Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τα προβλήματα της εκπαίδευσης έθεσε στον υφυπουργό Παιδείας ο Γ. Δημαράς

Τα προβλήματα της εκπαίδευσης έθεσε στον...

Ο δήμαρχος έθεσε στον κ. Παπαθεοδώρου τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων

Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, παρέστη σήμερα το πρωί, στον αγιασμό, που έγινε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, στα σχολεία του Συγκροτήματος Γλαράκη. Παρών στον αγιασμό, ήταν και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, στον οποίο ο κ. Δημαράς, μετέφερε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου, με σημαντικότερα, αυτό των Σχολικών Επιτροπών, που πλέον επιχορηγούνται με ποσό κατά 50% μικρότερο αυτού  που ελάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια, αυτό της μεταφοράς των μαθητών, αλλά και της συντήρησης των σχολείων της Πάτρας που  παραμένουν ασυντήρητα από το 2008.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Αγαπητοί μαθητές

Αγαπητοί καθηγητές

Αγαπητοί γονείς,

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει για σας τους μικρούς μας μαθητές που κάνετε ένα ακόμη βήμα στην πρόοδο και τη  γνώση, αλλά και για τους δασκάλους σας που είναι οι οδηγοί σας και βεβαίως στους γονείς σας που είναι οι συνοδοιπόροι σας και οι πιστοί σας σύμμαχοι.

Εύχομαι σε όλους σας καλή και δημιουργική σχολική χρονιά και ιδίως στους μαθητές που φέτος κάνουν το πρώτο τους βήμα στο σχολείο, σε αυτούς που περνάνε για πρώτη φορά το κατώφλι του Δημοτικού …

Ένα υπέροχο ταξίδι αρχίζει για εσάς τα πρωτάκια. Εδώ θα είναι το δεύτερο σπίτι σας. Εδώ θα μάθετε γράμματα από τους δασκάλους σας, θα κάνετε φίλους, που θα σας συνοδεύουν μια ζωή, θα ανοίξετε ένα παράθυρο στον κόσμο, και θα ζωγραφίσετε με πολύχρωμες μπογιές τα όνειρά σας…

Εσείς οι μικροί μαθητές όλων των τάξεων, με τη δροσιά και τα νιάτα σας, με την φρέσκια και ανεπιτήδευτη  σκέψη σας θα μας δείξετε το δρόμο για να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία, ένα καλύτερο αύριο.

Για  ένα σχολείο μακριά από τη στείρα μάθηση και την παπαγαλία, ένα σχολείο, δημιουργικό και ευχάριστο…

Ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία  που θα ανοίγει ένα αισιόδοξο παράθυρο στο μέλλον.

Με συμμάχους τους δασκάλους σας, που αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να σας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και τους γονείς σας που αγωνίζονται για να μην σας λείψει τίποτα, παρά τα πολλά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε αυτές τις δύσκολες μέρες.

Ο Δήμος Πατρέων θα βρίσκεται κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, αρωγός σε κάθε δίκαιο αίτημά σας.

Έχουμε σήμερα τη χαρά να έχουμε εδώ κοντά μας έναν μαθητή που πέρασε τα χρόνια του στα σχολεία της περιοχής μας και γνωρίζει καλά τόσο τις ανησυχίες σας όσο και τα προβλήματά μας.

Μιλώ για τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου που μας κάνει την τιμή να βρίσκεται μαζί μας.

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλωσορίζουμε στην Πάτρα και σας ευχόμαστε και από κοντά, καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας.

Με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίας σας θέλω να σας θέσω τρία θέματα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την εκπαιδευτική κοινότητα της Πάτρας και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από το Υπουργείο Παιδείας.

Το πρώτο τεράστιο πρόβλημα είναι αυτό των Σχολικών Επιτροπών. Εδώ και περίπου δύο χρόνια οι Σχολικές Επιτροπές επιχορηγούνται με ποσό κατά 50% μικρότερο αυτού  που ελάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια. Και σας μιλάω μόνο για ό,τι αφορά τα παλιά όρια του Δήμου Πατρέων γιατί με τη συνένωση των Δήμων η μείωση είναι της τάξης του 60%.

Παρόλα  αυτά μέχρι σήμερα έχει σταλεί  μόνο  η μία δόση του Φεβρουαρίου για τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών και  αναμένεται η δεύτερη η οποία στην ουσία θα φτάσει μόνο για  να εξοφληθούν τα χρέη των σχολείων μέχρι τον Ιούνιο. Αν συνυπολογίσετε  ότι δεν μας  έχουν σταλεί τα χρήματα της μισθοδοσίας των καθαριστριών που εργάστηκαν το προηγούμενο  έτος καθώς και μέρος της αποζημίωσης των σχολικών τροχονόμων, τα οποία ωστόσο σε ό,τι αφορά το Δήμο της  Πάτρας έχουν αποδοθεί στους εργαζόμενους και προσθέσετε  ότι φέτος η τιμή μονάδας του πετρελαίου  θα αγγίξει τα 1.500 ευρώ, καταλαβαίνετε πολύ εύκολα ότι στο  σχολικό έτος που μόλις ξεκινάει, τα σχολεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες κάλυψης λειτουργικών δαπανών τους.

-Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι το τεράστιο πρόβλημα  της μεταφοράς των μαθητών.

Πρέπει  να ξανακοιτάξετε τάχιστα  την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει την οικονομική αποζημίωση του μεταφορέα για να μην γινόμαστε κάθε φορά μάρτυρες αυτής της κατάστασης. Του να αρχίζει δηλαδή η σχολική χρονιά και να μη ξέρουμε αν και πως θα μεταφέρονται οι μαθητές.

Μπορεί να λύνετε τώρα το πρόβλημα με τις Περιφέρειες και εμείς να συνεχίζουμε τους διαγωνισμούς που έχουμε ξεκινήσει, αλλά παρόλα αυτά αν δεν αλλάξει η ΚΥΑ θα βρεθούμε πάλι του χρόνου να αντιμετωπίζουμε  το ίδιο πρόβλημα.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά τη σχολική στέγη, πρέπει απαραιτήτως να σταλούν χρήματα για συντήρηση σχολικών μονάδων στα σχολεία της Πάτρας που  παραμένουν ασυντήρητα από το 2008 οπότε και έγινε η τελευταία μεγάλη συντήρηση λόγω σεισμών.

Η ασφάλεια των μαθητών είναι πέρα και πάνω απ΄ όλα και  πρέπει να αποτελεί για όλους μας πρώτη προτεραιότητα.

Τέλος θέλω να αναφερθώ στο ζήτημα των εκπαιδευτικών μας.

Παρακολουθούμε με αγωνία τις τραγικές μειώσεις των διορισμών των  εκπαιδευτικών. Θέλουμε σχολεία με ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τους μαθητές μας,  αλλά θέλουμε και σχολεία με δασκάλους και καθηγητές.

Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, αφουγκραζόμαστε τους εκπαιδευτικούς μας και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους, ζητώντας δημοσία δωρεάν και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας και εύχομαι να σκύψετε με προσοχή πάνω στα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας δίνοντας λύσεις».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις