Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Έκκληση του Δήμου στο Υπουργείο Παιδείας: "Αν δεν στείλετε χρήματα τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν"

Πάτρα: Έκκληση του Δήμου στο Υπουργείο Π...

Συνάντηση Δημαρά - Παπαθεοδώρου το πρωί στο Δημαρχείο

Το κρίσιμο ζήτημα συνέχισης της ύπαρξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα έθεσε ως πρώτο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, στον Υφυπουργό Παιδείας, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ο οποίος τον επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι στο Γραφείο του στο Δήμο.

Ο κ. Δημαράς αναφέρθηκε στη διήμερη (Τετάρτη και Πέμπτη 12 και 13 Σεπτεμβρίου) κινητοποίηση των Δήμων, που γίνεται με απόφαση της ΚΕΔΕ ως αντίδραση στις νέες περικοπές από την πλευρά της κυβέρνησης θεσμοθετημένων πόρων προς τους ΟΤΑ και τόνισε στον κ. Παπαθεοδώρου ότι εάν δεν υπάρξει αναίρεση της απόφασης οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Πατρέων εξήγησε στον Υφυπουργό Παιδείας ότι με τις νέες περικοπές ο Δήμος Πατρέων από τον επόμενο μήνα δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού του.

Στη συνέχεια ο κ. Δημαράς αναφέρθηκε στα οικονομικά και στα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Πάτρας τονίζοντας ότι αυτά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Πατρέων είπε στον Υφυπουργό:

- Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό των Σχολικών Επιτροπών. Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια οι Σχολικές Επιτροπές επιχορηγούνται με ποσό κατά 50% μικρότερο αυτού  που ελάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια, και μιλώ για ό,τι αφορά τα παλιά όρια του Δήμου Πατρέων γιατί μετά τις συνενώσεις με τον Καλλικράτη, η μείωση είναι πλέον της τάξης του 60%.

Μέχρι σήμερα έχει σταλεί  μόνο  η μία δόση του Φεβρουαρίου για τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών και  αναμένεται η δεύτερη, η οποία στην ουσία θα αρκέσει μόνο για  να εξοφληθούν τα χρέη των σχολείων μέχρι τον Ιούνιο. Αν συνυπολογίσετε  ότι δεν έχουν σταλεί τα χρήματα της μισθοδοσίας των καθαριστριών που εργάστηκαν το προηγούμενο  έτος, καθώς και μέρος της αποζημίωσης των σχολικών τροχονόμων -χρήματα τα οποία, σε ό,τι μας αφορά ως Δήμος Πάτρας, τα έχουμε αποδώσει στους εργαζόμενους - και αν τέλος προσθέσετε  ότι φέτος τα χίλια λίτρα πετρελαίου θα αγγίξει τα 1.500 ευρώ, καταλαβαίνετε πολύ εύκολα ότι στο  σχολικό έτος που μόλις ξεκινάει, τα σχολεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες κάλυψης λειτουργικών δαπανών τους.

-Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το τεράστιο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.

Πρέπει  να αλλάξετε άμεσα την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει την οικονομική αποζημίωση του μεταφορέα για να μην βγαίνουν άγονοι οι περισσότεροι διαγωνισμοί και να ξεκινά η σχολική χρονιά χωρίς να ξέρουμε αν και πως θα μπορούν να μεταφέρονται οι μαθητές απομακρυσμένων περιοχών στα σχολεία.

Μπορεί να λύνετε τώρα το πρόβλημα με τις Περιφέρειες και εμείς να συνεχίζουμε τους διαγωνισμούς που έχουμε ξεκινήσει, αλλά παρόλα αυτά αν δεν αλλάξει η ΚΥΑ θα βρεθούμε πάλι του χρόνου να αντιμετωπίζουμε  το ίδιο πρόβλημα.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά τη σχολική στέγη, χρειάζονται απαραίτητα να εκταμιευθούν χρήματα για συντήρηση σχολικών μονάδων στα σχολεία της Πάτρας που  παραμένουν ασυντήρητα από το 2008 οπότε και έγινε η τελευταία μεγάλη συντήρηση λόγω σεισμών.

Η ασφάλεια των μαθητών είναι πέρα και πάνω απ΄ όλα και  πρέπει να αποτελεί για όλους μας πρώτη προτεραιότητα.

Τέλος κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Χρειάζεται να καλυφθούν επαρκώς όλα τα κενά ώστε να διασφαλιστεί δημοσία δωρεάν και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Παπαθεοδώρου, απαντώντας στο θέμα των αναγκών των σχολικών επιτροπών και τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, είπε ότι εκταμιεύονται άμεσα τα πρώτα 21 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα κατανεμηθούν ανά περιφέρεια και υποσχέθηκε, μετά την εκταμίευση της επικείμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα, θα υπάρξει μια ροή χρηματοδότησης.

Επίσης ο κ. Παπαθεοδώρου άκουσε το θέμα με τη μεταφορά των μαθητών, ενώ ενδιαφέρθηκε να μάθει για τα σχολεία που ενέταξε ο Δήμος Πατρέων, με μελέτες των τεχνικών του Υπηρεσιών, στο ΕΣΠΑ.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις