Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Απορρυπαίνω-Εξυγιαίνω-Εξοικονομώ από την επικίνδυνα ρυπογόνο και δαπανηρή θέρμανση

Απορρυπαίνω-Εξυγιαίνω-Εξοικονομώ από την...

Ο οικονομικά δύσκολος χειμώνας που έρχεται στρέφει τους καταναλωτές προς τα "φτηνά υλικά καύσης και τα παράγωγα τους"

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την Επικίνδυνη Ατμοσφαιρική Ρύπανση και τις Τεράστιες Οικονομικές Σπατάλες στο σπίτι, από τον Δαπανηρό Εξοπλισμό της Θέρμανσης (τζάκια, σόμπες, θερμάστρες, καμινάδες) αλλά και τα Υλικά Καύσης και τα παράγωγα τους (ξύλα, μπριγκέτες, πέλλετ).

Ο οικονομικά δύσκολος χειμώνας που έρχεται λόγω της κρίσης, στρέφει τους καταναλωτές  προς τα "φτηνά υλικά καύσης και τα παράγωγα τους" ως επιλογή θέρμανσης της κατοικίας τους.

"Οι καταναλωτές  αγοράζουν ξύλα για τζάκια, σόμπες και ξυλόσομπες για να μη καίνε καλοριφέρ, έχει στραφεί στο ξύλο και τα παράγωγα του για οικονομία, νομίζοντας ότι είναι η φτηνότερη μορφή ενέργειας σήμερα".

Πρέπει πρώτα να ενημερωνόμαστε όχι μονό για την αγορά του εξοπλισμού η των υλικών καύσης αλλά πρέπει γίνετε μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία μας με την εσωτερική επιμόλυνση και τις υγειονομικές δαπάνες, την περιουσία μας με τις πολυέξοδη εσωτερική επιρρύπανση  με τεράστιες δαπάνες για την συντήρηση, αλλά και με επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι συσκευές θέρμανσης, κυρίως οι σόμπες φυσικού αερίου μπορεί να εκλύουν μονοξείδιο του άνθρακα, ουσία που προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, κόπωση, ακόμα και θάνατο αν δεν υπάρχει καλός εξαερισμός. Εκλύουν επίσης διοξείδιο του αζώτου και μικροσωματίδια που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και "καψίματα" στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό. (Τζάκια και σόμπες καυσόξυλων: Πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος).  Μελέτες που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2001 – 2005 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Carbosol, έδειξε ότι το 60% της ρύπανσης τη χειμερινή σεζόν, με επιζήμιες εκπομπές άνθρακα για την υγεία, προκαλείται από τα τζάκια και την καύση βιομάζας.

Τελευταία, παρατηρείται στροφή των καταναλωτών στα επεξεργασμένα ξύλα, τα λεγόμενα οικολογικά καυσόξυλα ή μπριγκέτες η τα πέλλετ.

Οι μπριγκέτες αποτελούνται 100% από συμπιεσμένο ξύλο, πριονίδια και άλλα κατάλοιπα ξυλείας, χωρίς χημικά και άλλα πρόσθετα. Τα προϊόντα αυτά, που έχουν ελάχιστη υγρασία (2%), κάνουν καλύτερη καύση, έχουν μεγαλύτερη απόδοση και μικρότερες εκπομπές. «Οι μπριγκέτες είναι εξαιρετικά φιλικές προς το περιβάλλον και πολύ εύκολες στη χρήση. Χρειάζεται βέβαια προσοχή, γιατί κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις»,

Τρεις βασικές κατηγορίες πέλλετ, τα Woodpellet από 100% ξύλο, (Οξιά - Βελανιδιά, Έλατο, Πεύκο), τα Biopellet από ενεργειακά φυτά και τα Agropellet από αγροτικά υπολείμματα. Υπάρχουν και πέλλετ με διάφορες επιλογές στην μίξη χωρίς Standarts.

Αν δεν έχει γίνει μελέτη, με απλούς τρόπους ίσως μπορέσουμε να σας βοηθεισουμε να  μειώσετε τους κρυφούς ρύπους που θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας , αλλά και στο κόστος συντήρησης του εσωτερικού χώρου του σπιτιού.

• Η κατασκευή του τζακιού είναι το πρώτο ζητούμενο μας.Να είναι ένα τζάκι με πυρότουβλα, με μαντέμι, η ένα ενεργειακό τζάκι που είναι ακριβότερο από ένα συμβατικό, με το κόστος λειτουργίας του  χαμηλότερο, αφού ίσως να είναι πιο αποδοτικό και να παρέχει μεγαλύτερη ζεστασιά και με λιγότερα έξοδα για την αγορά ξυλείας.

• Φροντίζουμε να είναι μονωμένη εξωτερικά η καμινάδα για να μην παγώνει ο καπνός και να τραβάει καλύτερα το τζάκι.

• Συμβουλευτείτε έναν ειδικό και ελέγξτε κάθε χρόνο ότι το μπόιλερ ή την σόμπα σας αν λειτουργούν κανονικά, Δεν Αμελούμε να την καθαρίζουμε την καμινάδα (το πολύ κάθε δύο χρόνια).
• Προμηθευόμαστε Υλικά Καύσης και τα παράγωγα τους ( ξύλα, μπριγκέτες, πέλλετ,).το καλοκαίρι ή το πολύ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και τα αποθηκεύουμε σε στεγασμένο χώρο με υγρασία κάτω από 15% .

• Προσέχουμε τα είδη ξύλου που καίμε. Όχι με πολύ καπνό, δυσάρεστη οσμή ή «σκάνε»,επιλέγουμε μόνο φυσικά Υλικά Καύσης και τα παράγωγα τους . Αποφεύγουμε ρητώς βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα, περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό η εμποτισμένη με χημικά ξυλεία.
• Αποφεύγουμε τη χρήση χημικών προσαναμμάτων, με παράγωγα πετρελαίου και άλλες ανθυγιεινές ουσίες, αλλά μόνο φυσικά, από λεπτά, ξερά κλαράκια ή δαδιά.
• Είμαστε προσεκτικοί με υλικά που διακινούνται κλεισμένα σε σακούλες σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα ή αλλού. «Για όλα αυτά υπάρχει νομοθετικό κενό», «Δυστυχώς, δεν υπάρχει έλεγχος και πιστοποίηση».

Γνωρίζοντας τα προβλήματα που κάποιοι επιτείδιοι δημιουργούν στην αγορά πουλώντας ίσως και "εισαγόμενα σκουπίδια Υλικών Καύσης και τα παράγωγα τους" σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πριν τα αγοράσετε.

H αγαπημένη μας χειμωνιάτικη συνήθεια ίσως να μην είναι χωρίς ενοχές, αφού συμβάλει στην εκπομπή χιλιάδων επικίνδυνων μικροσωματιδίων, ρύπων με τοξικές παγίδες, επιβαρύνοντας την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον.

Πηγές ρύπανσης τα συστήματα καύσης των εσωτερικών χώρων, όπως σόμπες, θερμάστρες, λέβητες φυσικού αερίου, φούρνους, μαγκάλια και τζάκια, μέσα στις οποίες καίγονται, ανάλογα με τον τύπο τους, ξύλα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κηροζίνη κ.ά., και διάφορες φωτιστικές συσκευές (λάμπες πετρελαίου ή λαδιού).

Τα καυσαέρια όλων των παραπάνω, όταν δεν απάγονται (απομακρύνονται), έχουν ως αποτέλεσμα την εκπομπή σημαντικών ποσοτήτων μονοξειδίου του άνθρακα (CO), διοξειδίου του άνθρακα (CO2), διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (NOx) και αιωρούμενων σωματιδίων. Ούτως ή άλλως, όμως, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας δεν είναι αμελητέα, αν σκεφτεί κανείς πως τα νέα διαμερίσματα διαθέτουν τζάκια κατά 80%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Green- peace, ένα τζάκι εκπέμπει κατά μέσον όρο 47 γραμμάρια σωματιδίων άνθρακα την ώρα, ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητα. Συνήθως, οι εκπομπές αυτές προστίθενται σε αυτές της κεντρικής θέρμανσης, αφού το τζάκι χρησιμοποιείται για «συντροφιά» και όχι για βασική θέρμανση. Δεν είναι όμως σημαντική μόνο η εξωτερική ρύπανση, αλλά και η επιβάρυνση του εσωτερικού αέρα του σπιτιού, ειδικά όταν το τζάκι «δεν τραβάει καλά». Τα ανοιχτά τζάκια, μάλιστα, έχουν ένα ακόμη πρόβλημα: ζεσταίνουν τοπικά το χώρο όπου βρίσκονται, αλλά κρυώνουν το υπόλοιπο σπίτι.

Ο συνδυασμός των ρυπαντών στον αέρα του σπιτιού μας, των συστημάτων θέρμανσης, κουζίνας ,αλλά και της εσωτερική ανακυκλωνόμενη σκόνης από την ηλεκτρική σκούπα, προκαλούν επιβάρυνση, τρεις φορές υψηλότερη συγκριτικά με τα επίπεδα ρυπαντών του εξωτερικού αέρα.

Οι πανεπιστημιακοί ερευνητές μας κρούουν τον κώδωνα του  κινδύνου, για την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Τα Αποτελέσματα να δείχνουν επιβαρυμένους εσωτερικούς χώρους , με το 60% των κρουσμάτων άσθματος που παρατηρούνται στην Ελλάδα να οφείλεται στη ρύπανση και επιμόλυνση των εσωτερικών χώρων. Αυτές οι επιδράσεις μπορούν να γίνουν αντιληπτές πολύ περισσότερο, από άτομα με αλλεργικά, χρόνια ρινικά η και πνευμονικά συμπτώματα. κλπ.

Μειώστε έξοδα υγειονομικών δαπανών, έως και 40% από επισκέψεις σε γιατρούς, για προβλήματα υγείας που προέρχονται από το επιβαρυμένο εσωτερικό περιβάλλον με "αιωρούμενα ρυπογόνα μικροσωματίδια", της εσωτερικής ανακυκλωνόμενης επιμόλυνσης. Παρατηρούνται δε αυξημένες εισαγωγές επειγόντων περιστατικών για παιδιά ηλικίας έως 14 ετών εξαιτίας κυρίως κρίσεων άσθματος, αλλά και σε άτομα άνω των 65 ετών λόγω χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. κλπ.

Ίσως να αναρτιόμαστε για αυτές τις σοβαρές επιπτώσεις που θα προκληθούν στην υγειά μας, την περιουσία μας, αλλά και στο περιβάλλον, που δυστυχώς για την Ελλάδα θα έχουν προξενήσει σοβαρά προβλήματα, θα ζητάμε οικονομική ενίσχυση για την καταπολέμηση των νέων επιβλαβών συνεπειών, η προφανώς δεν θα έχουν δαπανηθεί ή δεν θα έχουν ζητηθεί χρήματα από εκείνα τα ταμεία της για τον ‘‘έλεγχο’’ και την πρόληψη από τα “αιωρούμενα ρυπογόνα μικροσωματίδια”, ώστε να Εξασφαλιστεί  μια καλύτερη ποιοτική διαβίωση.

Πρέπει επομένως η Πολιτεία να καταλάβει πως, ίσως να ευθύνεται αυτή για τη στροφή του πολίτη στη φτηνή λύση του τζακιού και της σόμπας καυσόξυλων, ώστε να βρει και τη "χρυσή τομή" του προβλήματος.

Η σύγχρονη τεχνολογία έφερε στο προσκήνιο νέες πηγές θέρμανσης περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον  και πολύ λιγότερο ρυπογόνες. Υπάρχουν σήμερα συστήματα που αξιοποιούν τη γεωθερμία, την ηλιακή ενέργεια και οικολογικά Βιο-καύσιμα, με πολύ υψηλότερη θερμαντική απόδοση και μηδενική ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι τιμές όμως συνεχίζουν να είναι απρόσιτες για το μέσο καταναλωτή.

Αν η Πολιτεία θέλει να βρει λύσεις για το τζάκι και τη σόμπα καυσόξυλων, θα πρέπει με ειδικά προγράμματα ενημέρωσης, να πείσει τον καταναλωτή για τις σύγχρονες και οικονομικότερες πηγές θέρμανσης , φροντίζοντας σύγχρονος ώστε να μπορεί να του τις εξασφαλίσει και να του τις προσφέρει σε τιμή προσιτή για το βαλάντιό του.

Στο επιβαρυμένο εσωτερικό περιβάλλον με "αιωρούμενα ρυπογόνα μικροσωματίδια", η εσωτερική ανακυκλωνόμενη επιμόλυνση επιβαρύνει τα χαλιά, που πρέπει να στρώνονται νωρίς, για να κρατάνε   περισσότερη ζεστασιά, (Οικονομία με χειμωνιάτικη φροντίδα στο στρωμένο σπίτι με χαλιά), τις υφασμάτινες ταπετσαρίες στα σαλόνια, τις κουρτίνες ,τις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές αλλα και τα σώματα του καλοριφερ.

Η Hygienic Home με την πολλαπλή προσφορά για τον "έλεγχο" των "αιωρούμενων ρυπογόνων μικροσωματιδίων" και την αποφυγή επιμόλυνσης του χώρου σας, φροντίζει με τα προγράμματα των  Bio-Εφαρμογών με Επαγγελματική Απορρύπανση και Εξυγίανση , χωρίς την χρήση χημικών (Green Decontamination) και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, είτε γιατί στον εσωτερικό χώρο υπήρχε "δυσαρμονία οσμών και αλλεργικού  φτερνίσματος", είτε γιατί ο γιατρός ζήτησε ένα καθαρότερο και πιο υγιεινό περιβάλλον, για την εφαρμογή της χορηγηθείσας θεραπευτικής αγωγής.

Με τα προγράμματα του Clean Now -50% και του Deal Now με Όφελος 234 €, το έμπειρο και με άρτια επιμορφωτική κατάρτιση εκπαιδευμένο τμήματα των Συμβούλων Καθαριότητας , θα σας προσφέρει τις Οικονομικότερες Λύσεις, χωρίς εκπτώσεις στην Υγεία σας, την Περιουσία σας, η το Περιβάλλον.

Για πληροφορίες μπορείτε να μας ζητήσετε με ένα email: [email protected] η ένα fax στο 2104829400, η να καλέσετε στο τηλέφωνο  2104829839, 6932245887.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being