεις

Πάτρα:  Αδύναμο και  "γερασμένο&quo...

Έχει πάρει την κατιούσα η "ναυαρχίδα της υγείας" στη Δυτική Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρα, πέφτοντας κι αυτό θύμα της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής των κυβερνώντων. Όροφοι που στάζουν και οι διάδρομοι με την πρώτη βροχχή γίνονται λίμνες, κτιριακός, μηχανολογικός και επιστημονικός εξοπλισμός σε φθορά και σε κοινή θέα, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, εξωτερικά ιατρεία με πλήθος ασθενών, κλινικές με ράντζα.

Αυτές τις εικόνες αντικρίζει κανείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο χρειάζεται τονωτικές ενέσεις, 26 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του.

Την ίδια ώρα το επιστημονικό και το υπαλληλικό προσωπικό εξακολουθεί καθημερινά να δίνει "μάχη" παράγοντωας πολύτιμο έργο, παρά τις αντιξοότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τον διοικητή του Νοσοκομείου Απόστολο Λέτσιο, παρά τον μεγάλο όγκο των ασθενών που καταληγουν στο νοσοκομείο, επιτεύχθηκε μείωση των δαπανών, χωρίς, όπως επισημάνθηκε, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

196.825 ασθενείς το 2012

 

Σύμφωνα με τον διοικητή το νοσοκομείο το 2012 άγγιξε σε πληρότητα ασθενών το 93,4%, με την ημερήσια νοσηλεία να βρίσκεται στα όριά της. Το 2012 η κίνηση των ασθενών έναντι της προηγούμενης χρονιάς αυξήθηκε από 189.110 σε 196.825. Επίσης, το 2012 νοσηλεύτηκαν 42.855  όταν το 2011 ήταν 42.172, με μέση διάρκεια νοσηλείας 4,57%.

Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετήθηκαν 125.207 ασθενείς και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 78.250 άτομα, ενώ έγιναν 6.879 χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο κ. Λέτσιος σχολίασε ότι δεν υπάρχει ανανέωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και υπόλοιπου προσωπικού, αλλά οι δείκτες του νοσοκομείου καταγράφουν αποδοτικότερη λειτουργία παρά τις ελλείψεις.

"Μείωση δαπανών"

Σύμφωνα με τα στοιχεία καταγράφηκε σημαντική μείωση  στις δαπάνες του νοσηλευτικού ιδρύματος, το κόστος των οποίων ανήλθε σε 61.488.981 εκ. ευρώ, όταν το 2011 ανήλθε στα 72.282.928 εκ. ευρώ. Στόχοε της διοίκησης όπως είπε ο κ. Λέτσιος είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των νέων δεδομένων οικονομικής λειτουργίας.

"Το νοσοκομείο έχει φτάσει στα όριά του", είπε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος Δ. Σιαμπλής, επισημαίνοντας την ανάγκη βοήθειας από το ΕΣΠΑ. για να καλυφθούν οι ελλείψεις στη συντήρηση , τις υποδομές και το προσωπικό.

Ο Διευθυντής της Ορθοπαιδικής και υποδιοικητής του Νοσοκομείου Ηλίας Παναγιωτόπουλος εστίασε στην αναγκαιότητα επέκτασης των υποδομών που φιλοξενούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στα οποία ετησίως προσέρχονται 200.000 ασθενείς.

Ο Διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας Δ. Τσολάκης πρόσθεσε πως το ΠΓΝΠ είναι το πιο ολοκληρωμένο περιφερειακό νοσοκομείο της χώρας, που καλύπτει από παιδοχειρουργική μέχρι μεταμοσχεύσεις.

Ο καθηγητής Νεφρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Δημήτρης Γούμενος εστίασε στις προσπάθεις για αύξηση των μεταμοσχεύσεων. Το 2011 έγιναν 14, το 2012 13.

Τέλος ο  καθηγητής Πυρινικής Ιατρικής, διευθυντής του εργαστηριακού τομέα Παύλος Βασιλάκος έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τα εργαστήρια, λέγοντας ότι "δουλεύουμε στα όρια της επικινδυνότητας με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό".

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις